Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

"ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΚΟΜΠΕΚΛΙ ΤΕΠΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 11.500 Π.Χ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Προγενέστερο από το Stonehenge κατά  6.000 χρόνια,  το εκπληκτικό Gobekli Tepe στη Τουρκία καταρρίπτει τη συμβατική αρχαιολογική άποψη για την αυγή του πολιτισμού.
 

Τα ευρήματα έγιναν ευπρόσδεκτα από τους θεωρητικούς περί ύπαρξης αρχαίων αστροναυτών, που υποστηρίζουν, ότι λόγω του υψηλού επιπέδου των δεξιοτήτων που θα απαιτούνταν  για να κτιστεί αυτή η αρχαία κατασκευή, το Gobekli Tepe θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια των εξωγήινων. 

Οι όμορφες λαξευμένες στήλες και άλλα χαρακτηριστικά, πιστεύουν ότι κατέστη δυνατό να λαξευτούν, μόνο με εργαλεία πέρα από την τεχνολογία που υπήρχε στη διάθεση αυτών των αρχαίων ανθρώπων καθώς μάλιστα, δεν έχουν βρεθεί λείψανα των εργαλείων που χρειάστηκαν για να υποδεικνύουν το τρόπο με τον οποίο αυτό κατασκευάστηκε.


Ενώ μερικοί μπορεί να θεωρήσουν αυτό το συμπέρασμα παρατραβηγμένο, τουλάχιστον, το Göbekli Tepe και άλλα αρχαία μνημεία σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύουν μια προηγμένη γνώση του σύμπαντος και πίστη για ύπαρξη ζωής, έξω από το γήινο βασίλειό μας. 


Το Γκόμπεκλι Τεπέ (Göbekli Tepe) βρίσκεται 35 χλμ βόρεια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, κοντά  στην πόλη Ούρφα και αποτελείται από 20 σε σχήμα Τ πέτρινους πύργους, σκαλισμένους με σχέδια φίδια, σκορπιούς, λιοντάρια, αγριογούρουνα, αλεπούδες και άλλα ζώα λίγο περίεργα, που αφήνουν τη φαντασία να οργιάζει...

Το καταπληκτικό πράγμα με αυτούς τους πύργους, είναι ότι χρονολογούνται από το 9.500 π.Χ., 5.500 χρόνια πριν από τις πρώτες πόλεις της Μεσοποταμίας και 7.000 χρόνια πριν από τον κύκλο του Στόουνχεντζ.

Οι επιστήμονες λένε ότι τότε οι άνθρωποι δεν είχαν ακόμη ανακαλύψει την κατασκευή αγγείων ή την καλλιέργεια του σιταριού. Ζούσαν σε χωριά, δεν είχαν γεωργία και στηριζόντουσαν μόνο στο κυνήγι για να επιβιώσουν.


Σε αυτή την περιοχή, κοντά στο Γκόμπεκλι Τεπέ (Göbekli Tepe) έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο, δύο φορές αρχαιότεροι απ' οτιδήποτε παρόμοιο σε αυτόν τον πλανήτη, χιλιάδες χρόνια παλιότεροι από τις Πυραμίδες ή το Στόουνχετζ.
 


Ο οικισμός έχει έναν μεγαλιθικό ναό που ξεπερνά κατά πολύ το παγκοσμίου φήμης Στόουνχετζ, για την ακρίβεια είναι 6.000 ετών αρχαιότερος ο ναός. Είναι ο αρχαιότερος ναός τέτοιου μεγέθους που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο.
Τι όμως κάνει το Γκόμπεκλι Τεπέ να ξεχωρίζει;
Οι πρώτοι μεγάλοι, οργανωμένοι οικισμοί, με οικίες, ναούς και άλλα κτίσματα πιστευόταν (μέχρι σήμερα) ότι ήταν έργο των ανθρώπων της Γεωργικής Επανάστασης , δηλαδή όταν το ανθρώπινο είδος πέρασε από τη φάση του κυνηγού - τροφοσυλλέκτη, σε αυτή του γεωργού. Αυτό εκτιμάται ότι έγινε περίπου το 7.000 έως 5.500 π.Χ.  


 

Όμως το Γκόμπεκλι Τεπέ ανατρέπει αυτές τις εκτιμήσεις. Ο ναός χτίστηκε προτού ο άνθρωπος ανακαλύψει τα μέταλλα και τα εργαλεία, ακόμη και προτού ανακαλύψει τις κατασκευές με πηλό (σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που είχε μέχρι τώρα η επιστήμη).

Το Γκιούμπεκλι Τεπέ βρίσκεται ως μέρος σε μια περιοχή πολύ σημαντική για την εξέλιξη των ανθρώπων και από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε το ανθρώπινο είδος. Είναι στην κορυφή μιας ζώνης με ήπιο κλίμα και γόνιμη γη, μιας ζώνης που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και που εντοπίζονται κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα της προϊστορικής φάσης του ανθρώπου.



Ο ναός αποτελείται από κύκλους, περίπου 20, στους οποίους υπάρχουν μεγαλιθικοί πυλώνες, περισσότεροι από 200. Κάθε πυλώνας έχει ύψος 6 μέτρων και ζυγίζει περίπου 20 τόνους.     
Το Γκόμπεκλι Τεπέ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ανασκαφές του 1964, από Αμερικανούς αρχαιολόγους με επικεφαλής τον Πήτερ Μπένεκτιτ ο οποίος προσδιόρισε μόνο ότι στην περιοχή υπήρχε δραστηριότητα την νεολιθική εποχή. Το 1994 τις ανασκαφές συνέχισαν Τούρκοι αρχαιολόγοι του Γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου υπό την διεύθυνση του αρχαιολόγου Κλάους Σμιθ του Πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης.
   







Οι ανασκαφές συνεχίζονται και οι αρχαιολόγοι είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις τους για το μέρος. Μια βεβαιότητα έχουν όμως: ότι το Γκιούμπεκλι Τεπέ έχει πολλά κρυμμένα μυστικά και πάρα πολλά πράγματα ακόμη να μας μάθει...Ή να μας αποκαλύψει... 


                                           Αποκαλυπτικό βίντεο του National Geografic



Πηγή: 
thecuriosityofcat