Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

"«Εγκαταλείψτε την Τουρκία τώρα!» ζητεί από τους Ρώσους πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους!"

- Επιτακτικά ζητεί από τους Ρώσους πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών να εγκαταλείψουν την Τουρκία!
- Προειδοποιεί για τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία.
- "Επίθεση" με οικονομικές κυρώσεις από τη Ρωσία στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία.
- Ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή για οικονομικά μέτρα σε εμπόδιο, επενδύσεις, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό.
- Αναστέλλονται κοινά πρότζεκτ, αυξάνονται οι δασμοί, περιορίζονται οι μετακινήσεις τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα.
- Ερντογάν: Συναισθηματική αντίδραση, δεν ταιριάζει σε πολιτικούς! Απαιτούμε συγγνώμη από τη Ρωσία.


Oι Ρώσοι υπήκοοοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία πρέπει να επιστρέψουν στη Ρωσία, συνέστησε σήμερα επιτακτικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που προειδοποίησε για «τρομοκρατικούς» κινδύνους, δύο ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
«Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες με εντολή Μεντβέντεφ και φυσικά τις ευλογίες του Πούτιν. Την ώρα που γυρνάμε σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στέλνει επιπλέον 10-12 μαχητικά στη Συρία αλλά και πυραύλους S-400, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 στη Συρία, η Μόσχα "πάτησε το κουμπί" για να ξεκινήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός της Άγκυρας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ως τον μοναδικό υπεύθυνο.
Όπως σε κάθε πόλεμο, ακόμη και στον οικονομικό, το επικοινωνιακό κομμάτι παίζει το δικό του, σημαντικό, ρόλο. Έτσι, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά (!) έδωσε εντολή στα μέλη της κυβέρνησής του, μέσα σε 48 ώρες, να του ετοιμάσουν σχέδιο για οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε σειρά οικονομικών μέτρων κατά της Άγκυρας ως αντίποινα για την "επιθετική ενέργεια" της Τουρκίας η οποία κατέρριψε την Τρίτη (24.11.2015) ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στη Λαττάκεια, όπου δρουν Σύροι αντάρτες και οι Τουρκμάνοι.
Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, όπως τόνισε ο Μεντβέντεφ στο... live υπουργικό συμβούλιο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση "να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας".
"Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες", διευκρίνισε. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.
Αναφέρθηκε σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από σήμερα το πρωί μια ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, "οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν", προειδοποίησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream. Ο Ουλουκάγεφ δήλωσε πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.




Πηγή:
ΑΠΕ - ΜΠΕ