Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

"Iράκ: Κόπηκε η τελευταία γραμμή ανεφοδιασμού του ISIS- Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν γέφυρα-κλειδί"

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις απέκοψαν την τελευταία οδό ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Ραμαντί του δυτικού Ιράκ καταλαμβάνοντας μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας, δήλωσαν σήμερα Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού.
Η κατάληψη της Γέφυρας της Παλαιστίνης, η οποία ενώνει τις δυο όχθες του Ευφράτη στο βορειοδυτικό Ραμαντί, σημαίνει, κατά τις πηγές αυτές, ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλέον περικυκλώσει εντελώς τους τζιχαντιστές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αρχίσουν τώρα επιχειρήσεις για την εκδίωξη των μαχητών του ΙΚ, συνοικία τη συνοικία.

«Η γέφυρα βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχό μας», δήλωσε ο Σάμπαχ αλ Νουμάνι, εκπρόσωπος των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη δυτική πλευρά της γέφυρας, μαζί με ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.
«Σφίγγουμε τον κλοιό στον οποίους τους έχουμε κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους μαχητές του ΙΚ.
Η Ραμαντί, η πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο. Η εξέλιξη εκείνη χαρακτηρίστηκε το πιο βαρύ πλήγμα τον τελευταίο χρόνο για τις κυβερνητικές δυνάμεις και θεωρήθηκε πισωγύρισμα στην προσπάθεια να ξεριζωθούν οι τζιχαντιστές από το βόρειο και το δυτικό τμήμα της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας, μέλους του ΟΠΕΚ.
Ο σιίτης πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ταχεία αντεπίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις για την ανακατάληψη της πόλης. Οι επιχειρήσεις όμως καθυστερούν λόγω του ότι πολλά κτίρια είναι παγιδευμένα, οι στρατιώτες δεν είναι επαρκείς ούτε σε αριθμούς, ούτε σε εκπαίδευση, ο εξοπλισμός είναι λιγοστός εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στη Βαγδάτη. Οι αυστηροί κανόνες εμπλοκής του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν βοηθούν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ιρακινής ομοσπονδιακής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού.
Ένας συνταγματάρχης της 9ης μεραρχίας, στην ανατολική πλευρά της Γέφυρας της Παλαιστίνης, σημείωσε πως η κατάληψή της βοηθήθηκε από την κλιμάκωση των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού από τις ΗΠΑ.
Ο αξιωματικός ανέφερε ότι πυροτεχνουργοί του στρατού ετοιμάζονται να την καθαρίσουν.
«Αυτή η προέλαση είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο συνταγματάρχης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει όπλα, τρόφιμα κι εξοπλισμό από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη όπως έκανε μέχρι τώρα», εξήγησε.
Η ανακατάληψη της πόλης θα έδινε σημαντική ώθηση στο ηθικό των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες φάνηκαν να καταρρέουν όταν το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει σχεδόν το ένα τρίτο της ιρακινής επικράτειας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ Ταχσίν Ιμπραήμ από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η γέφυρα ανακαταλήφθηκε, απομονώνοντας τους μαχητές του ΙΚ στη Ραμαντί από τα προπύργιά τους δυτικότερα, στην επαρχία Άνμπαρ και στη Συρία.
Ο απώτερος στόχος των ιρακινών δυνάμεων είναι να αποσπάσουν από την αρπάγη του ΙΚ την Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πρόσφατα κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Σίντζαρ στα βορειοδυτικά, αποκόπτοντας άλλη μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού που συνέδεε τη Μοσούλη με τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία.



Πηγή:
pronews.gr