Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Oι χορτοφάγοι είναι πιο ευφυείς από αυτούς που τρώνε κρέας

Έρευνα υποδηλώνει ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο ευφυείς από αυτούς που τρώνε κρέας
Συχνά απορρίπτονται ως δύστροποι αφού οι πολύ σχολαστικές διατροφικές τους συνήθειες τους κάνουν να είναι λιγότερο δημοφιλείς σε κάποιο δείπνο τόσο στον οικοδεσπότη όσο και στους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Τώρα όμως φαίνεται ότι δικαιώνονται, αφού μια έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο ευφυείς από τους φίλους τους που τρώνε κρέας.


Η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι αυτοί οι οποίοι ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη στην χορτοφαγία, έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας κατά πέντε μονάδες από αυτούς που τρώνε κανονικά κρέας. Όπως γράφεται στην Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λόγοι που οι χορτοφάγοι είναι πιο έξυπνοι, παραδέχονται όμως πως μια διατροφή χορτοφαγίας, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton παρακολούθησαν την εξέλιξη 8000 εθελοντών για είκοσι χρόνια. Στην ηλικία των δέκα χρόνων, τα κορίτσια και τα αγόρια υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ ώστε να μετρηθεί ο δείκτης ευφυΐας τους. Όταν έφτασαν στην ηλικία των τριάντα ρωτήθηκαν - ανάμεσα στ' άλλα - αν ήταν χορτοφάγοι κι οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με τον δείκτη ευφυΐας που είχαν στην παιδική τους ηλικία. Περίπου το 4,5% των ενηλίκων ήταν χορτοφάγοι, αριθμός που βρέθηκε πως έχει απήχηση και στον γενικότερο πληθυσμό. Παρόλα αυτά, περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα άτομα που ήταν πιο έξυπνα ως παιδιά, ήταν πιθανότερο να γίνουν χορτοφάγοι ως ενήλικες, αποφεύγοντας το κρέας και το ψάρι.

Ένας μέσος χορτοφάγος ενήλικας είχε ένα δείκτη ευφυΐας ως παιδί περίπου 105 σχεδόν 5 μονάδες υψηλότερα από αυτούς που συνέχισαν να τρώνε κρέας όταν μεγάλωσαν. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις είχαν αποκτήσει περισσότερα διπλώματα και είχαν τη δυνατότητα να κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας. Δεν υπήρχε καμία διαφορά στον δείκτη ευφυΐας ανάμεσα στους αυστηρούς χορτοφάγους και σ' αυτούς που, αν και χορτοφάγοι, έτρωγαν ψάρι ή κοτόπουλο. Από την άλλη, οι χορτοφάγοι που απέφευγαν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν αρκετά χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας στην ηλικία των 10 από τα υπόλοιπα παιδιά, περίπου 95 μονάδες.

Η Δρ Catharine Gale ανέφερε ότι θα μπορούσαν να ισχύουν πολλές ερμηνείες για τα αποτελέσματα, όπως ότι οι πιο ευφυείς άνθρωποι είναι πιθανότερο να συμπονούν τα ζώα και να αντιλαμβάνονται το πόσο ωφέλιμη είναι μία διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και καρπούς.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερη χοληστερίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Εναλλακτικά, μια διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά θα μπορούσε να αυξήσει σε κάποιο βαθμό την ικανότητα του εγκεφάλου μας.

Η Δρ Gale ανέφερε: "Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα παιδιά που είναι πιο έξυπνα, ίσως γίνουν χορτοφάγοι στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενηλικίωση τους, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα μια τέτοια διατροφή να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε μια μεταγενέστερη συνειδητή επιλογή της".

Ανάμεσα σε πολλούς άλλους γνωστούς χορτοφάγους ανήκει ο τραγουδιστής Paul McCartney, ο Morrissey κι η ηθοποιός Jenny Seagrove. Παλιοί υπέρμαχοι της διατροφής απαλλαγμένης από το κρέας ήταν ο George Bernard Shaw κι ο Benjamin Franklin. Για να υποστηρίξει την επιλογή του αυτή ο Shaw είπε: "Ένα μυαλό τόσο πολύ ικανό όσο το δικό μου, δε μπορεί να δώσει την εντολή να τραφώ από αγελάδες", ενώ ο Franklin δήλωσε πως η διατροφή βασισμένη στην χορτοφαγία είχε ως αποτέλεσμα "μεγαλύτερη διαύγεια του μυαλού και πιο γρήγορη αντίληψη". Η Liz O'Neill, μέλος της Κοινότητας Χορτοφάγων, είπε: "Πάντα γνωρίζαμε ότι η χορτοφαγία είναι μια έξυπνη κι ωφέλιμη επιλογή δείχνοντας συμπόνια απέναντι στα ζώα, στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Τώρα έχουμε και τα επιστημονικά στοιχεία για να το αποδείξουμε".

Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι που ελαττώνουν την κατανάλωση κρέατος επιθυμούν τόσο πολύ να αποκαλούνται χορτοφάγοι. Θα έπρεπε όμως να ξέρουν ότι οι χορτοφάγοι δεν τρώνε ούτε κοτόπουλο, ούτε γαλοπούλα ούτε καν ψάρι!





Πηγή:
tech.pathfinder.gr