Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

"Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου"

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 72 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, ο Δήμος Βιάννου, οι τοπικές κοινότητες Εμπάρου, Ξενιάκου, Μηλλιαράδων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπάρου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνουν το διήμερο 29-30 Αυγούστου 2015 προκαταρκτικές εκδηλώσεις στην Έμπαρο, με ιστορικό, λαογραφικό και γεωπονικό χαρακτήρα.

1η μέρα: Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, 11πμ, Πολιτιστικό Κέντρο Εμπάρου:

«Έρωντας/Δίκταμος: από το μύθο και την ιστορία στο παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης και τις νέεςπροοπτικές».

Νικόλας Κρίγκας, Καθηγητής Αρωματικών Φυτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Το βακτήριο xylella fastidiosa: πιθανές επιπτώσεις στις καλλιέργειες της Κρήτης - μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης».

Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης

2η μέρα: Κυριακή 30 Αυγούστου 2015, 7μμ, πλατεία Εμπάρου:

Εκδήλωση Μνήμης και Διεκδίκησης

«Τα χωριά της Εμπάρου στην Κατοχή και την Αντίσταση -Ναζιστικά εγκλήματα και Γερμανικές Αποζημιώσεις».

Γιάννης Πλαγιωτάκης, αντιστασιακός. Γιώργος Καλογεράκης, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου - υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αριστομένης Συγγελάκης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών - μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν βραβεία στις οικογένειες των αντιστασιακών Χαρίλαου Τυλιανάκη, Ραδάμανθυ Κονδυλάκη, Βασίλη και, Γιάννη Πλαγιωτάκη και Ευρυπίδη Πλαγιωτάκη (δημιουργού του Ύμνου της Βιάννου).

Ακολουθεί θεατρική μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης από την Ομάδα «Πείρα(γ)μα», που ζωντανεύει επί σκηνής το μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των «μάταιων» πράξεων (εκδόσεις Εύμαρος), πάνω στη ζωή του Μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα.

Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη - Κυπραίου η Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου.

Τη θεατρική παράσταση πλαισιώνουν μουσικά η Νατάσσα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Δημήτρης Καρβέλης (κλασσική κιθάρα) και ο λυράρης Γιώργος Γλυκοκόκκαλος.



Πηγή:
neakriti.gr