Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

"Επίσκεψη-μυστήριο: Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς στο Μαξίμου"

Το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου πέρασε πριν από λίγο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Η επίσκεψη Στίγκλιτς στο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως, ενώ το γεγονός ότι γίνεται λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, πυροδότησε ποικίλα σενάρια.
Ο αμερικανός διάσημος οικονομολόγος έχει πύρινη αρθρογραφία εδώ και καιρό, κατά της γερμανικής στάσης στο ελληνικό θέμα, υποστηρίζοντας σθεναρά το κούρεμα του χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Νωρίτερα είχε συνάντηση με Τσακαλώτο
Νωρίτερα, ο νομπελίστας συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Στίγκλιτς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την οικονομική λογική της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ένας μεγάλος αριθμός γνωστών και έγκριτων επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσφέρονται να βοηθήσουν την κυβέρνηση με όποιον δυνατό τρόπο, στην προσπάθειά της για τερματισμό της λιτότητας και έξοδό της από τη βαθιά οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Στίγκλιτς για την υποστηρικτική του στάση απέναντι στην Ελλάδα και τους πολίτες.
Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015 και εξέθεσε τα προβλήματα, τα οποία συνάντησε η ελληνική πλευρά, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αναμένεται να εμφανιστούν στην εφαρμογή της συμφωνίας.






Πηγή: