Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

"Η συνάντηση Πούτιν – Ολάντ σηματοδοτεί την δυτική στροφή απέναντι στη Ρωσία"


Καθ’ οδόν προς τη Μόσχα βρίσκεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όπου θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμιρ Πούτιν.
Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στα νέα δεδομένα στην διεθνή πολιτική σκηνή, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίλυση του συριακού προβλήματος  να είναι πρώτα στην ατζέντα.

Μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο πρόεδρος Ολάντ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο από την πλευρά της Δύσης στις συνομιλίες για την ειρήνευση στη Συρία και την αντιμετώπιση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Σε έναν μαραθώνιο επαφών που ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και συνεχίστηκε με επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, ο γάλλος πρόεδρος ωθεί τους εταίρους για διεθνή συμμαχία και δράση απέναντι στο ISIS.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η απραξία της λεγόμενης «Δυτικής Συμμαχίας» κατά του Ισλαμικού κράτους μετά το λουτρό αίματος στο Παρίσι, δεν ικανοποιεί τον Ολάντ.
Η επίσκεψη στη Μόσχα σηματοδοτεί τη στροφή της πολιτικής της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μετά από πρόσκληση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ χτυπούν αποτελεσματικά τους τρομοκράτες της Συρίας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Δύση δεν μπορεί πλέον να εθελοτυφλεί και να επιμένει στην πολιτική «απομόνωσης» και «τιμωρίας» της Ρωσίας με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις, αλλά και την εμμονή στην ρήξη με το καθεστώς Ασαντ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο  Ολάντ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ που παραμένουν αμήχανες και  εγκλωβισμένες στην αδιέξοδη πολιτική τους, επαναφέρει στην δυτική ατζέντα το θέμα της Ουκρανίας, των κυρώσεων και της συμμαχίας με τη Ρωσία απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Η αποψινή συνάντηση Πούτιν - Ολάντ γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη στο φόντο των εξελίξεων στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, με την Αγκυρα να χαίρει την «προστασία» της Ουάσιγκτον και τον ρώσο πρόεδρο να μιλά ανοιχτά για «πισώπλατη μαχαιριά» και για τον σκοτεινό ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία με τους τρομοκράτες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ερντογάν οδηγεί σκόπιμα σε αδιέξοδο τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει τεθεί υπό την προστατευτική αντιαεροπορική ομπρέλα του συστήματος S-300, εγκαταστημένου πάνω στο ρωσικό καταδρομικό Moskva και οι δύο ηγέτες καλούνται να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους .
Το καταδρομικό Moskva, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων, το οποίο δημιουργεί αντιαεροπορική ομπρέλα, έλαβε εντολή την περασμένη Τρίτη να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λαττάκειας με τον ρώσο αντιστράτηγο του Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι να προειδοποιεί: «όλοι οι στόχοι που θέτουν πιθανόν κίνδυνο θα καταστραφούν, όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία αναστέλλονται».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να στείλει στη Συρία επιπλέον 10 ή 12 καταδιωκτικά αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή αναπτύσσονται και πυραύλοι  S-400 με βεληνεκές ως και 250 μίλια. Οι ρωσικές ενισχύσεις κατευθύνονται στη ρωσική βάση του Hmeymim δημιουργώντας προστατευτική «ομπρέλα».




Πηγή:
gr.rbth.com