Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

"“Βέτο” από το ΔΝΤ: Θα συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο με αναδιάρθρωση χρέους"

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα, μόνο εφόσον γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Όπως υπογραμμίζεται, το Ταμείο θα πάρει τη σχετική απόφαση το ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτική στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.


Ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: «Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι θα είναι εύκολο. Θα είναι ένας μακρύς και επίπονος δρόμος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της ανάπτυξης». Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, «έχει δίκιο» ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά «είναι αναγκαίο η Ελλάδα να αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα πιο πολύ», από ό,τι άφηναν να εννοηθεί ορισμένα από τα πρόσφατα σχόλια του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται ότι η θέση του ΔΝΤ προς το παρόν είναι ότι η μείωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω επιμήκυνσης της ωρίμανσης του χρέους, σημαντικές περιόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Αλλά αυτό απαιτεί ότι το τρίτο πρόγραμμα θα γίνει με γενναιόδωρους όρους.
«Το ΔΝΤ θα επιλέξει να μην υπογράψει ένα ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους. Πρέπει να μπορούμε να δείξουμε ότι αυτό βγάζει νόημα και αποδίδει. Δεν θα είμαστε μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης εάν πιστεύουμε ότι δεν έχει προοπτική. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής κι ένα φιλόδοξο αίτημα χρηματοδότησης», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αν δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.






Πηγή:
efsyn.gr