Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

"Πούτιν: Η κρίση με την Ελλάδα θα διευθετηθεί σύντομα"

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η κρίση με την Ελλάδα θα διευθετηθεί σύντομα, ενώ επανέλαβε πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνησή του.

Επικρίνοντας εμμέσως τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση ο Πούτιν διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ρωσική πόλη Ούφα πού ήταν η ΕΕ όταν τα προβλήματα συσσωρεύονταν στην Ελλάδα.


Επίσης παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη στους εταίρους της, ό,τι και να συμβαίνει. Παρά τις δυσκολίες, που υπάρχουν στην ίδια τη ρωσική οικονομία σήμερα, οι θεμελιώδεις βάσεις της σημερινής οικονομικής μας κατάστασης είναι τέτοιες, ώστε έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Πολύ περισσότερο, σε ορισμένες χώρες παρέχουμε (σ.σ. τέτοια βοήθεια).

Τα παραπάνω ΄όπως και τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν βοήθεια στη χώρα μας, κατά την συνέντευξή στην Ουφά της Ρωσίας, μετά το πέρας των Συνόδων Κορυφής της Ομάδας των BRICS και του Οργανισμού της Σαγκάης.

Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά την Ελλάδα, επεσήμανε ότι μας συνδέουν ιδιαίτερες σχέσεις πνευματικής συγγένειας και θρησκευτική, ιστορική ομοιότητα και ούτω καθεξής. Όμως η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της διεξάγει μια αρκετά περίπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους της στην ενοποιημένη Ευρώπη. Ο κύριος Τσίπρας δεν απευθύνθηκε σε μας ζητώντας κάποια βοήθεια. Αυτό είναι εν γένει κατανοητό, διότι οι αριθμοί εκεί είναι μεγάλοι, είπε ο Βλ. Πούτιν.

«Γνωρίζουμε για ποιο πράγμα γίνεται λόγος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις θεμελιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα μάλιστα δεν είναι στα χρήματα. Το ζήτημα έγκειται στις αρχές ανάπτυξης της οικονομίας και στις αρχές επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τους εταίρους της στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Έχω ήδη μιλήσει δημόσια σχετικά με αυτό: φυσικά θα μπορούσαμε στους Έλληνες να επιρρίψουμε τα πάντα, όμως εάν υπήρχαν παραβιάσεις στην δραστηριότητά τους, πού ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Γιατί δεν εισηγήθηκε διορθώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας; Γιατί δίνονταν τέτοια προνόμια και δάνεια, επιτρεπόταν να παραμένει τόσο χαμηλή η φορολόγηση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, γιατί ήταν τόσο μεγάλες οι επιδοτήσεις για τα νησιά; Και ούτω καθεξής. Πού ήταν (οι Ευρωπαίοι) στο παρελθόν; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέμα για συζήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήματα να διαφωνήσει», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πέραν τούτου, όταν υπάρχει ένα μεγάλο, ισχυρό νόμισμα σε μια ολόκληρη σειρά χωρών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας, τότε μια χώρα ( όπως η Ελλάδα) χάνει τις δυνατότητες να διευθετήσει τα χρηματιστικά της, την οικονομική της κατάσταση μέσω των συναλλαγματικών μηχανισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το ευρώ, αλήθεια δεν είναι; Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο.

Έχει στερηθεί αυτού του εργαλείου, επίσης έχει στερηθεί της δυνατότητας να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και αυτός είναι ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας της Ελλάδας, αν λάβουμε υπόψη τις υποχρεώσεις της ως προς την ζώνη Σένγκεν», υπογράμμισε ο Βλ.Πούτιν.

«Η χώρα είναι αναγκασμένη να περιορίσει τους όγκους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στο βαθμό, που ορισμένα περιοριστικά όρια καθορίζονται από τις Βρυξέλλες, ως προς την αλίευση ψαριών πρέπει να περιορίσει τον εαυτό της, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα. Δηλαδή, υπάρχουν περιορισμοί, αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα από την παραμονή στην Ε.Ε., που συνδέονται με την είσπραξη των προνομιακών δανείων, των επιδοτήσεων κ.ο.κ.

Όμως, αυτή είναι κυρίαρχη επιλογή της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού. Αυτό δεν μας αφορά άμεσα, αλλά έμμεσα, εννοείται, επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και τη Ρωσία, ακόμη και παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε μέλος στην Ε.Ε., διότι έχουμε μεγάλο όγκο εμπορικών - οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη και η ενωμένη Ευρώπη είναι υπ’ αριθ. 1 εταίρος μας ως προς τις εμπορικές - οικονομικές σχέσεις. Φυσικά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή, ακόμη και με ορισμένη ανησυχία, αλλά παρ’ όλα αυτά ελπίζουμε ότι η κρίση θα επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό».




Πηγή:
spartaface.gr