Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η Ρωσία αιφνιδιαστικά "κλείδωσε" τον εναέριο χώρο ανατολικά της Κρήτης μέχρι το Αφγανιστάν: Εγκατέστησε S-400 στο Ιράν!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΑΝΤΑΝ


Ρωσικά αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-400 και S-300, αναπτύσσονται εδώ και λίγες ώρες γύρω από την ρωσική αεροπορική βάση Νόντζι του Ιράν όπου έχουν μεταφερθεί επίσης στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκαφη Tu-22SM και υποστρατηγικά μαχητικά κρούσης Su-34.
Η βάση βρίσκεται δίπλα στην πόλη στο Χαμαντάν του δυτικού Ιράν, την αρχαία πρωτεύουσα των Εκβάτανων!

Τα συστήματα μεταφέρθηκαν από αεοσκάφη An-124 Ruslan της ρωσικής Διοίκησης Στρατηγικών Μεταφορών, τα οποία προσγειώθηκαν στην βάση και όπως αναφέρει και το ρωσικό πρακτορείο Regnum τα An-124 μετέφεραν πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300 για την προστασία της βάσης.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το ιρανικό «Defa Press».
.
Στην βάση εκτελούντο έργα επιμήκυνσης του διαδρόμου απο-προσγείωσης, κατασκευής και επέκταστης των υπαρχόντων κτιρίων ενδιαίτησης των ρωσικών πληρωμάτων από τις αρχές Ιουλίου.
Η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και αλλάζει όλα τα δεδομένα στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, αφού πλέον η εγκατάσταση S-400 αποκτά διαστάσεις κρίκων αλυσίδας: Από την βάση Χμέιμιμ της Συρίας μέχρι το Χαμαντάν του Ιράν, δημιουργούνται δύο θεωρητικά αδιαπέραστοι αλληλοεπικαλυπτόμενοι "θόλοι" α/α και ΑΒΜ συστημάτων, οι οποίοι προσφέρουν αεροπορική επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση στις ρωσικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη νότια περιφέρεια της Ρωσία που ξεκινά από την Κασπία και φθάνει μέχρι τα σύνορα με το Τατζικιστάν!
Ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, το οποίο όχι απλά δεν πέτυχε να ματαιωθεί η παράδοση των S-300PMU-2 στο Ιράν, αλλά τώρα βλέπει και S-400 με ακτίνα δράσης 400 km (με το βλήμα 40N6)!
Είναι σαφές ότι στόχος της ρωσικής εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων δεν είναι το Ισραήλ. Αλλωστε οι σχέσεις Μόσχας-Τελ Αβίβ ακόμα και σε αυτή την εξαιρετικά ρευστή εποχή είναι εξαιρετικές, αλλά περισσότερο οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Βέβαια, εδώ βλέπουμε πλέον την Ρωσία να επεκτείνει την αμυντική της διάταξη για πρώτη φορά τόσο μακριά από τα σύνορά της. Και αυτό το γεγονός έχει την δική του ξεχωριστή αξία...
Πρακτικά έχει "κλειδωθεί" ο εναέριος χώρος από ανατολικά της Κρήτης, όπου φτάνει η ακτίνα δράσης των 400 χλμ. των συστημάτων S-400 της βάσης Χμέιμιν, μέχρι βαθιά μέσα στο Αφγανιστάν, προς τα ανατολικά και μέχρι τον βόρειο Κόλπο στο νότο!
Οι "δακτύλιοι", καλύπτουν, μια γραμμή πυρός άνω των 1400 χλμ. από ανατολικά της Κρήτης, μέχρι το Αφγανιστάν και 400 χλμ. προς τα νότια και τον βορρά!
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας σε επίσημη ενημέρωσή του παραδέχθηκε ότι τα πυραυλοφόρα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Σέρπουχοφ» και «Ζέλενι Ντολ», πραγματοποίησαν χθες εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ του συγκροτήματος «Καλίμπρ» κατά στόχων της τρομοκρατικής ομάδας «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα», όπως μετέδωσε πρώτο στην Ελλάδα το pronews.gr (διαβάστε σχετικα εδώ).
.
Από τα χτυπήματα των πυραύλων καταστράφηκαν ένας σταθμός διοίκησης και μια βάση των τρομοκρατών κοντά στο χωριό Νταρ Ταάζα, καθώς και ένα εργοστάσιο για την παραγωγή πυρομαχικών
και μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην επαρχία του Χαλεπίου.,


Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την μεταφορα των S-400 στην βάση Χμέιμιμ της Συρίας τον περασμένο Νοέμβριο. Οι ίδιες ακριβώς σκηνές επαναλήφθηκαν και χθες το απόγευμα στην βάση Χαμαντάν του Ιράν: 
του Πέτρου Αναστασίου




Πηγή:
pronews.gr