Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

"ΔΥΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ – ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ!"

limeniko_xios
Θετικά στην φυματίωση αποδείχθηκαν τα τεστ που έγιναν σε δύο Λιμενικούς, στη Χίο.  

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου – Σάμου «Μόνο στη Χίο από τις αρχές του χρόνου ο αριθμός των αφιχθέντων ξεπερνάει τα 14.000 άτομα τη στιγμή που οι συνθήκες παραμένουν ίδιες ενώ δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα προστασίας εκτός από τα γάντια και τη μάσκα. Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Δεν υπάρχουν υποδομές αλλά ούτε κι έκτακτο προσωπικό προκειμένου να συνδράμει».
Εν τω μεταξύ, κρυφό κράτησαν –όσο μπόρεσαν- οι «αρχές» το περιστατικό εντοπισμού ελονοσίας σε εξ’ Ανατολών απρόσκλητο επισκέπτη του νησιού της Κω.


Ωστόσο, το «εισαγόμενο» περιστατικό πιστοποιήθηκε επισήμως από έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που απέστειλε το ακόλουθο έγγραφο στις υπηρεσίες υγείας του νησιού:
«ΘΕΜΑ: “Συνιστώμενα μέτρα πρόληψης με αφορμή καταγραφή εισαγόμενου κρούσματος ελονοσίας στη νήσο Κω”
Αξιότιμη κα Βαλατσού
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 27/06/2015 το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕ.ΕΛ-Π.ΝΟ. ενημερώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας (Γ.Ν.-Κ.Υ.) Κω, σχετικά με ένα εισαγόμενο περιστατικό ελονοσίας που αφορούσε σε μετανάστη από ενδημική χώρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 24/06/2015, όντας ήδη εμπύρετος.
Η αρχική διάγνωση του ασθενούς έγινε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω με μικροσκοπική εξέταση και Δοκιμασία ταχείας διάγνωσης ελονοσίας και επιβεβαιώθηκε (ελονοσία από πλασμώδιο vivax) στον Τομέα Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)- Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου και συναδέλφους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μεταναστών στη νήσο, συνεισέφερε στην ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση του περιστατικού (λοιμωξιολογική εκτίμηση περιστατικού, μεταφορά δειγμάτων στην ΕΣΔΥ και στο Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», χορήγηση ριζικής θεραπείας στον ασθενή, οργάνωση μετέπειτα παρακολούθησης του).
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, καθώς στη νήσο Κω φιλοξενούνται νέο-εισερχόμενοι μετανάστες από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, και δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία εντομολογικής επιτήρησης της περιοχής σχετικά με την ύπαρξη του ικανού διαβιβαστή της ελονοσίας (Ανωφελούς κουνουπιού), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. οργάνωσε τα κάτωθι μέτρα πρόληψης, με στόχο τη μείωση του τυχόν κινδύνου τοπικής μετάδοσης της ελονοσίας:
Εγρήγορση των ιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω και της ΜΚΟ στη νήσο, για τη διερεύνηση όλων των ύποπτων περιστατικών και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Ιδιαίτερη εγρήγορση συνεστήθη για την έγκαιρη ανίχνευση εισαγόμενων κρουσμάτων που αφορούν σε νέο-εισερχόμενους μετανάστες από ενδημικές χώρες. Ενίσχυση της εργαστηριακής διάγνωσης της ελονοσίας: Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είχε ήδη προμηθεύσει με Δοκιμασίες ταχείας διάγνωσης ελονοσίας το Γ.Ν. ΚΥ. Κω, καθώς και Μονάδες Υγείας άλλων νήσων της Π.Ε. Δωδεκανήσου, από το Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης σε τοπικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, οργανώθηκε ήδη η διάθεση Δοκιμασιών ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στο κλιμάκιο της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που δραστηριοποιείται στη νήσο. Επιπρόσθετα, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, κρίνει σκόπιμες τις κάτωθι δράσεις:
  • Στοχευμένη εντομολογική διερεύνηση στην περιοχή προσωρινής κατοικίας του κρούσματος, με τοποθέτηση παγίδας σύλληψης ακμαίων κουνουπιών (την οποία μπορεί να διαθέσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας Ανωφελών κουνουπιών στην περιοχή και την εκτίμηση κινδύνου για τοπική εξάπλωση της νόσου. – Ενημέρωση του κοινού (τοπικού πληθυσμού και μεταναστών) σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα ατομικής προστασίας άπό τα κουνούπια. Για το σκοπό αυτό, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μπορεί να διαθέσει -κατόπιν σχετικού αιτήματος σας- ενημερωτικά φυλλάδια για τη νόσο της ελονοσίας και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (στην ελληνική γλώσσα και πολύγλωσσα), προς διανομή τους στον τοπικό πληθυσμό και στους μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή.
Εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων βασικών ανθελονοσιακών φαρμάκων στις Μονάδες Υγείας των νήσων (κατά προτεραιότητα σε νήσους που υποδέχονται πληθυσμούς νεοεισερχόμενων μεταναστών), για την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων ελονοσίας. – Διατήρηση και εξασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών διαμονής των μεταναστών και -κατά το δυνατόν- μέτρων ατομικής προστασίας τους από τα κουνούπια. Διενέργεια ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών:

Ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες πρόληψης και ελέγχου της μετάδοσης των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές είναι η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους). Ως εκ τούτου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι -παρ’ όλες τις γνωστές οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημόσιοι φορείς- η οργάνωση και έγκαιρη υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, για την περίοδο μετάδοσης 2015, στην περιοχή ευθύνης σας, πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα υψηλής προτεραιότητας, για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών δημόσιας υγείας. Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη συνεργασία και συμμετοχή των υπηρεσιών σας στην υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων πρόληψης. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.




Πηγή: