Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

"Πούτιν: Ας μας ξεπληρώσει η Ουκρανία από το δάνειο του ΔΝΤ"

Ελάχιστα ενδιαφέρεται η Ρωσία για το πώς θα αποφασίσει να ξεπληρώσει το χρέος του το Κίεβο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποπληρωμή του χρέους: τόνισε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο. Ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε πως η Μόσχα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, παρ΄όλα αυτά, ενδιαφέρεται ελάχιστα για τον τρόπο αποπληρωμής και από θα αντληθούν τα κονδύλια.


«Δεν μας αφορά το πώς και από ποιούς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα του δανείου. Εμείς απλά τα ζητούμε πίσω, όπως έχει συμφωνηθεί. Η Ρωσία χορήγησε δάνειο στην Ουκρανία για να εξασφαλιστεί η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και να επιλυθούν τα κοινωνικά προβλήματα. Θα μπορούσαμε να είχαμε απαιτήσει νωρίτερα τα χρήματα, αλλά δεν το κάναμε» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Κιέβου πως μελετά στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας, εάν οι συνομιλίες του με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση των χρεών καταλήξει σε αποτυχία.
Νωρίτερα σήμερα η ουκρανή υπουργός Οικονομικών Νατάλια Τζαρέσκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη δυνατότητα κήρυξης πάγωμα των πληρωμών του εξωτερικού χρέους, σχολιάζοντας πως η «δυνατότητα παγώματος των πληρωμών του χρέους δεν είναι ένα φοβερό πράγμα.. Εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, δεν θα πιέσουμε κι άλλο τους ουκρανούς πολίτες ούτε το ουκρανικό τραπεζικό σύστημα».
Η Τζαρέσκο αναγνώρισε το χρέος του Κιέβου προς την Ρωσία, που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, οφειλές τις οποίες ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει χαρακτηρίσει ως μία «δωροδοκία» της Μόσχας στον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.




Πηγή: