Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

"Τουρκία και Σ.Αραβία εμπλέκονται στον θάνατο του Ρώσου Στρατηγού Ι.Σεργκούν οδηγώντας σε αμετάκλητη απόφαση ρωσοτουρκικού πολέμου;"

Ο θάνατος του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, Αντιστράτηγου Igor Sergun, ανακοινώθηκε  τον Ιανουάριο, αποτελεί μέχρι σήμερα  ένα άλυτο μυστήριο. Επίσημα εμφανίστηκαν  ιατρικοί  λόγοι  σχετικά με τα αίτια αυτού του γεγονότος.
Ωστόσο σήμερα, περίπου 2 μήνες μετά,  η  λιβανέζικη εφημερίδα al-Akhbar, ανέφερε ότι  ο Ιγκόρ Σεργκούν σκοτώθηκε  κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου,  Βηρυτό, αναφέρει η πάντα καλά ενημερωμένη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το θάνατο του Ρώσου αξιωματούχου στις 4 Ιανουαρίου 2016, ανακοινώνοντας ότι πέθανε στη Μόσχα μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Διπλωματική πηγή όμως δήλωσε  ότι κύρια εμπλοκή στην δολοφονία του Σεργκούν είχε η τουρκική  ΜΙΤ  , ισχυριζόμενη  ότι η συμμετοχή της Άγκυρας οδήγησε στην  αμετάκλητη απόφαση του προέδρου της Ρωσίας  να αντιμετωπίσει σε πόλεμο  την Τουρκία.
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής των  ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών  έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην  κατάληψη της Κριμαίας τον Μάρτιο  του 2014.
Ο θάνατος του επήλθε ,  σύμφωνα με πληροφορίες τρεις εβδομάδες μετά την άκρως μυστική  αποστολή του στην  Συρία, κατά την οποία μετέφερε «μήνυμα»  από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον  πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ .
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Λονδίνο και την εφημερίδα  Αl-Akhbar, ο Σεργκούν  σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μιας  περίπλοκης μυστικής αποστολής στην οποία εμπλέκονταν  που πολλές μυστικές υπηρεσίες αραβικών χωρών της  Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της ΜΙΤ και της μυστικής υπηρεσίας της Σ.Αραβίας, οι οποίες προφανώς εκτέλεσαν τον Ρώσο Στρατηγό .
Όπως και να έχει,  είτε για την ενδεχόμενη δολοφονία του Σεργκούν , είτε για οποιαδήποτε άλλη αφορμή, η απόφαση για τον  πόλεμο Ρωσίας και Τουρκίας είναι αμετάκλητη.
Τα αίτια αυτού του πολέμου  εδράζονται στην προσπάθεια κυριαρχίας στην Μέση Ανατολή των Ρώσων. Η Τουρκία θεωρεί «εαυτόν» ως προνομιακό «παίκτη» στην περιοχή και δεν ανέχεται την Ρωσία σε καμία περίπτωση.
Τα  σχέδια του Κρεμλίνου για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου δια μέσω του Ιράν και της Συρίας, καθώς και η έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία αποτελούν το « κερασάκι στην Τούρτα» για το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας .
Η ιστορία έχει καταδείξει σαφέστατα ότι χρονολογικά  επίκειται ένας ακόμη πόλεμος  μεταξύ δύο άσπονδων εχθρών που επιθυμούν να δράσουν στην ίδια περιοχή.
Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό παράγοντα τόσο για την Ρωσία όσο και για την Τουρκία, για αυτό και οι επόμενοι μήνες αποτελούν πρόκριμα πολεμικών εξελίξεων.  Το Αιγαίο αποτελεί την θαλάσσια δίοδο στην οποία θα διαδραματιστούν πολλά από τα επερχόμενα γεγονότα.




Πηγή:
pentapostagma.gr