Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο 23χρονος Κρητικός φοιτητής Ιατρικής που "σάρωσε"

Την τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό ιατρικής κατέλαβε ο 23χρονος Ηρακλειώτης φοιτητής Γιώργος Καλαράκης. Ο Γιώργος μαζί με ακόμα έναν Έλληνα φοιτητή κατάφερε να αναδειχθεί στην κορυφή του διαγωνισμού γνώσεων επεμβατικής ακτινολογίας για φοιτητές που έγινε στην Βαρκελώνη.


Ο Κρητικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης απαντάει αποκλειστικά στις ερωτήσεις του neakriti.gr σχετικά με το μέλλον του, την επιστήμη που αγαπάει και επέλεξε να υπηρετήσει, για την Ελλάδα της κρίσης και το πώς βλέπει το μέλλον των νέων ανθρώπων -όπως ο ίδιος - μέσα σ' αυτό το αρνητικό περιβάλλον.




Μάλιστα με απίστευτη ωριμότητα και πίστη σ' αυτό που θέλει να κάνει δηλώνει "Προφανώς και θέλω να μείνω στον τόπο μου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να μεταναστεύσω στο εξωτερικό για εκπαίδευση ή για εργασία, πάντα θα στοχεύω να επιστρέψω τελικά στην Κρήτη, ώστε να προσφέρω στους δικούς μου ανθρώπους και στην τοπική κοινωνία."
Συνέντευξη στη Μαρία Αγαπάκη


- Τι σπουδάζεις;
- Σπουδάζω στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Οκτώβριο μπαίνω στο 6ο και τελευταίο έτος.

- Πες μας λίγα λόγια για τον διαγωνισμό.
- Συμμετείχα στο παγκόσμιο συνέδριο της Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE 2016) στη Βαρκελώνη, με 6.700 συμμετέχοντες από 91 χώρες. Στα πλαίσια του συνεδρίου διεξήχθει διαγωνισμός γνώσεων επεμβατικής ακτινολογίας για φοιτητές. Η δική μας ομάδα 5 ατόμων, στην οποία συμμετείχαμε 2 Έλληνες και 3 φοιτητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πήρε την 3η θέση.
- Πώς είναι να λειτουργείς σ' ένα περιβάλλον με φοιτητές από όλο τον κόσμο;
- Το συνέδριο μου έδωσε τη δυνατότητα να βρεθώ ανάμεσα σε πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Συνάντησα κορυφαίους επεμβατικούς ακτινολόγους με αστείρευτη διάθεση να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να εμπνεύσουν τους νεότερους. Γνώρισα φοιτητές με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα, φιλοδοξίες, το ίδιο ενδιαφέρον για μάθηση, και που σίγουρα θα ξανασυναντήσω στο μέλλον ως μέλη πλέον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Ο διαγωνισμός ήταν για μένα η απόδειξη ότι ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, να συναγωνιστούμε ευθέως σε γνώσεις και δεξιότητες φοιτητές άλλων χωρών. Και πάνω απ όλα μπορούμε να συνεργαστούμε άψογα, ακόμη κι αν είναι η πρώτη φορά που γνωριζόμαστε.



- Μπορείς να μας εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι η επεμβατική ακτινολογία.
- Η επεμβατική ακτινολογία είναι κλινική εξειδίκευση της ακτινολογίας. Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και απεικονιστικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας (υπερηχοτομογράφο, ψηφιακό αγγειογράφο, υπολογιστικό τομογράφο), μπορούν να θεραπεύσουν παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν πολύωρα ανοικτά χειρουργεία. Για παράδειγμα, μπορούν να θεραπεύσουν ανευρύσματα αρτηριών του εγκεφάλου εισάγοντας υλικά μόνο από μια μικρή τομή στη μηριαία αρτηρία. Ο ασθενής επωφελείται με λιγότερο πόνο, επιπλοκές και παραμονή στο νοσοκομείο σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο.
Η γκάμα των θεραπειών είναι απίστευτα ευρεία, από βιοψίες και καυτηριασμούς όγκων σε σημεία με πολύ δύσκολη χειρουργική πρόσβαση, έως τη θεραπεία ραγέντων ανευρυσμάτων αορτής, μια πολύ οξεία και θανατηφόρα κατάσταση. Τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ότι πιο πρόσφατο έχει να προσφέρει η ιατρική τεχνολογία, ενώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Πολλοί θεωρούν την επεμβατική ακτινολογία τη χειρουργική του μέλλοντος.

-Θα ήθελες να ασχοληθείς με την κλινική ιατρική ή την έρευνα;
- Δεν πιστεύω ότι στη σύγχρονη ιατρική υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός κλινικής και έρευνας. Είμαι πολύ τυχερός που στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι περισσότεροι καθηγητές έχουν να επιδείξουν αξιόλογο ερευνητικό έργο. Από το πρώτο έτος μας διδάσκουν έμπρακτα ότι ο σωστός γιατρός πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του ασθενή και ταυτόχρονα να είναι πάντοτε ενημερωμένος με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της επιστήμης, συμμετέχοντας ενεργά με δημοσιεύσεις στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Αυτό το πνεύμα ήταν φανερό στο συνέδριο. Έβλεπες ανθρώπους που βοηθούν τα μέγιστα τους συνανθρώπους τους σε τοπικό επίπεδο με άκρως εξειδικευμένες και κάποιες φορές σωτήριες επεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξέλιξη της πρώτης γραμμης της ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους σε μια τέτοια συνάντηση. Σε αυτό το κλίμα θα προσπαθήσω να κινηθώ κι εγώ.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
- Ακόμα προσπαθώ να σχηματίσω ένα ακριβές πλάνο για το μέλλον μου. Μπαίνοντας στο τελευταίο έτος των κλινικών θα επιδιώξω να ανακαλύψω και τις υπόλοιπες ειδικότητες στο νοσοκομείο και να σχηματίσω άποψη για το τι ευκαιρίες για εργασία υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ανεξάρτητα από το αν θα γίνω επεμβατικός ακτινολόγος ή όχι, θα προσπαθήσω να εκπαιδευτώ όσο καλύτερα μπορώ. θέλω να αποκτήσω πολλές γνώσεις και δεξιότητες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορέσω να προσφέρω το καλύτερο δυνατό στους συνανθρώπους μου.

- Θα ήθελες να μείνεις στην Κρήτη ή θέλεις να μεταναστεύσεις στο εξωτερικό;
Προφανώς και θέλω να μείνω στον τόπο μου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να μεταναστεύσω στο εξωτερικό για εκπαίδευση ή για εργασία, πάντα θα στοχεύω να επιστρέψω τελικά στην Κρήτη, ώστε να προσφέρω στους δικούς μου ανθρώπους και στην τοπική κοινωνία.

- Υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης οι προϋποθέσεις για να μείνεις εδώ;
- Είμαι πολύ τυχερός που στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας και έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω τελευταίας γενιάς επεμβάσεις χωρίς να φύγω από τον τόπο μου, και σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους γεμάτους γνώσεις και διάθεση να βοηθήσουν τους φοιτητές.
Παρόλα αυτά οι υποδομές στο εξωτερικό είναι καλύτερες και σε ορισμένες περιπτώσεις η εκπαιδευτική διαδικασία πιο οργανωμένη. Φοβάμαι ότι με την Ελλάδα εν μέσω κρίσης θα έχω καλύτερες προοπτικές αν επιδιώξω να ειδικευτώ σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού. Ηδη προγραμματίζω να συμμετέχω σε ανταλλαγή στη Στοκχόλμη μέσω του προγράμματος Erasmus, πράγμα αρκετά δύσκολο λόγω της μεγάλης διαφοράς του κόστους ζωής με τη χώρα μας . Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιδιώξω να επιστρέψω στη χώρα μας μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.




Πηγή:
neakriti.gr