Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

"Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια"

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία

Παρά την αρνητική τοποθέτηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ψηφίστηκαν σήμερα με διευρυμένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της Χρυσής Αυγής. Χθες είχαν ψηφιστεί τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Η σημερινή ψηφοφορία ξεκίνησε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ψήφισε πρώτος «ναι» σε όλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα άρθρα που απασχόλησαν σήμερα την Ολομέλεια είναι τα εξής:


  • Το άρθρο 1 (ως προς το σκέλος β, που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς το α σκέλος του υπερψηφίστηκε χθες) αφορά στην απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (τα παιδιά της λεγόμενης δεύτερης γενιάς μεταναστών). Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).
  • Το άρθρο 7 αφορά το καθεστώς εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία. Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (232). Καταψήφισαν η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ (31).
  • Το άρθρο 8 αφορά σε ρυθμίσεις μεταναστευτικής νομοθεσίας. Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).
  • Το άρθρο 10 τροποποιεί διατάξεις, οι οποίες αφορούν σε επίδοση απορριπτικών αποφάσεων χορήγησης ιθαγένειας ή ασύλου και απομάκρυνσης από τη χώρα. Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρά. Από το αρμόδιο υπουργείο εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, λόγω της απουσίας της από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου.




Πηγή:
m.lifo.gr