Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

"Σερβική στήριξη στην Ελλάδα για προσφυγικό"

Τη σαφέστατη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», διατυπώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.


Ο Σέρβος υπουργός, ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη σήμερα στη Βιέννη, Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνει πως «εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».
Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.
Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς παίρνει μέρος στη Διάσκεψη, στην οποία, με εξωθεσμική τους πρωτοβουλία, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν σήμερα τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων, συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον “συντονισμό” τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι μετανάστες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.

Δ. Δημητρακούδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Βιέννη, Αυστρία



Πηγή:
mignatiou.com