Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

"Φωτιά στη Σερβία από δηλώσεις Κοτζιά για το Κόσοβο"

Η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, προχθές, στην Πρίστινα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς προκάλεσε προβληματισμό στο Βελιγράδι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου» αναφέρει σε δήλωση του για την εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.


Ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι κατανοεί τη θέση της Ελλάδας και το γεγονός ότι υπομένει ισχυρές πιέσεις για να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Η εφημερίδα «Μπλιτς» στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενεί και ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι που αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποιεί από προχθές περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια με επισκέψεις στην Πρίστινα, τα Τίρανα και σήμερα το Σεράγεβο. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν το δεύτερο μέρος της περιοδείας του στην περιοχή που ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου και περιλαμβάνει συνολικά πέντε χώρες (ΠΓΔΜ-Σερβία-Μαυροβούνιο-Αλβανία-Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και το Κόσοβο.
Ερώτηση κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος
 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Κοτζιά και την αναταραχή στη Σερβία, ο τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, με την οποία τον καλεί να διευκρινίσει αν αλλάζει η εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με το Κόσσοβο.
Ο Α. Λοβέρδος τονίζει ότι με τις δηλώσεις του στο Κόσοβο, ο κ. Κοτζιάς θέτει «νέες παραμέτρους» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «αμφίβολης χρησιμότητας». Ερωτά δε αν έχουν εκτιμηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εκ μέρους μας προώθηση πολιτικών αναγνώρισης Κοσσόβου και αποδοχής μονομερούς αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.
Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Κύριε Υπουργέ,
Παρακολουθήσαμε τις δημόσιες δηλώσεις σας κατά την επίσημη επίσκεψή σας στο Κόσοβο, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών. Στις δηλώσεις σας αυτές, επαναλάβατε σταθερές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά προσθέσατε και νέες παραμέτρους. Νέες σημαντικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά αμφίβολης χρησιμότητας. Συγκεκριμένα μιλήσατε για ίδρυση γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (η Αθήνα προκύπτει ως πιθανότερη, με βάση την εκπεφρασθείσα προτίμηση των γειτόνων), τη διευκόλυνση ένταξης σε συγκεκριμένους διεθνείς Οργανισμούς (interpol, Unesco), τη δημιουργία δεσμών μεταξύ ΕΕ-Κοσόβου, ενώ θέσατε διπλό κριτήριο για την αναγνώριση του συγκεκριμένου κράτους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
1) Συνιστούν οι πρωτοβουλίες σας αυτές συνέχιση της εθνικής στρατηγικής, όπως υπηρετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ή συνιστούν ουσιαστική της μεταβολή;
2) Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στις επιλογές αυτές; Ποιοι άξονες της δικής μας πολιτικής εξυπηρετούνται από αυτές; Θέσαμε εμείς ως Ελλάδα κάποιους όρους και προϋποθέσεις ενόψει των οποίων λάβαμε κάποια σαφή διαβεβαίωση;
3) Έχουν εκτιμηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εκ μέρους μας προώθηση πολιτικών αναγνώρισης Κοσσόβου και αποδοχής μονομερούς αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια;»


Πηγή: