Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

"Αναλυτής του ΟΗΕ: Ενδεχόμενο παραβίασης της διεθνούς νομοθεσίας από τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι δανειστές"

Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να είναι ασύμβατα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε περίπτωση που τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οδηγήσουν σε υπέρμετρη επιβάρυνση της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Χ.Π. Μποχοσλάφσκι, ανεξάρτητου ειδικού αναλυτή για θέματα διεθνούς χρέους των Ηνωμένων Εθνών, που μετέδωσε το γαλλικό France24

«Η φωνή του ΟΧΙ δεν ακούστηκε από τους δανειστές - Ισχυρό πλήγμα για την δημοκρατία»
Το γαλλικό France24 μεταδίδει εκτιμήσεις ανεξάρτητου ειδικού αναλυτή για θέματα διεθνούς χρέους των Ηνωμένων Εθνών. Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι τονίζει πως οι πιστωτές της Ελλάδα ενδέχεται να παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία, σε περίπτωση που τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οδηγήσουν σε υπέρμετρη επιβάρυνση της χώρας.

«Υπάρχει έντονος κίνδυνος κάποια από τα σκληρά μέτρα λιτότητας να είναι ασύμβατα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Μποχολάφσκι που ζήτησε από την τρόικα, τα όποια μέτρα να προστατεύουν τα δικαιώματα στην υγεία, τη σίτιση και την κοινωνική ασφάλεια.

«Την ίδια στιγμή, η φύση της νέας συμφωνίας θέτει υπό αμφισβήτηση την φύση των δημοκρατικών θεσμών εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου», σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ , ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια συντριπτική καταψήφιση για περαιτέρω λιτότητα. «Το δημοψήφισμα», παρατήρησε, «όπως αποδείχθηκε είχε μικρή θετική ανταπόκριση από τους πιστωτές».

«Αν η δημοκρατική εξαγγελία αυτού του λαού γίνεται σχεδόν ανούσια, υπάρχει προφανώς μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη σχετικά με το πώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και πως στο δημοκρατικό διάλογο πρέπει να περιλαμβάνονται οι εθνικές, περιφερειακές διαφορετικές φωνές μαζί με τα οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να θέτονται σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα».



Πηγή: