Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

"Η χώρα μας επικύρωσε την αμυντική συμφωνία με την Ρωσία. Μήπως πρέπει να αγοράσουμε κανέναν ρωσικό πύραυλο;"

Επικυρώθηκε από την Βουλή η  συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται  αποκλειστικά για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν μεταβιβάζεται  σε τρίτους χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της Ρωσίας, αναφέρει ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων .
Η αμυντική συμφωνία επικυρώθηκε από όλα τα κόμματα  εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα  Ελλάδος , το οποίο απείχε  . Η συμφωνία υπεγράφη στις 3 Δεκεμβρίου 2013, και η  επικύρωσή της  καθυστέρησε λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης στην χώρα μας.

Η συμφωνία αυτή  καθορίζει  τους γενικούς όρους της προσφοράς, της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και  όλων των παραμέτρων που διασφαλίζουν την ομαλή συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.
Ο   ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και κάθε πληροφορία που παρέχεται ή μεταφέρονται προς την ελληνική πλευρά, με βάση τη συμφωνία αυτή, χρησιμοποιείται  αποκλειστικά για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Ελλάδος, ενώ δεν  πραγματοποιείται η εξαγωγή πληροφοριών, η μεταπώληση  ή η  μεταβίβαση οπλικών συστημάτων σε τρίτους χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της Ρωσίας,
Η  αμυντική συμφωνία έχει χρονική ισχύ  πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ,  και ανανεώνεται αυτόματα για διαδοχικές περιόδους πέντε ετών, εκτός εάν ένα από τα μέρη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να την καταγγείλει.
Στον ελληνικό στρατό υπηρετούν διάφορα ρωσικά συστήματα όπως το αερόστρωμνα  «Zubr» , φορητά αντιαρματικά συστήματα Kornet , ενώ η χώρα μας είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που διαθέτει αντιαεροπορικούς πυραύλους  S-300PMU-1.
Ο Υπουργός  Άμυνας Πάνος Καμμένος στην  επ “ακροατηρίου συζήτηση, δήλωσε ότι το πλεονέκτημα  για την Ελλάδα είναι η  χρησιμοποίηση σύγχρονων ρωσικών συστημάτων , το οποία παράγονται εκτός του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί αυτόματα πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ένοπλες δυνάμεις και  ταυτόχρονα κίνδυνο για τον τουρκικό στρατό .
Επίσης ο κ. Καμένος έκανε λόγο ότι στα ελληνικά  δικαστήρια έχουν παραπεμφθεί  οι περιπτώσεις  19 παλιότερων  εξοπλιστικών προγραμμάτων , οι οποίες τελούν υπό ενδελεχή διερεύνηση.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των προγραμμάτων δεν είχαν εγγυητικές  επιστολές  και  δυνατότητα αποζημίωσης.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η νυν  συμφωνία με την Ρωσία είχε υπογραφεί από τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και απηύθυνε έκκληση για την σύναψη διμερών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και άλλες χώρες, οι οποίες, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον του κράτους και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνεργασία της Ελλάδος με την τεράστια σε μέγεθος και δυνατότητες ρωσική αμυντική βιομηχανία, μόνο καλό θα προσφέρει στην χώρα μας.
Βέβαια η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ , αυτό  όμως δεν αποτελεί τροχοπέδη σε καμία περίπτωση για την συμμετοχή μας σε προγράμματα από κοινού με την Ρωσία. Επιτέλους πάνω και πέρα από όλα υπάρχει το εθνικό συμφέρον κάτω από το οποίο υποτάσσονται όλα τα άλλα.
Σε παλαιότερο άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Ρωσικός Τύπος: «Νέα εποχή στις Ελληνο-ρωσικές αμυντικές σχέσεις), είχαμε προβάλει την πρόθεση της Μόσχας για την προμήθεια ρωσικών αμυντικών συστημάτων στην χώρα μας .
Με δεδομένη την αύξηση του ρωσικού ενδιαφέροντος και της τουρκικής επεκτατικότητας στο Αιγαίο , η οποία παρεμπιπτόντως προβάλλεται έντονα  από τον ρωσικό τύπο , η χορήγηση για παράδειγμα πυραυλικών συστημάτων Iskander –E, ( με βεληνεκές 270 χλμ)   θα μας « έλυνε στην κυριολεξία τα χέρια».




Πηγή:
pentapostagma.gr