Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"Αμερικανός στρατηγός: «Πρέπει να πετάξουμε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ»"

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στη Συρία ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό της ως «κυριαρχούσα δύναμη» στην περιοχή, είπε ο στρατηγός ε.α. του αμερικανικού Στρατού Paul Vallely. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ καθώς έχει μετατραπεί σε «σοβαρή υπόθεση» για άλλα μέλη κράτη της συμμαχίας.

«Νομίζω πως το ΝΑΤΟ εάν έχει αποφασιστικότητα πρέπει να διώξει την Τουρκία από τους κόλπους του γιατί η χώρα αυτή δεν συνεργάζεται στον αγώνα εναντίον του ISIS, δεν συνεργάζεται καθόλου με κάποιες δυνάμεις μέσα στη Συρία και θέλει να δει τον Σύρο πρόεδρο Bashar Al Assad να απομακρύνεται και να αντικαθίσταται από κάποια άλλη κυβέρνηση» είπε πιο συγκεκριμένα ο αμερικανός στρατηγός.

Ο Vallely, ο οποίος είναι βετεράνος του Βιετνάμ και αποστρατεύθηκε το 1993 από τη θέση του υποδιοικητή των δυνάμεων Ειρηνικού, είπε ακόμη ότι η μονομερής ενέργεια της Τουρκίας που οδήγησε στην κατάρριψη του Su-24 είχε ως νόημα ότι παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ δε θα διστάσει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την ιδιότητά της προκειμένου να επιδιώξει δικά της συμφέροντα.

«Είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι».

Ο ίδιος περιέγραψε ακόμη την Τουρκία ως «εσωτερικό κίνδυνο για τη συμμαχία» καθώς είναι μια χώρα η οποία θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ μόνο όταν κρίνει ότι πρέπει αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να αντλήσει τα περισσότερα οφέλη από αυτό, σε ότι αφορά όπλα, χρήματα, υποδομές, τακτικές κ.α.

Μάλιστα ο Αμερικανός στρατηγός προέβλεψε ότι η Τουρκία θα προβεί σε περισσότερες προκλητικές κινήσεις στο μέλλον.




Πηγή:
pronews.gr