Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δροσιστικές και υγεινές vegan συνταγές παγωτού (Συνταγή)

Η “εφεύρεση” του παγωτού

Τα πρώτα παγωτά δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ. Παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι για να πήξουν. Τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του παγωτού είναι γεμάτα από πολλών ειδών μύθους. Ο δημοφιλέστερος απ’ αυτούς αναφέρεται στον Μάρκο Πόλο (1254-1324), ο οποίος είδε να παρασκευάζουν παγωτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα και στην επιστροφή του τα έφερε στην Ιταλία. Το 1533, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β’ της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Το παγωτό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων καθώς ήταν πολύ ακριβό, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το καλοκαίρι.

Η τεχνική της παρασκευής κρέμας με γάλα και αυγά ξεκίνησε στη Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι Αμερικάνοι γεύτηκαν για πρώτη φορά το παγωτό το 1800 και τον 19ο αιώνα η βιομηχανική κατασκευή του παγωτού απλουστεύτηκε με την εμφάνιση του παγωτού μηχανής το 1843 στη Αγγλία και στην Αμερική ενώ η διάδοσή του στην Αγγλία και στην Αμερική έγινε χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πωλούσαν στους δρόμους.


Το παγωτό στην Αρχαία Ελλάδα

Τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας καθώς ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο ενώ τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν γνωστό ότι ένα αγαπημένο γεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και νέκταρ.


Γευστικές βίγκαν συνταγές από την Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM

Η παρασκευή του παγωτού και γενικότερα των παγωμένων γλυκισμάτων στο σπίτι είναι εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία, ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού.
Η σύγχρονη διατροφική πραγματικότητα, ωθεί τους ενημερωμένους καταναλωτές σε μία διατροφή βασισμένη όσο το δυνατόν περισσότερο σε πρωτογενή υλικά, με λίγα λιπαρά και ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασμένη ή ανεπεξέργαστη ζάχαρη.
Στο πνεύμα αυτό, η χορτοφαγική και ωμοφαγική διατροφή αποκλείουν επιπλέον τις τροφές ζωϊκής προέλευσης χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερούνται γευστική απόλαυση. Στην παρασκευή του σπιτικού παγωτού δεν είναι απαραίτητο το ζωϊκό γάλα αλλά μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας ή να βρείτε στο εμπόριο γάλα φυτικής προέλευσης σε μεγάλη ποικιλία. Γάλα αμυγδάλου, ρυζιού, βρώμης, κινόα κ.α. είναι κατάλληλα για την παρασκευή των παγωμένων γλυκισμάτων.
  • Άτομα τα οποία έχουν αλλεργία η δυσανεξία σε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας. 
  • Άτομα τα οποία έχουν αλλεργία στο κακάο, ηπατοπάθεια, υπέρταση, δερματικές εκδηλώσεις κάθε χρώματος με κνησμό, θερμά ορμονικά σύνδρομα εμμηνορρυσίας  ή εμμηνόπαυσης, άσθμα, ανησυχία και υπερκινητικότητα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χαρούπι (χαρουπάλευρο ή αλλιώς χαρουπόσκονη).
Τα σπιτικά παγωτά είναι διαφορετικά από αυτά του εμπορίου. Χρησιμοποιούμε υλικά εύκολα να βρεθούν, αρκετά προσιτά στις τιμές, δεν προσθέτουμε ζάχαρη και όλα τα συστατικά μπορούν να είναι θρεπτικά και υγιεινά. Τα πλεονεκτήματα του σπιτικού παγωτού είναι:
  • Επιλέγουμε τα υλικά που θέλουμε να περιέχει, διασφαλίζοντας την ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό, αποφεύγοντας τα πρόσθετα, τα συντηρητικά, την ζάχαρη, τα ζωϊκά γαλακτοκομικά.
  • Παρασκευάζουμε το παγωτό μας όταν και όπως επιθυμούμε, βάζοντας την προσωπική μας πινελιά γεύσης, χρώματος, σύστασης και ενέργειας.
    Επιλέγοντας μόνοι μας τα υλικά, έχουμε τη χαρά της δημιουργίας μίας γευστικής θρέψης ή αν προτιμάτε μίας θρεπτικής γεύσης, φιλικής για εμάς και τα παιδιά μας.  
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγωτομηχανή ή να προμηθευτείτε θήκες για γρανίτες – παγωτά από τα καταστήματα πώλησης ειδών οικιακής χρήσης και τα super market. Mέχρι τότε και εφόσον το παρασκεύασμα δεν μπορεί να σερβιρισθεί διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοσχέδιες θήκες από μικρά ποτηράκια ή φορμάκια ζαχαροπλαστικής, στα οποία θα βυθίσετε ένα κουταλάκι ή ένα ξυλάκι. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως, οτι τα σπιτικά παγωτά παρά το γεγονός οτι είναι παρασκευασμένα με φυσικά και υγιεινά υλικά, χρειάζεται να καταναλώνονται με μέτρο και εφ΄όσον είναι συμβατά με την ιδιοσυγκρασία μας.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και η Ταοϊστική Διαιτητική, κατατάσσουν τόσο τα ζωϊκά ή φυτικά γαλακτοκομικά, την ζάχαρη (ακόμα και την μη επεξεργασμένη)και τα σιρόπια, όσο και τις παγωμένες και γλυκές τροφές στην κατηγορία των τροφών που προκαλούν υγρασία στο σώμα (εσωτερικά) και βλέννα (yin). Ειδικώς όταν καταναλώνονται νύχτα (yin) ή με κρύο ή με υγρασία (yin). H εσωτερική αυτή υγρασία εκδηλώνεται και επηρεάζει τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το στομάχι και τον σπλήνα με συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, στο πεπτικό, στο ορμονικό, στην libido, στην γονιμότητα, στην συγκέντρωση της ενέργειας και της σκέψης, με δυσμηνόρροια, συγκέντρωση βλέννας στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, πόνους στις αρθρώσεις, στην μέση, πονοκέφαλο κ.α. ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καταναλωτή.
Καθώς η τροφή δρα εξισορροπητικά, εφ΄οσον καταναλώνουμε τροφές yin όπως τα παγωτά, μπορούμε να εξισσοροπήσουμε, την ανεπιθύμητη επίδρασή τους, σε ημερήσια βάση, με τροφές αντίθετης δράσης όπως π.χ. καταναλώνουμε τροφές ξηρές και θερμές ,τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε ενέργεια π.χ. φαγητό ψητό, ginger, κόκκινο πιπέρι κ.α. H σύσταση αυτή είναι γενικής φύσεως και χρειάζεται εξατομίκευση ανά περίπτωση.
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι ενδεικτικές, συνταγές – βάσεις όπου μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, να δημιουργήσετε και να διασκεδάσετε, αντικαθιστώντας τα βασικά υλικά τηρώντας όμως τις βασικές αναλογίες.
© Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM


Γρανίτα του χιονιού με σιρόπι



Η συνταγή αυτή, απόηχος των αρχαίων συνηθειών, παρασκευαζόταν παλιά στην Κρήτη με φρέσκο απαλό χιόνι αλλά και στην Ιταλία όπου λέγεται granita di neve δηλαδή η γρανίτα του χιονιού.

ΥΛΙΚΑ
• Φρέσκο απαλό και καθαρό χιόνι, εσείς στην θέση του χρησιμοποιείστε θρυμματισμένο πάγο.
• Πετιμέζι ή χαρουπόμελο ή γλυκό αρωματικό κρασί ή άλλο σιρόπι της αρεσκείας σας.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετείτε το χιόνι ή τον θρυμματισμένο πάγο σε ψηλό ποτήρι. Περιχύνετε με όποιο από τα γλυκά υλικά προτιμάτε. Σερβίρετε αμέσως. Για θρυμματισμένο πάγο τυλίγετε σε πετσέτα της κουζίνας παγάκια και τα χτυπάτε σε λεία ανθεκτική επιφάνεια π.χ. ξύλο, με κάτι βαρύ π.χ. μπουκάλι.



Γρανίτα φράουλας




ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
• 1 φλ. κρύες και πλυμένες φράουλες
• 1/3 μίας ώριμης μπανάνας.
• Θρυμματισμένος πάγος περίπου όσο 4 – 5 παγάκια κοινού μεγέθους.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιείτε σε multi ή blender τις φράουλες. Προσθέτετε την μπανάνα και χτυπάτε λίγο ακόμα. Προσθέτετε τον θρυμματισμένο πάγο και χτυπάτε ελαφρά. Εάν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε λίγη μπανάνα ακόμα.

Μπορείτε:
α) να σερβίρετε αμέσως σε παγωμένο ποτήρι γαρνιρισμένο με φετάκια φράουλας και χονδρό καλαμάκι,
β) να ψύξετε για 30′-60′ σε σκεύος ανθεκτικό στην κατάψυξη. ΄Οταν το βγάλετε, το ανακατεύετε καλά και σερβίρετε με τον ίδιο τρόπο. Την ίδια συνταγή μπορείτε να ετοιμάσετε με άλλα φρούτα.



Παγωτό ξυλάκι




ΥΛΙΚΑ για 2-3 μερίδες
• 1 φλ. πηκτό γάλα καρύδας
• 1φλ. χυμός ανανά
• 1-2 κ.γλ. μέλι η σιρόπι αγαύης η σιρόπι σφένδαμου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι έχει λιώσει το μέλι. Τοποθετείτε στην κατάψυξη σε θήκες για παγωτό “ξυλάκι”. Σε 4 περίπου ώρες είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το ξεφορμάρετε βυθίζοντας την θήκη σε νερό θερμοκρασίας δωματίου η ελαφρά χλιαρό.

Μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φρούτων, ανθόνερο, βανίλια, μαστίχα, κακάο όπως επίσης να αντικαταστήσετε τόσο το γάλα καρύδας με άλλο φυτικό γάλα ή και να το παραλείψετε, όπως και τον χυμό ανανά με χυμό από άλλα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε το τελικό αποτέλεσμα ώστε εάν θέλετε πιο γλυκιά γεύση να προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπη αγάβης ακόμα.


Παγωτό Μπανάνα




ΥΛΙΚΑ για 2 μεριδες
4 ώριμες μπανάνες.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις μπανάνες. Τοποθετείτε τις μπανάνες στην κατάψυξη για 60′ περίπου ή έως να καταψυχθούν πλήρως. Χτυπάτε σιγά-σιγά και προσεκτικά τα κατεψυγμένα κομμάτια της μπανάνας σε multi, με μικρά διαλείμματα. Σε λίγο έχει υφή παγωτού. Τοποθετείτε στην κατάψυξη για 5′-10′. Σερβίρετε σε χωνάκι η μπωλ.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυτικό γάλα, βανίλια ή βούτυρο ξηρών καρπών που θα δώσουν στο παγωτό σας πιο παχιά γεύση και υφή από αυτή που ήδη δίνει η μπανάνα.
Ακόμη μπορείτε να προσθέσετε ή να γαρνίρετε με κομματάκια άλλων φρούτων, κακάο, καβουρδισμένους και ψιλοκομμένους καρπούς, κ.α.  Σημείωση πως η μπανάνα χάνει την έντονη γεύση της όταν παγώσει. 


Παγωτό κακάο με αβοκάντο




ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
• 1 ώριμο αβοκάντο μεσαίου μεγέθους
• 1/2 φλ. πηκτό γάλα καρύδας
• 1/2 φλ. κακάο
• 1/2 φλ. μέλι η σιρόπι σφένδαμου
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα φυσική βανίλια σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιείτε σε multi τα υλικά, με την σειρά που δίνονται, έως ότου αποκτήσουν μαλακή κρεμώδη υφή χωρίς κόκκους. Τοποθετείτε στην κατάψυξη σε σκεύος ανθεκτικό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, ανακατεύοντας απαλά ανά 30΄για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Σερβίρετε σε χωνάκια ή μπωλ και γαρνίρετε.


Η γεύση του αβοκάντο και του γάλακτος της καρύδας καλύπτονται από το κακάο και το σιρόπι σφένδαμου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι σφένδαμου με μέλι ή σιρόπι αγαύης και το κακάο με χαρούπι. Το πηκτό γάλα καρύδας – κρέμα καρύδας πωλείται στο εμπόριο. Ίσως είναι αρκετά πηκτό (εφ΄όσον έχει συντηρηθεί στο ψυγείο) και να χρειάζεται ελαφρύ ζέσταμα ώστε να είναι βέβαιον οτι θα διαλυθεί καλά. 

© Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM 


©TherapyWave.eu | Πηγές: orbit-of-life.blogspot.gr • kayak.gr



Πηγή:
therapywave.eu