Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

"Εξέλιξη: Κούρεμα χρέους θέτει για πρώτη φορά ο Σόιμπλε!"

Και εγένετο «θαύμα»!
Για πρώτη φορά ο ίδιος ο Σόιμπλε μίλησε για την ανάγκη να κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε πως » το ελληνικό δημόσιο χρέος ίσως να μην είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα».
Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. «Ήταν επιθυμία της Merkel» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις αυτές πιστοποιούν ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο έθετε από την αρχή ως κομβικό ζήτημα της συμφωνίας ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.


Ο Ντόναλντ Τουσκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την υποβολή ρεαλιστικών προτάσεων. Παράλληλα σημείωσε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι μέρος μιας τελικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι ρεαλιστικές προτάσεις από την Αθήνα θα πρέπει να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να δημιουργηθεί μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ ο  κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επικεφαλής του τμήματος έρευνας Ολιβερ Μπλανσάρ , δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ότι οι  Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους καθώς όλες οι πλευρές εργάζονται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας».





Πηγή:
altsantiri.gr