Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας: Δεν θα ενταχθούμε στην ΕΕ σε βάρος των σχέσεων μας με με τη Ρωσία

Αυτό είπε  ο  υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ ήταν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και  είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την τελική συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, δήλωσε ότι η Σερβία δεν έχει καμία φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά  η Σερβία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ήθελε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των καλών της  σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.’


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στη Μόσχα ότι η χώρα του γεωγραφικά και πολιτικά ανήκει στην Ευρώπη και οι σερβικές αρχές έχουν συμφέρον να ενταχθούν  στην ΕΕ, αλλά το Βελιγράδι δεν προτίθεται να προκαλέσει ρήξη με τη Ρωσία.

‘Έχουμε ήδη πει, ότι θέλουμε να γίνουμε  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί  είναι προς το συμφέρον μας. Είμαστε μια χώρα που  τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά ανήκει σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό  εις βάρος των καλών σχέσεών μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία », – δήλωσε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Τα πρώτα σοβαρά βήματα για  την ένταξη της Σερβίας  σύμφωνα με  τις αρχές της ΕΕ έχουν ληφθεί το 2012, όταν η χώρα έλαβε επίσημη υποψηφιότητα. Εν τω μεταξύ, το Βελιγράδι προσπαθεί να εμποδίσει τη διεθνή αναγνώριση της αυτόνομης επαρχίας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις από την Ευρώπη, αναφέριε το  RIA Novosti.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Σερβία και η ΕΕ ξεκίνησαν  δύο κεφάλαια του φακέλου διαπραγμάτευσης με τις χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το  32ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε δημοσιονομικό έλεγχο, και το  35o – την εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Σέρβος υπουργός πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι δεν έχει φιλοδοξίες για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
‘Η Σερβία ακολουθεί μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας. Εμείς δεν προτιθέμεθα,  και κανείς στη Σερβία δεν κίνησε το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε καμία φιλοδοξία, και ο λαός μας δεν υποστηρίζει  την ιδέα της  ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ ‘, – δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  για άλλη μια φορά τόνισε τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας, λέγοντας ότι ένα  κοινό ρωσο-σερβικό ανθρωπιστικό κέντρο στη Νις εργάζεται για να βοηθήσει στην υποδοχή των μεταναστών. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2015 πέρασαν  μέσω του εδάφους της Σερβίας, περίπου 600 χιλ. Πρόσφυγες.
‘Κάποιοι στην συνέχεια πηγαίνουν προς άλλες χώρες, και  κάποιοι μένουν στη Σερβία. Και μέσω του κοινού  ανθρωπιστικού  μας κέντρου στην πόλη  Νις, έχουμε κάνει προσπάθειες προκειμένου να εξοπλίσουμε μερικές  μονάδες για προσωρινή παραμονή των προσφύγων. Παρέχουμε στους Σέρβους φίλους μας και άλλη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση », – είπε ο Λαβρόφ.

Σημείωσε επίσης ότι οι ειδικοί του ρωσο-Σερβικού ανθρωπιστικού  κέντρου  μπορεί να συνδεθούν για να εργαστούν   με την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων της Παλμύρας. Επιπλέον, η Ρωσία και η Σερβία συμφωνούν με τους όρους και τις παραμέτρους της επίσκεψης στο Βελιγράδι, του Πρωθυπουργού  Ντμίτρι Μεντβέντεφ.




Πηγή:
tokoutsavaki.blogspot.gr