Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

"Η Ρωσία ενεργοποιεί το κέντρο φυσικών καταστροφών στην Σερβία σε στρατιωτική βάση που θα ελέγχει όλα τα Βαλκάνια;"

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 5000 Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές θα αποτελέσουν μόνιμη δύναμη η οποία θα δημιουργήσει εντός σερβικού εδάφους στρατιωτική βάση του Νις, περιοχή όπου με ρωσικά χρήματα, τεχνογνωσία, και συμβούλους έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο κέντρο εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές.

Η μυστική συμφωνία υλοποιήθηκε πριν τρεις ημέρες κατά την επίσκεψη του Σέρβου Πρωθυπουργού Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν.

Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, η εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, για περεταίρω έλεγχο της Γερμανίας και των ηγεμονικών της σχεδίων, αλλά και ως αντιστάθμισμα στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.

Άλλωστε στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015 στην Μόσχα, και σύμφωνα με άρθρο μας στο pentapostagma.gr, με τίτλο (Ρωσικοί πύραυλοι BUK και S-400 Triumf θα εγκατασταθούν στο Πρέσεβο δίπλα στην αμερικανική βάση στο Κοσυφοπέδιο!), μεταξύ του Πρωθυπουργού της Σερβίας Βούτσιτς και του ομολόγου του Ντιμτρι Μεντβέντεφ, το Βελιγράδι υλοποιήθηκε μια συμφωνία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ρωσικών οπλικών τα οποία θα προσδώσουν στρατηγική υπεροχή στην σερβική κυβέρνηση.

Δύο από αυτά συστήματα αφορούν τον ισχυρό αντιαεροπορικό πύραυλο BUK και τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 Triumf, αναμένεται να εγκατασταθούν κοντά στην κοιλάδα του Πρέσεβο, λίγα χιλιόμετρα μακριά, από την περιοχή Ferizaj στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία ευρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών με την επωνυμία «Bondsteel» .

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλεξάνταρ Ράντιτς επικεφαλής του Κέντρου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο Νις, στην νότια Σερβία, πριν κάποιους μήνες είχε δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις του κέντρου αυτού δεν είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

«Το κέντρο της Νις έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του Σερβικού Υπουργείου Εσωτερικών και του Ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ΟΜΩΣ, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέχεια στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι:

«Δεν είναι μυστικό ότι πιθανόν δυνάμεις εντός της Σερβίας να επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν μια ρωσική στρατιωτική βάση, άλλωστε υπάρχουν ισχυρές ομάδες μέσα στην Σερβία που υποστηρίζουν ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο.

«Υπάρχουν και άλλα σημεία, σε ένα τέτοιο σενάριο μιας άμεσης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Σερβία . Ο στόχος αυτός μπορεί να εξυπηρετηθεί από οποιαδήποτε στρατιωτική υποδομή, όχι μόνο στην Νις,», είπε ο Ράντιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μπορούν όμως να σταθμεύσουν στη Νις, ενώ το κέντρο διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης υλικών και τεχνικού εξοπλισμού , ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για τη συντήρηση των αεροσκαφών ελέγχοντας όλη την Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τ.Κέρι, στις 24 Μαρτίου του 2015, είχε δηλώσει και αυτός με την σειρά του, ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στο Κοσσυφοπέδιο, διότι έτσι καταπολεμά καλύτερα τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η Θέση της Ρωσίας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αμετάβλητη, παρά τις συγκρίσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, αλλά και την Γεωργία.

Ο Β.Πούτιν, τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επιδιώκει επίσης να εμποδίσει, πολιτικά, οποιαδήποτε πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στα διεθνή και περιφερειακά στάδια, τόσο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και μέσω της Σερβίας.

Το 2011, ο Ζλάτιμπορ Τζόρτζεβιτς, ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος Παλαιά Σερβία, ισχυρίστηκε ότι περίπου 21.000 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ζητούσαν τη ρωσική υπηκοότητα. Αυτό αποδεικνύει πως η Ρωσία εστιάζει πολύ στενά στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο από στρατηγική όσο και από πολιτική άποψη.

Το 2010, η Ρωσία κατασκεύασε στην ουσία την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η στρατιωτική βάση στο Νις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας, καθιερώθηκε ως μια ανθρωπιστική βάση από όπου ρωσικά αεροσκάφη θα λειτουργούν σε περιόδους φυσικών καταστροφών.

Έχει την ικανότητα να κατασκοπεύει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ρουμανία (αντιπυραυλική ασπίδα), καθώς και να φιλοξενεί ρωσικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη αποστολή, μαζί με τις ειδικές μονάδες του σερβικού στρατού στο Νις.

Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις και το επιχειρησιακό επιτελείο στο Νις, είναι σε θέση να συντονίσουν τις ενέργειες τους με άλλες δύο ταξιαρχίες στις περιοχές Ράσκα και Βράνιε στην Σερβία, όπου κάθε ταξιαρχία έχει 11 τάγματα που απαρτίζονται απο συνδθασμένες δυνάμεις , οι οποίος βρίσκονται ήδη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει σημαντική ικανότητα για ρωσοσερβική συνεργασία.

Η στρατιωτική βάση στην Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζει ένα ιδανικό σενάριο για τα ρωσικά συμφέροντα για να ξεκινήσει μια άλλη σύγκρουση: δεν υπάρχει διεθνής παρουσία, οι εδαφικές αξιώσεις της Σερβίας μπορούν να τροφοδοτούνται από την ρωσική επιρροή στην περιοχή, προκρίνοντας μια ακόμη πολεμική σύγκρουση.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είναι απασχολημένος με τις δύο απειλές, ISIS και Ουκρανία, η η Ρωσία θα ξεκινήσει μια άλλη σύγκρουση στα Βαλκάνια, καταλήγει ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, και άρθρο με τίτλο (Σερβικό Κόμμα: Ετοιμάζουν αντι-ρωσική «χρωματιστή επανάσταση» στην Σερβία), η Μόσχα φοβάται μήπως οι ΗΠΑ δράσουν πρώτες εναντίον της Σερβίας για αυτό και στην ουσία θα ‘‘καταλάβει‘‘ την Σερβία.

Σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα «Τρίτη Σερβία», μυστικά στην χώρα προετοιμάζεται η διεξαγωγής μιας νέας «επανάστασης τύπου Μαϊντάν», προσομοιάζοντας στο ουκρανικό μοντέλο, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Vzgliad.ru.

Το κόμμα αυτό τονίζει ότι η επανάσταση θα είναι ανοικτά αντι-ρωσικού χαρακτήρα και θα στρέφεται ενάντια στις σχέσεις την νυν σερβικής κυβερνήσεως με την Μόσχα. Ειδικότερα, οι διοργανωτές του αυθόρμητου «κινήματος», έχουν ως στόχο την εξάλειψη όλων των κοινών σχεδίων με την Ρωσία, ενώ για την ίδια την Σερβία «προβλέπεται» ακόμη και μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν το κύριο πεδίο σύγκρουσης μετά την Συρία. Επαναλαμβάνουμε, η Σερβία, οι Σερβοβόσνιοι στη Βοσνία, οι οποίοι διαθέτουν στενότατες επαφές με τη Μόσχα, η ΠΓΔΜ, πολιτικά κόμματα στην Βουλγαρία, δυνάμεις εντός Ελλάδος, αποτελούν τους ‘‘συμμάχους‘‘ των Ρώσων στα σχέδια αυτά. Μεγάλη φωτιά ‘‘έρχεται‘‘ από το Βορρά, αυτό είναι σίγουρο.



Πηγή:

pentapostagma.gr