Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Πρόεδρος των Φιλιππίνων προς ΟΗΕ: «Πόσο ηλίθιοι και άχρηστοι είστε;»

O Πρόεδρος των Φιλιππίνων απειλεί με αποχώρηση από τον ΟΗΕ και προτείνει σύσταση νέου οργανισμού

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, στράφηκε ενάντια του ΟΗΕ την Κυριακή 21/8 μετά τις κατηγορίες ότι δεν κάνει κάτι για να σταματήσει τους σκοτωμούς από τον πόλεμο των ναρκωτικών.
Ο Guardian γράφει, μάλιστα, ότι ο Duterte απείλησε ότι οι Φιλιππίνες θα φύγουν από τον ΟΗΕ και θα καλέσει την Κίνα και άλλα κράτη να σχηματίσουν έναν νέο οργανισμό.


Δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τη Μανίλα να σταματήσει τις εκτελέσεις και τους σκοτωμούς που έχουν κλιμακωθεί από τη μέρα που ο Duterte ανήλθε στην εξουσία, υποσχόμενος να καθαρίσει τον τόπο από τα ναρκωτικά.
Περίπου 900 ύποπτοι διακινητές ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από τις 9 Μαΐου 2016, οπότε και κέρδισε τις εκλογές.
O Duterte αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη και το βράδυ της Παρασκευής σε συνέντευξη τύπου στη γενέτειρά του, τη Davao, είπε ότι οι θάνατοι δεν είναι δουλειά της αστυνομίας και κάλεσε τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να κάνουν την έρευνα.
«Θα αποδείξω στον κόσμο ότι είστε πολύ ηλίθιοι ως εμπειρογνώμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι δεν πρέπει να μετράμε μόνο τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά και πόσες αθώες ζωές χάνονται από τα ναρκωτικά.

Δεν θα εκπληρώσω την εντολή μου ανησυχώντας για τα κόκκαλα των εγκληματιών που συσσωρεύονται

Έκανε, μάλιστα, επίθεση εναντίον του ΟΗΕ και των μελών του, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα εκπληρώσω την εντολή μου ανησυχώντας για τα κόκκαλα των εγκληματιών που συσσωρεύονται».
«Δεν θέλω να σας προσβάλλω, αλλά μπορεί να έχουμε αποφασίσει να φύγουμε από τον ΟΗΕ, γιατί δεν το ακούτε αυτό ηλίθιοι;» ήταν τα λόγια του.
Επικρίνοντας τον ΟΗΕ ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την πείνα και την τρομοκρατία και ότι δεν είναι ικανός να δώσει λύση στο Ιράκ και τη Συρία, είπε ότι θα προσκαλέσει την Κίνα και τα αφρικανικά κράτη για να σχηματίσουν έναν νέο οργανισμό.
Και συνέχισε απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, «Ξέρετε, αν εσείς μπορείτε να πείτε ένα κακό για μένα, εγώ μπορώ να πω 10 κακά για εσάς».
Και υπερθεματίζοντας ανέφερε ότι «είστε άχρηστοι, γιατί αν μπορούσατε να ανταποκριθείτε στην εντολή σας, θα είχατε σταματήσει όλους αυτούς τους πολέμους και τους σκοτωμούς».
Κατέληξε δε, με την επισήμανση ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να λειτουργήσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στέλνοντας κάποιον να μιλήσει μαζί του.

Ο Πρόεδρος «Τιμωρός»



Ο Rodrigo «Rody» Roa Duterte, γεννημένος 28 Μαρτίου 1945, επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Digong, δικηγόρος και πολιτικός με καταγωγή από τους Visayan, είναι ο 16ος Πρόεδρο των Φιλιππίνων από το 2016. 
Ο Duterte υπήρξε ένα από τους μακροβιότερους δημάρχους στις Φιλιππίνες και ήταν δήμαρχος της Davao City, μια άκρως αστικοποιημένη πόλη στο νησί Μιντανάο, για επτά θητείες, συνολικής περιόδου άνω των 22 ετών. Έχει επίσης υπηρετήσει ως αντιδήμαρχος και ως μέλος του Κογκρέσου για την πόλη.


Το παρατσούκλι «ο τιμωρός» του προσδόθηκε από το περιοδικό Time, κατηγορώντας τον για εξωδικαστικές εκτελέσεις εγκληματιών και εμπόρους ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών, κατάφερε να μετατρέψει το Davao City από την «δολοφονική πρωτεύουσα των Φιλιππίνων» στην «πιο ειρηνική πόλη στη νοτιοανατολική Ασία», σύμφωνα με όλους τους τουριστικούς οδηγούς και τώρα κατατάσσεται ως το τέταρτο ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο.
Για αυτό του το έργο, ο Duterte έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από διάφορες ντόπιες και ξένες πηγές, οι οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του.
Ο Duterte κλήθηκε να κατέβει πρόεδρος των Φιλιππίνων πολλές φορές, αλλά αρνιόταν συνεχώς, μέχρι και το 2015 λόγω του «εσφαλμένου κυβερνητικού συστήματος», της ηλικίας του και την αντιπολίτευση που δέχεται από την οικογένειά του. Παρ ‘όλα αυτά, το Νοέμβριο του 2015, κατέβηκε το Νοέμβριο του 2015 ως υποψήφιος και κέρδισε με μια σαρωτική νίκη, συγκεντρώνοντας το 39.01% του συνόλου των ψήφων. Ο Duterte ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 30 Ιουνίου, 2016 για μια περίοδο έξι ετών.

Προφανώς το παγκόσμιο καρτέλ ναρκωτικών, που μάλλον έχει και «φωνή» στα μίντια και τον ΟΗΕ, δεν δείχνει καθόλου ευχαριστημένο!




Πηγή:
i-gata.gr