Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

"Στα άδυτα της βιομηχανίας κοκαΐνης στην Κολομβία"

Το Τορίμπιο της Κολομβίας είναι η περιοχή που παράγει και εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.


Εκεί οι μπανανιές, τα δέντρα του καφέ και η βλάστηση είναι πλέον ανίκανη να καλύψει και να καμουφλάρει τα δενδρύλλια, που φαίνεται να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στα χωράφια των κατοίκων.


Τα τελευταία χρόνια η Κολομβία έχει αναδειχθεί στην πρώτη χώρα στον κόσμο, που έχει κάνει την εξαγωγή ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο να μοιάζει με παιχνίδι, αντικαθιστώντας το άλλοτε ισχυρό, στο συγκεκριμένο ζήτημα Περού.
Η παραγωγή και η εξαγωγή έχουν αυξηθεί κατά 32% από το 2014 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα ερχόμενα έτη.

Όλα αυτά, μετά από το καλά οργανωμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ, που υποσχόταν να βάλει τέλος σε κάθε εισαγωγή από τις χώρες της λατινικής Αμερικής, αλλά και την καταπολέμηση της παραγωγής των ναρκωτικών ουσιών.
Ωστόσο, όπως φαίνεται απαιτούνται περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο έχει κοστίσει στις ΗΠΑ το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε το 2000, για να τερματιστεί η πιο επικερδής δραστηριότητας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Σε ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από τη σειρά Narcos, η οποία επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών που υπήρξε ποτέ, τον Pablo Escobar και το καρτέλ Medellin, γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.



Στην κορυφή της κοιλάδας, σε μια καλύβα περιτριγυρισμένη από δεκάδες δενδρύλια, μέλη της φυλής Nasa έχουν συγκεντρωθεί για να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, σχετικά με τη νέα σοδειά.
Αυτό όμως, που τους ανησυχεί περισσότερο είναι οι απόπειρες των αρχών, συγκεκριμένα του σώματος καταπολέμησης των ναρκωτικών, να εισέλθουν στην περιοχή προκειμένου να καταστρέψουν το “δάσος».



“Δεν πρόκειται να αφήσουμε τις αρχές στην περιοχή» δηλώνει ο αρχηγός της φυλής, υποστηρίζοντας ότι έχουν επιδοθεί στη συγκεκριμένη μορφή καλλιέργειας τα τελευταία 6 χρόνια, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην των οικογενειών τους.
“Επιλέγουμε δύσβατες και απομονωμένες περιοχές της εύφορης γης για τις φυτείες, ώστε να μην φτάνουν τα οχήματα των αρχών», αναφέρουν οι ίδιοι. Στις 19 Νοεμβρίου, σε μια κοινότητα της περιοχής Argelia, ένας από τους παραγωγούς κοκαΐνης σκοτώθηκε, ενώ άλλοι 5 υπάλληλοι τραυματίστηκαν, μετά την επιδρομή των αρχών στην περιοχή.
“Ζούμε στην κόκκινη γραμμή. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ασφάλεια», τονίζει ο 46χρονος Κάρλο. Η χώρα βιώνει μια εσωτερική διαμάχη, έχοντας χωριστεί στα δυο, τους παραγωγούς και την αστυνομία, που έχει τη στήριξη της μειοψηφίας των πολιτών που μένουν μακριά από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.



Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως η FARC (ομάδα κολομβιανών ανταρτών) να είναι η πιο ισχυρή και αποτελεσματική οργάνωση στον κόσμο, μιας και ελέγχει το 70% της παραγωγής και του εμπορείου ναρκωτικών της χώρας. Τα έσοδα από το εμπόριο ξεπερνούν, κάθε χρόνο, τα 500 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας την οργάνωση να αναζητά συμμάχους και στις γειτονικές χώρες, όπως τη Βενεζουέλα.
Παράλληλα, επειδή η ζήτηση από τις ΗΠΑ έχει μειωθεί η οργάνωση και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ναρκωτικών στον κόσμο επιδιώκουν σχέσεις με την Ευρώπη, έχοντας ήδη αρχίσει να στήνουν ένα πολύ επικερδές δίκτυο. Όλα αυτά, είτε κάτω από τη μύτη των αρχών, είτε με τις ευλογίες τους.




Πηγή:
news247.gr