Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

"Ο «κύριος Παλμύρα»: Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος που αποκεφάλισαν οι ισλαμιστές"

Ο 83χρονος Χαλέντ αλ Ασάαντ, τον οποίο αποκεφάλισε η ISIS, επιδεικνύοντας τη σορό του κρεμασμένη σε κίονα στο κέντρο της Παλμύρας, υπήρξε ένας από τους πιο διαπρεπείς Σύρους αρχαιολόγους με ειδίκευση σε θέματα συριακής αρχαιολογίας.

Ο Αλ Ασάαντ είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή στη μελέτη και την την προστασία της Αρχαίας Παλμύρας. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση το γεγονός πως κρατούνταν εδώ κι ένα μήνα από την ISIS, η οποία τον πίεζε να αποκαλύψει την τοποθεσία κρυμμένων θησαυρών στην αρχαία πόλη, αλλά εκείνος αρνιόταν πεισματικά, γνωρίζοντας πως το τέλος του δεν θα αργούσε να έρθει.

«Αποτελούσε μια σημαντικότατη φιγούρα για την ιστορία της Παλμύρας. Δεν γίνεται να αναφέρεις την πόλη, δίχως το όνομα του Καλέντ αλ Ασάαντ. Είναι, για παράδειγμα, σαν να μιλάς για Αιγυπτιολογία και να μην αναφερθείς στο όνομα του Χάουαρντ Κάρτερ», τονίζει ο Αμρ αλ Αζμ, ένας Σύρος τέως έφορος αρχαιοτήτων που γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα.

«Ο Χαλέντ αλ Ασάαντ ήταν ένας θησαυρός για τη Συρία αλλά και για ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο», προσθέτει ο γαμπρός του, Καλίλ Χαρίρι, ο οποίος εργάζεται στην αρχαιολογική υπηρεσία της Παλμύρας.

Ο 83χρονος αρχαιολόγος υπήρξε απόφοιτος της σχολής Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, έχοντας εκδώσει βιβλία σχετικά με την Ζηνοβία, την Βασίλισσα της Παλμύρας κι επονομαζόμενη και «Κλεοπάτρα της Συρίας».

Ήταν τέτοια η αγάπη του για την βασίλισσα Ζηνοβία, ώστε έδωσε το ίδιο όνομα σε μια από τις κόρες του. Είχε ακόμη άλλους έξι γιους κι άλλες τέσσερις κόρες.

Το 2003 ο Χαλέντ αλ Ασάαντ υπήρξε επικεφαλής της ομάδας των Σύρων και Πολωνών αρχαιολόγων που έφεραν στην επιφάνεια ένα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας μωσαϊκό του 3ου μ.Χ. αιώνα στην Παλμύρα.

Δυο χρόνια νωρίτερα είχε ανακαλύψει 700 ασημένια νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα των Περσών βασιλιάδων Χοσρόη Α’ και Χοσρόη Β’, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στη Συρία τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2003, αλλά συνέχισε να συμμετέχει ενεργά σε αρχαιολογικές ανασκαφές, ως επιστημονικός σύμβουλος.

Η Παλμύρα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 20 του περασμένου Μαΐου. Οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ είχαν προλάβει να απομακρύνουν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς σε ασφαλείς τοποθεσίες προκειμένου να μην τους καταστρέψουν οι κατακτητές. Ο αρχαιολογικός χώρος, ωστόσο, έμεινε ουσιαστικά απροστάτευτος προκαλώντας φόβους ότι οι τζιχαντιστές θα κατέστρεφαν τα ρωμαϊκά μνημεία που ήταν αδύνατον να μεταφερθούν.

Ο Αλ Ασάαντ φέρεται ότι συνελήφθη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Την Τρίτη, οι δήμιοί του τον οδήγησαν σε μια πλατεία γεμάτη κόσμο. 'Ενας από αυτούς διάβασε το κατηγορητήριο που περιείχε πέντε κατηγορίες εναντίον του - μεταξύ αυτών ως «διευθυντή των ειδώλων», ότι είχε εκπροσωπήσει τη Συρία σε «άπιστα συνέδρια» και πως είχε επισκεφθεί το σιιτικό Ιράν. Επειτα, κάποιος άλλος από την ομάδα τράβηξε ένα μαχαίρι και έκοψε τον λαιμό του ηλικιωμένου αρχαιολόγου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το κεφάλι κύλησε στα πόδια του με τα γυαλιά του θύματος να έχουν μείνει στη θέση τους.

Οι αρχικές πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές κρέμασαν το πτώμα του Αλ Ασάαντ από έναν ρωμαϊκό στύλο, δεν επιβεβαιώθηκαν. Αργότερα, ωστόσο, μια φωτογραφία που διακινήθηκε στα social media έδειχνε μία σορό να κρέμεται από έναν φωτεινό σηματοδότη.




Ο αρχαιολόγος εκτελέστηκε προσπαθώντας να σώσει θησαυρούς της Παλμύρας



Όπως γράφει ο Guardian, πηγές αναφέρουν ότι ο αρχαιολόγος είχε ανακριθεί από τους τζιχαντιστές για το που βρίσκονται οι θησαυροί της Παλμύρας που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος πριν την κατάληψη της πόλης. Όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί, τον εκτέλεσαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αποκεφαλισμός του αλ-Ασάαντ έλαβε χώρα μπροστά σε δεκάδες άτομα.

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στο χώρο και στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (...) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας» είπε ο Αμπντελκαρίμ.

Αποτροπιασμό εκφράζει η Ελλάδα

Η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους «τη βαθιά τους θλίψη και τον αποτροπιασμό για την τραγική κατάληξη του σπουδαίου Σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ Ασάαντ στην Παλμύρα, ο οποίος σε ηλικία 82 ετών δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους».

«Η Ελλάδα καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες», αναφέρει η ανακοίνωση «και στέκει πάντα στο πλευρό των κρατών που καλούνται να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σε περιόδους κρίσης, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα η χώρα μας πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνασπισμού με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους.





Πηγή:
in.gr
Eπιμέλεια:Geopolitics Editorial Team