Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα βότανα για θεραπείες - Ολοι οι τρόποι χρήσης τους!

Τώρα είναι πανεύκολο να εκμεταλλευτείς τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων φτιάχνοντας ιάματα με κάθε πιθανό τρόπο! 


Αφέψημα
Βράζεις τα βότανά σου (η ποσότητά τους ανάλογα πόσο δυνατό θέλεις να είναι το αφέψημά σου) σε νερό και το καταναλώνεις το πολύ σε δώδεκα ώρες. Ο χρόνος βρασμού, κυμαίνεται ανάλογα το βότανο (ή πάλι, πόσο δυνατό θέλεις να είναι το αφέψημά σου). Σημείωσε, πως σε γενικές γραμμές ένα αφέψημα κανονικής πυκνότητας, χρειάζεται μια γεμάτη κουταλιά της σούπας βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα, που θα βράσεις σε δύο κούπες νερό. Ο σωστός τρόπος για να πάρεις όλα τα συστατικά του βοτάνου είναι να το μουλιάσεις πρώτα σε κρύο νερό για 10 περίπου λεπτά και στη συνέχεια να αρχίσεις σταδιακά να το θερμαίνεις μέχρι να βράσει.


Έγχυμα
Ρίχνεις 1 κουταλιά της σούπας βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο δοχείο με καπάκι (π.χ. τσαγιέρα ή γυάλινη κανάτα) και στη συνέχεια τα περιχύνεις με 1 κούπα βραστό νερό. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το μίγμα στο κλειστό δοχείο για 15 λεπτά τουλάχιστον. Το έγχυμα πρέπει να το καταναλώνεις όσο είναι ακόμη ζεστό.


Διάβρεγμα
Ρίχνεις 1 κουταλιά της σούπας βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο δοχείο με καπάκι και στη συνέχεια τα περιχύνεις με 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το μίγμα σε σκιερό μέρος στο κλειστό δοχείο, για τουλάχιστον 8-12 ώρες.


Διάβρεγμα - Αφέψημα
Φτιάχνεις διάβρεγμα ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και στη συνέχεια βράζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεψήματος.


Βάμμα
Σε 1 κούπα οινοπνεύματος (70% περιεκτικότητας αλκοόλ) ρίχνεις ⅕ της κούπας (ή μια κουταλιά της σούπας χονδρικά) σκόνη (ή φρέσκο φυτό) του βότανου που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Το μίγμα αυτό, το τοποθετείς σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο και το αφήνεις για τουλάχιστον 6 ημέρες σε δροσερό μέρος. Στην συνέχεια, σουρώνουμε καλά το μίγμα να αφαιρεθεί η σκόνη (ή αν έχεις βάλει φρέσκο φυτό το πιέζεις καλά με τα χέρια σου να στραγγιχτεί και το αφαιρείς από το υγρό). Έτοιμο.


Σιρόπι
Σε 100γρ. ζεστού νερού, διαλύεις καλά 200γρ. ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτεις το εκχύλισμα του βοτάνου που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Ανακατεύεις καλά και ανακινείς πάντα πριν τη χρήση.


Χυμός
Παίρνεις φρεσκοκομμένα βότανα και τα συμπιέζεις ώστε να πάρεις τον χυμό τους. Καλό είναι να τα αφήσεις να στραγγίξουν καλά αρκετές ώρες (σε δροσερό μέρος) για να πάρεις όλους τους χυμούς τους.


Σκόνη
Μαζεύεις τα βότανα που χρειάζεσαι και τα απλώνεις σε μία στρώση αραιά σε ταψί (όχι, στον ήλιο αλλά στην σκιά) μέχρι να ξεραθούν καλά. Στη συνέχεια τα λιώνεις μέχρι να γίνουν σκόνη είτε τρίβοντάς τα με τα χέρια σου, είτε σε γουδί. Με τη σκόνη που θα φτιάξεις, μπορείς να κάνεις αφεψήματα χωρίς να χρειάζεται μετά να τα σουρώνεις ή να τη ρίχνεις απευθείας στα γιατρικά (ή και τα φαγητά) σου.


Έλαιο
Τοποθέτησε 2 κούπες αποξηραμένα βότανα (ή σε σκόνη) σε ένα γυάλινο βάζο γεμάτο με ελαιόλαδο. Κλείσε καλά το καπάκι, ανακίνησέ το και άφησε το μίγμα σε σκιερό και δροσερό μέρος για 6 εβδομάδες. Έπειτα, σούρωσε το λάδι σου και τοποθέτησέ το σε νέο καθαρό σκούρο γυάλινο βάζο με καπάκι. Έτοιμο!




Πηγή:
suxumuxu-info.blogspot.com