Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

""Κόλαση του Δάντη" στη Λακωνία - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Καίγονται σπίτια κινδυνεύει η πόλη της Νεάπολης" (vid, εικόνες)


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια.

Οι άνεμοι αγγίζουν τα 8 μποφόρ και η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την πόλη της Νεάπολης και το νεκροταφείο της πόλης, όπου αρχίζουν και τα πρώτα σπίτια. Η ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη, όπως μαρτυρούν και οι επόμενες φωτογραφίες είναι αποπνικτική...

Απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στα χωριά Φαρακλό και Λάχι - «Πιστεύω ότι έχουν καεί σπίτια» είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς - Τα οκτώ μποφόρ που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών - «Από το βουνό του Φαρακλού, όπου βρίσκονται κολώνες της ΔΕΗ και κεραίες τηλεπικοινωνιών, ξέσπασε η φωτιά κι άρχισαν όλα» είπε ο πρόεδρος του χωριού Φαρακλού .
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μονεμβασιάς, Γιάννη Σούρλα, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς «η κατάσταση είναι δραματική ενώ έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Φαρακλό και το Λάχι». 



«Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται πάρα πολύ, βάζουν νερό με δυσκολία λόγω των ανέμων. Εχει περάσει η φωτιά μέσα από δύο χωριά αλλά δεν μπορούμε να μπούμε μέσα να δούμε τι έχει γίνει, πιστεύω ότι έχουν καεί σπίτια. Τα 8 μποφόρ κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δίνει αγώνα η Πυροσβεστική όλης της Πελοποννήσου» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος. 


Η φωτιά έχει μπει σε χωριά, είπε ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης στον ΣΚΑΙ και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου». Ο δήμαρχος πρόσθεσε και εκείνος ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. «Ο Νέρωνας θα έκανε πάρτι» είπε χαρακτηριστικά!


Από την πλευρά του, μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Νίκος Τσόγκας είπε πως η φωτιά είναι πλέον ανεξέλεγκτη ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για θύματα, αφού οι κάτοικοι των περιοχών που απειλούνται έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. 
Η πυρκαγιά κοντεύει να φτάσει κοντά στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης. «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία με τον άνεμο που δυσκολεύει την εναέρια κατάσβεση» 




Μάχη με τις φλόγες δίνουν και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής. 






Πηγή:
defencenet.gr