Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

"Από τον ΟΓΑ την Πέμπτη ξεκινούν οι Κρητικοί"

Να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο στις 21 Ιανουαρίου, καλούν τους αγρότες οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων Κρήτης, που συμμετέχουν στην πανελλήνια επιτροπή των μπλόκων και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει κι ενώ οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα γιγαντώνονται. Πάντως ο Βαγγέλης Μπούτας άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να πάνε πίσω, καθώς όπως είπε πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έρχονται.


Συγχρόνως καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν στα μέτρα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την εφαρμογή της ΚΑΠ, «που τσακίζουν την αγροτιά». Επίσης καλούν τους αγρότες να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα γίνει στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου για την οργάνωση κινητοποιήσεων.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο αγροτικοί σύλλογοι αναφέρουν:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάθεσε πρόταση για το ασφαλιστικό, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, «τερατούργημα» για τους μικρομεσαίους αγρότες.
-Για τις ασφαλιστικές εισφορές μας, έχουμε αυξήσεις πάνω από 30% σε όλες τις κατηγορίες
Κάθε αγρότης και χωριστά η αγρότισσα θα πληρώνουν 7% κρατήσεις ΟΓΑ, κι αν το εισόδημά τους είναι πολύ μικρό θα θεωρείται ως εισόδημα το 80% του μικρότερου μισθού του εργάτη, δηλαδή 469 ευρώ. Αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ο αγρότης καλείται να πληρώσει ανά τρίμηνο, αλλιώς θα είναι εκπρόθεσμος.
Από 1/1/2017 οι κρατήσεις θα γίνουν 14% από 7%, θα ανέβουν 6,9% κρατήσεις για περίθαλψη και 0,5% για την εργατική εστία, με σύνταξη στα 67, και 42 χρόνια ασφάλισης. Με τα σημερινά δεδομένα το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ με τα νέα μέτρα, και μπορεί να καταλάβει ο καθένας τί σημαίνει αυτό.
- Ακολουθεί το φορολογικό, που προστίθεται νέα άμεση φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ υπολογισμένη όχι στο πραγματικό εισόδημα, αλλά με βάση τα κριτήρια διαβίωσης, με 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο.
- Σε όλα αυτά πέφτει και ο ΕΝΦΙΑ, το ψηλό ΦΠΑ, τις ψηλές τιμές από τους εμποροβιομήχανους που τινάζουν το κόστος παραγωγής, την απούλητη παραγωγή, τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα.
Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ την είδαμε με τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις. Η περικοπή 15% που πρόβλεπε η ΚΑΠ έφτασε μέχρι 60%, και πολλοί μείναμε απ’ έξω. Η ΚΑΠ προβλέπει παραπάνω μειώσεις 76% κάθε χρόνο μέχρι το 2019, οπότε συνολικά θα κοπούν κατά 60%.
Αν δε βγούμε στο δρόμο να οργανώσουμε την αντίστασή μας στα μέτρα και την ΚΑΠ, η ζωή των οικογενειών μας στα χωριά έχει τελειώσει. Μας ξεριζώνουν από τη γη και τη παραγωγή μας. Αβαντάρουν τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, βοηθάνε το στόχο της κυβέρνησης και της ΕΕ να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια αυτών των λίγων. Αυτούς αβαντάρει η κυβέρνηση και μας τους πλασάρει σαν πρότυπο του νέου αγρότη – επιχειρηματία! Με αυτούς ούτε κοινά αιτήματα έχουμε, ούτε κοινούς αγώνες, ούτε στους αγροτικούς συλλόγους μπορούμε να τους έχουμε μέσα. Κοινό συμφέρον και αιτήματα έχουμε, και πρέπει να παλέψουμε πλάι τους, με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες!
Για μας τα μέτρα αυτά είναι αιτία πολέμου! Ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών και ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στις 6/12, που αποφάσισε πως μπροστά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό θα κλιμακώσουμε τη πάλη μας!
Κλιμακώνουμε τη δράση μας με κινητοποιήσεις μέσα στον Γενάρη. Θα συμμετέχουμε σε απεργία μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες την μέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου, και συνεχίζουμε τον Φλεβάρη με ορίζοντα το φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, με νέες κινητοποιήσεις!
• Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, τη Δευτέρα 18/1 στις 6 μμ στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου (λεωφ. Παπαναστασίου 193) να οργανώσουμε τη πάλη μας στον νομό μαζί με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγροτών!
• Παράσταση διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων στον ΟΓΑ την Πέμπτη 21/1 στις 11 πμ ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας τσακίζουν!
Απαιτούμε:
•  Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της ΕΕ, να μην ισχύουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
•  Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο κάτω ως 40.000 ευρώ.
• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίηση ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
• Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.
• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
• Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηντροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόροι καυσίμων, νιτρορύπανσης, κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από τους εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της ΕΕ.
• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».
Παραμένουν στις Σέρρες
Εν τω μεταξύ, στις πλατείες των χωριών παραμένουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα τρακτέρ των αγροτών, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθούν λύσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα «συναντηθούν» με την κυβέρνηση στο μπλόκο που θα στήσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός τρακτέρ, και όπως λένε εκπρόσωποι των αγροτών, τα κοινά προβλήματα εντείνουν το αγωνιστικό πνεύμα για δυναμικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μέχρι την Τετάρτη θα γίνει καταμέτρηση των τρακτέρ κι αν ο αριθμός κριθεί ικανοποιητικός από τη συντονιστική επιτροπή, τότε οι Σερραίο αγρότες θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία, η οποία σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν μέχρι στιγμής θα πραγματοποιηθεί στον Προμαχώνα.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=268952

Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Συμβολική κατάληψη μισής ώρας, από τις 11 το πρωί, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έχοντας επιδώσει προηγουμένως το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον αρμόδιο διευθυντή.
«Είναι αδύνατον να πληρωθούν όλα αυτά τα λεφτά που μας ζητούν. Ας μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε στα χωράφια μας και να κρατήσουμε δυνατό τον πρωτογενή τομέα, που όπως υποστηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, μαζί με τον τουρισμό, της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.
Επιπλέον, σημείωσε, ότι εάν τελικά ψηφιστούν τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, τότε «θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι οδηγούνται σε έξοδο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κλάδο, γεγονός που θα σημάνει και την ερήμωση της υπαίθρου».
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Αντί να αυξάνουν τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΟΓΑ, ας φροντίσουν καλύτερα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του μητρώου του, αφού από τους 1.250.000 ασφαλιζόμενους, μόνο οι 250.000 είναι αγρότες».
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δίνουν μάχη σε καθημερινή βάση για να μπορέσουν να επιβιώσουν» είπε ο κ. Χαλκίδης και πρόσθεσε πως εντός της ημέρας θα αποφασισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που έχουν ζητήσει, είτε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή τον υπουργό Άμυνας-πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και ακόμα δεν έχει ορισθεί, ο κ. Χαλκίδης επισήμανε: «Είμαστε ο μόνος κλάδος που αποφεύγουν να συναντήσουν και απορώ γιατί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών, αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο.
Τονίζεται ότι για απόψε (20:00) έχει προγραμματισθεί ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Τρίγλια Χαλκιδικής η οποία, σύμφωνα με τον αγρότη Γιώργο Τσακίρογλου, στοχεύει στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωσή τους στον νομό».
Επιπλέον αύριο έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεών τους. Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Επιτροπής, έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες χωριών και περιμένουν να δοθεί το σήμα για να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.
Στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Σύσκεψη αγροτών στον Τύρναβο
Ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου καλεί όλους τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα.
Θέμα συζήτησης οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και ο συντονισμός δράσεων.



Έτοιμοι για μπλόκα οι αγρότες όλης της χώρας
Σημειωτέον ότι σε αναζήτηση κοινής ημερομηνίας που θα «στεγάσει» τις αντιδράσεις ολόκληρου του αγροτικού κόσμου ενάντια στα προωθούμενα μέτρα βρίσκονται οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, με τις προκαταρκτικές συσκέψεις να φουντώνουν από άκρο εις άκρο της χώρας, δίνοντας τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση για το μέγεθος της αντίδρασης που έρχεται.
Έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, ώστε να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 14 Ιανουαρίου για την Πανελλαδική Συνάντηση Αγροτών και Επιτροπών Αγώνα με πρόταση για πανελλαδική κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και σε σημαντικούς κόμβους.


Ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων ορίστηκε μεταξύ 18-20 Ιανουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Πλατυκάμπου πλήθος αγροτών και εκπροσώπων τους σε Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες με την Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας. Συντονιστής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τάχθηκε, όπως και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, υπέρ των δυναμικών μορφών αγώνα, της μαζικής συμμετοχής, του ενωτικού πνεύματος, του μεστού λόγου στην διατύπωση προτάσεων-λύσεων και της σωστής διαχείρισης των μπλόκων.
Πρόταση για δημιουργία τεσσάρων μπλόκων στον νομό Λάρισας κατέθεσε ο τ. πρόεδρος Πλατυκάμπου Φάνης Μπανές, γνωστός για τους αγώνες δεκαετιών στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο χαρτί των αγροτών, γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή τους.
Τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αναίμακτη επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, τις εισηγήσεις στους αρμοδίους, αλλά και την επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων Κώστας Σπανούλης. Ας σκεφτούν καλά πριν πράξουν οι ιθύνοντες, τόνισε ο κ. Σπανούλης, πριν τα Ταμεία στεγνώσουν, ερημώσει η ύπαιθρος, 120 παρεμφερή επαγγέλματα, που άμεσα ή έμεσα αποκτούν εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα, καταστραφούν. Εκτός αν υπάρχει σχέδιο:
1.    Tα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που φέρνουν τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται να μηδενιστούν και την θέση τους να πάρουν εισαγόμενα που θα πωλούνται έως και 10πλάσια τιμή.
2.    Να προωθηθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.
3.    Να συγκεντρωθεί η γη σε χέρια λίγων.
Την αναμέτρηση των δυνάμεών τους ανά περιοχή ζήτησαν οι αγρότες, που βλέποντας την μαζικότητα και τον αγωνιστικό παλμό της συγκέντρωσης, αποφάσισαν να δηλώσουν το μέγεθος το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί στον Σκαραβαίο Γαλήνης για να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.
Κατάληψη του ΟΓΑ Ηρακλείου στις 13 Γενάρη από Κρητικούς
Γεμάτη από δραστηριότητες είναι η ατζέντα των αγροτοσυνδικαλιστών της Κρήτης αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι αγροτικές οργανώσεις διοργανώνουν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηρακλείου, ως μορφή διαμαρτυρίας για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως λένε, το 49,5% των αγροτών της χώρας είναι ανασφάλιστο, καθώς υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και από εκείνους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Πόσο μάλλον, αν οι εισφορές αυξηθούν περισσότερο!


Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών, της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής και της περιφέρειας Κρήτης θα συναντηθούν στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Ως γνωστό, μεγάλη μερίδα νέων αγροτών δεν λαμβάνει ενιαία ενίσχυση, πράγμα που δημιούργησε «κύμα» αντιδράσεων.
Επίσης στις 13 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής και της ομάδας Αμπελουργών Κρήτης θα συναντήσουν στελέχη του ΕΛΓΑ για να προωθήσουν το αίτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων για ζημιές, ειδικά στην παραγωγή των αμπελιών, που έγιναν μέσα στο 2015.
Μία μέρα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών θα πάρουν μέρος σε πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων που θα γίνει στο Βελίδειο της Θεσσαλονίκης με θέμα τη διοργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Να σημειωθεί ότι έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και από την πλευρά χιλιάδων αγροτών που πάνε στις αγροτικές οργανώσεις στις οποίες ανήκουν για να διορθώσουν λάθη στον υπολογισμό της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούσε να κάνει διορθώσεις. Στις οργανώσεις διορθώσεις γίνονταν μόνο στα αγροτεμάχια που ενώ είναι επιλέξιμα χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες εκτάσεις. Οι υπόλοιπες γίνονται…. χειρόγραφα και αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ηλεκτρονική διόρθωση με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το χρόνο πλήρους αποκατάστασης των λαθών!
Ζεστοί για μπλόκα στην Καρδίτσα
Κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες απευθύνει εξάλλου ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.



Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά

To νέο ασφαλιστικό μαζί με τη φορολογία και τη νέα ΚΑΠ αποτελεούν το τελειωτικό χτύπημα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Ήδη το 38% των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται και σε μια τριετία θα ξεπεράσει το 80%. Σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη φορολογία και τις περικοπές της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στις ενισχύσεις που φθάνουν ακόμη και το 60%, μιλάμε για το τέλος του μικρού και μεσαίου αγρότη.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την εφαρμογή τέτοιων εκτρομάτων που θα διαλύσουν τους αγρότες, τα αγροτικά νοικοκυριά και την ύπαιθρο.
Καλούμε όλους τους αγρότες ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες και να οργανωθούν μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, τους κατά τόπους Συλλογους και την Ομοσπονδία για τα επερχόμενα μπλόκα σε πανελλαδικό συντονισμό.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤIΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Σε μια αγροτική περιοχή όπως είναι ο Νομός Καρδίτσας, η ισοπέδωση του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου θα οδηγήσει σε πλήρη συντριβή της τοπικής οικονομίας.
Καλούμε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τον έμπορο, τον ελευθεροεπαγγελματία, τον εργαζόμενο που είναι ο φίλος, ο συγγενής, ο γείτονας, να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών σε κοινό μέτωπο.


Κάλεσμα Μπούτα
Μαζική έξοδο των αγροτών στις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ τους ζήτησε δημόσια μέσω συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλης Μπούτας, πλαισιωμένος από τα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας.
Όπως επισήμανε, μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται από τον κάμπο είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν ανταποκριθεί στο αγωνιστικό κάλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί από περίπου 25 χωριά οι οποίοι έβγαλαν τρακτέρ στις πλατείες τους! «Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός» είπε « και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται μεγαλύτερη ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων στο νομό Καρδίτσας».
Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2015 επίκειται ευρεία οργανωτική σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας όπου θα συζητηθούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με την κινητοποίηση και τη δημιουργία ενός τουλάχιστον ισχυρού μπλόκου στην Εθνική Οδό.
  Φόβοι για τον καιρό

Ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε στην πιθανή ημερομηνία αγωνιστικής εξόδου των τρακτέρ στην Ε.Ο. λέγοντας πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επικρατούσε καιρικές συνθήκες, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό στις αρχές της επόμενης εβδομάδες οπότε και προγραμματίζονταν οι κινητοποιήσεις από την ΠΑΣΥ. Ο αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε χαρακτηριστικά πως οι δράσεις με κοινή απόφαση μπορούν να πάνε και κάποιες ημέρες πίσω! 
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως δεν αποκλείεται οι αγροτοσυνδικαλιστές να περιμένουν να δουν και τις εξελίξεις στο «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού που έχει ήδη ξεσηκώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δημοσιογράφους, τον κλάδο των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς,), τους εργαζόμενους και φυσικά τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! 
Ο κ. Μπούτας, απευθυνόμενος στους απλούς παραγωγούς, ζήτησε να συστήσουν αγροτικούς συλλόγους σε κάθε χωριό, υπογραμμίζοντας πως κανένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ δεν πρέπει να λείψει απ’ αυτό τον μεγάλο αγώνα επιβίωσης των μικρών και αδυνάτων ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα κεφαλαιουχικά τους συμφέροντα και μόνο. 
«Είναι για γέλια οι προσπάθειες που κάνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για να ωραιοποιήσουν τα νέα μέτρα, ενώ μεγαλοδημοσιογράφοι παπαγαλάκια δεν αναφέρονται καν στο ασφαλιστικό των αγροτών, διότι υπάρχει φόβος ότι αν ο αγροτικός κόσμος μάθει πως θα πληρώνει το 70% των εσόδων του, τότε όλοι θα βγουν στους δρόμους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.
Ο κ. Μπούτας έκλεισε την τοποθέτησή του καλώντας σε αγωνιστική συστράτευση όλους όσους πλήττονται από τα αντικοινωνικά φορομπηχτικά μέτρα για να φτιαχτεί μια δυνατή κοινωνική συμμαχία που θα δημιουργήσει προοπτικές ρήξης και ανατροπής των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.


Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τη φορολογία όσο και για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πελοποννήσου, το 79% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και την ασφαλιστική εισφορά και με το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να ζήσουν τις οικογένειές τους.


«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά των αγροτών καλά κρατεί. Με τις πρόσφατες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη της εγχώριας παραγωγής. Ενώ όλοι έτρεξαν να περάσουν το σύμφωνο συμβίωσης αδιαφορούν να συνάψουν μαζί μας σύμφωνο επιβίωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι «μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή (δηλαδή άλλο ένα 26%)+ 20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική. Σ' αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, κόστος λογιστή και τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης. Δηλαδή χοντρικά τι σου μένει; ένα 15% του εισοδήματος σου; Μ' αυτό πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής».
Οι αγρότες υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα ζημιώσουν το κράτος, αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρίες με 10% φορολογία και θα δουλεύουν σ' αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Τρίπολη με μέλη αγροτικών συλλόγων και ανεξάρτητων μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία. «Αυτή την εβδομάδα ξεκινήσαμε και γίνεται ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και την επόμενη εβδομάδα οργανώνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές από την Κρήτη ως τον Έβρο».
Επιπλέον, ο Χρήστος Αναγνωστάκος υποστήριξε ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται διασπαστικές κινήσεις στον αγροτικό χώρο», σημειώνοντας ότι «τελευταία ιδρύονται αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, οι οποίοι δεν είναι αγροτικοί σύλλογοι ανά δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος 4015, αλλά σωματεία με επωνυμία». «Παρά ταύτα», όπως συμπλήρωσε «δεν έχουμε διαφορές μαζί τους. Δεν περισσεύει κανένας σ' αυτόν τον αγώνα, αλλά δεν θέλουμε κομματικές ταυτότητες και μηχανισμούς».
Ο Παναγιώτης Φιακάς από την Κορινθία ανέφερε ότι ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα κινητοποίηση με πορεία στην Κόρινθο και αναλόγως των εξελίξεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό. Επίσης, δήλωσε πως έχουν ζητήσει συνάντηση εντός των προσεχών ημερών, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.
Ο Γιάννης Αντωνάκος αγελαδοτρόφος από την Αργολίδα, είπε ότι «οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», για να προσθέσει πως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων κι ανέφερε, ότι δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, ούτε καταλήψεων κτιρίων και όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.


Μπλόκα στη Μεσσηνία από τις 17 Ιανουαρίου
Μπλόκα ετοιμάζουν να στήσουν από 17 Ιανουαρίου και οι αγρότες στη Μεσσηνία, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες αναφέρουν τα εξής: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες με τα γεωργικά τους μηχανήματα, τρακτέρ, κλπ, στις 17 Γενάρη στον Κόμβο της Μεσσήνης, στο σταθμό, να ξεκινήσουμε την οργάνωση Παμεσσηνιακού Μπλόκου».


Η ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Μεσσήνης, μεταξύ άλλων αναφέρει: "Στις 8 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη, ύστερα από κάλεσμα του αγροτικού συλλόγου Μεσσήνης, όπου έγινε πλούσια συζήτηση και πάρθηκε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους αγροτικούς συλλόγους Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών. Με οδηγό το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που αποφασίστηκε στη Λάρισα στις αρχές Δεκέμβρη, συντονιζόμαστε με τους άλλους συλλόγους πανελλαδικά και βγαίνουμε στους δρόμους!
Διεκδικούμε: Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
ΟΧΙ στο νέο ασφαλιστικό – σφαγείο για τους αγρότες. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις».

Κατάληψη ΟΓΑ Κοζάνης

Μετά τη συγκέντρωση του Αγροτικού συλλόγου Βελβεντού ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιησεων και η επόμενη θα είναι όπως είχε προταθεί στο υποκατάστημα του ΟΓΑ Κοζάνης, την επόμενη Τετάρτη στις 11.1.2016.

"Θα είμαστε όλοι εκεί. ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ", αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου βγαίνουν στις πλατείες στον Έβρο

Την απόφαση να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις πήραν πριν λίγο οι αγρότες σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.


Συγκεκριμενα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου η απόφαση των αγροτών ειναι να βγουν στις πλατείες των χωριών τους ενώ αργότερα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=ng_UYNj0O3E


Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στην Δαλαμανάρα
Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό 'Αργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο επισημαίνεται πως, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο -λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή η σοδειά μας μένει απούλητη ή στην καλύτερη την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Προσθέτουν πως, «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που προσπαθούν να βγάλουν από την παραγωγή το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, για να μείνουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι μονόδρομος για εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, μας πετάει από τα χωράφια μας και τα κοπάδια μας».

Επισημαίνουν ότι συντονίζουν τον αγώνα τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μεταξύ άλλων, στα αιτήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας είναι, η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και των τελών για γεωτρήσεις, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

Επίσης ζητούν, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Πέραν των γενικών αιτημάτων οι αγρότες της Αργολίδας, ζητούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης από τον ιό της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, ένταξή του στις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στον Ανάβαλλο, για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, κοινωνική απόσυρση των εσπεριδοειδών με κρατική παρέμβαση, σε συνεταιριστικά συσκευαστήρια και τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αξιοπρεπές εισόδημα.

Κινητοποιούνται από 15 του μήνα οι αγρότες Τρικάλων


Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου.


Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, «μαχητικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους-Επιτροπές αγώνα και την Ομοσπονδία διεκδικούμε, αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων:
 Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, κ.ά.».
Στις 15 Γενάρη βγαίνεουν στις πλατείες οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ
Προηγούμενη απόφασή της για έξοδο τρακτέρ στις πλατείες επικύρωσε το περασμένο Σάββατο η ΕΟΑΣΝΛ, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Η επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ολομέτωπη. Το 3ο Μνημόνιο και η ΚΑΠ είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων θα γίνει η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, η δημιουργία μεγάλων μονάδων, σύγχρονων τσιφλικιών. Η τάση συγκέντρωσης της παραγωγής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης του καπιταλισμού σε κάθε χώρα και είναι μια αντικειμενική διαδικασία.


Με τα στοιχεία της EUROSTAT τη δεκαετία 2003-2013 υπήρξε μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων στην χώρα μας κατά 14%  και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης επικράτησε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
 Ο μέσος όρος κλήρου στην χώρα μας αυξήθηκε από 48 στα 68 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό και τα αντίστοιχα νούμερα στην Ε.Ε είναι αύξηση από 117 στα 161 στρέμματα ανά νοικοκυριό.
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι ξεκληρίζονται φτωχοί αγρότες που όσο πάει αυτό διευρύνεται και οδηγούνται στον αφανισμό και μεσαίοι αγρότες. Είναι ξεκάθαρο ότι συγκεντρώνεται η γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια.
1. Αγροτικοί Σύλλογοι - Όπλο στον αγώνα μας 
Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγροτικοί σύλλογοι να μαζικοποιηθούν, να συσπειρώσουν την συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι και να καλύψουμε το σύνολο του Νομού. Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία είναι σε καλύτερο επίπεδο οργανωτικά, το κύρος της είναι ανεβασμένο, την εμπιστεύονται και την ακούνε πολλοί περισσότεροι αγρότες και αυτό φαίνεται και από την μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ της Λάρισας που συμμετέχουν στο μπλόκο Νίκαιας.
Πρώτο και αποφασιστικό βήμα στο οποίο θα κριθούμε είναι η ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων. Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ, να συζητάει θέματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου αλλά και συνολικά προβλήματα που αφορούν την διαβίωση στο χωριό. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο συζητάει και συνεδριάζει τότε πιο εύκολα θα διοργανώνει Γενικές Συνελεύσεις ή συσκέψεις/ομιλίες στο χωριό ώστε να ενημερώνει τους αγρότες για οτιδήποτε συμβαίνει. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο Αγροτικός Σύλλογος θα αποκτά κύρος, θα συσπειρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, θα τους κινητοποιεί, θα γίνεται το «αποκούμπι» και θα συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη του.
Πολλές φορές στις συζητήσεις μας υπάρχουν ερωτήσεις και αγανάκτηση γιατί δεν βγαίνουν να παλέψουν οι αγρότες ενώ έχουν πρόβλημα, ενώ μειώνεται το εισόδημα τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν μια σειρά μηχανισμοί που επιδρούν στην συνείδηση των αγροτών, συνολικά του λαού. Η καθημερινή προπαγάνδα από την τηλεόραση, sites στο internet, εφημερίδες ότι «δεν αλλάζει τίποτε», πως «πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες να σωθεί η χώρα» ότι «είναι μονόδρομος να σκύψουμε το κεφάλι ώστε να βγούμε από το τούνελ» ότι «δεν γίνεται τίποτε με τους αγώνες» και η γενικότερη απαξίωση της συλλογικής δράσης και πάλης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος με την δράση του, την λειτουργία του μπορεί να «ξυπνήσει» συνειδήσεις, να πείσει ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για να υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα μας.  Ο αγώνας κρίνεται από τον συσχετισμό δύναμης, όσο περισσότεροι αγωνίζονται τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Το προηγούμενο διάστημα πολλά Δ.Σ όπως εκλέχτηκαν δεν συνεδρίαζαν τακτικά. Κάποιοι Α.Σ υπήρχαν στα χαρτιά, χωρίς καμιά λειτουργία και δράση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα από το νέο Δ.Σ και  ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση που δεχόμαστε θα σκληραίνει μέρα με την μέρα. Βάζουμε ως στόχο προτεραιότητας την συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε ομάδες χωριών του Νομού που σήμερα δεν έχουν Συλλόγους και το δυνάμωμα των υπαρχόντων. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις στα χωριά, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, στάβλων. Με διακοπές ρεύματος και ύδρευσης. Με φτώχεια και πείνα σε οικογένειες συγχωριανών μας. Είναι ζήτημα τιμής και ευθύνης για την ΕΟΑΣΝΛ, για τον κάθε αγροτικό σύλλογο να οργανώσει την πάλη των κατοίκων στα χωριά ώστε να μην επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις να συμβούν.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.
Για παράδειγμα αφορά τα μέλη του Α.Σ όπως και ο όλο το λαό αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύει μια αγροτική οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της από το δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο για να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.
Αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια υγεία και πρόνοια. Αν υπολειτουργούν όπως σήμερα, χωρίς ειδικότητες, μηχανήματα, προσωπικό όλα τα Κέντρα  Υγείας στην ύπαιθρο. Είναι και δική μας υπόθεση η οργάνωση της πάλης για αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, για στελέχωση τους, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς κλπ.
Αφορά τον Α.Σ αν θα υπάρχουν χώροι άθλησης, γήπεδα κλπ στα χωριά για τα παιδιά μας για να γυμνάζονται και να μην μπλέκουν με ναρκωτικά.
Αφορά τον Α.Σ αν η όποια Δημοτική Αρχή αυξάνει το κόστος ύδρευσης και τα δημοτικά τέλη που είναι τοπική φορολογία. Μας φορολογεί το κράτος, μας χαρατσώνει, μας φορολογεί και ο Δήμος από πάνω.
Οτιδήποτε αφορά στην ποιότητα ζωής των μελών του αφορά και τον Αγροτικό Σύλλογο που πρέπει  να γίνει ο κύριος μαζικός φορέας συσπείρωσης και διεκδίκησης μαζί με τους υπόλοιπους φορείς στο χωριό. (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μορφωτικοί, Αθλητικοί). 
2.     Κοινή δράση και συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα
Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι από μόνοι μας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα αλλάξουμε αποτελεσματικά την μοίρα μας. Εκ των πραγμάτων έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους όσους υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίνε για αυτή την κρίση.
Το «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται από την αρχή της ιστορίας. Γνωρίσαμε στο πετσί μας τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» όταν βγαίναμε στους δρόμους. Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στους αγρότες, καλλιεργούνται συστηματικά όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Όπως εμείς θέλουμε την συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε την συμπαράσταση μας όταν αγωνίζονται.
Δεν αρκεί να στέλνουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε κάποιον που αγωνίζεται αλλά να συμμετέχουμε ουσιαστικά στους αγώνες τους και το ίδιο και αυτοί στους δικούς μας αγώνες.
Χρειάζεται να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες για πολλά ζητήματα που μας αφορούν. Για παράδειγμα, υγεία, παιδεία, καμιά διακοπή ρεύματος ή νερού, να παλέψουμε μαζί ενάντια στο ασφαλιστικό σήμερα και στην άγρια φοροληστεία σε λίγο καιρό που θα το φέρουν για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.
Μπροστά μας έχουμε ένα σκληρό αγώνα απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αλλά και στην ΚΑΠ που μειώνει σχεδόν 60% ως το 2019 τις ενισχύσεις και βάζει νέους φραγμούς στην παραγωγή. Απέναντι στο τερατούργημα του ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ και την άγρια φοροληστεία που θα φτάσει στο 26-29% με 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ.
Η ΕΟΑΣΝΛ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα όπως έκανε πάντα στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας της χωρίς ποτέ να προδώσει τους αγώνες,  οργανώνοντας την ανυποχώρητη πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και είναι αιτήματα επιβίωσης.
Τις μέρες που απομένουν χρειάζεται τα Διοικητικά Συμβούλια σε κάθε Α.Σ να συνεδριάσουν και να δουν πως θα ενημερώσουν και κυρίως θα οργανώσουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις.
Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Οι αντιπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και κάθε Συλλόγου είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν.
Η απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Παρασκευή 15 Γενάρη και μετά μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και τις Επιτροπές Αγώνα θα αποφασιστεί η ημερομηνία και ο χώρος συγκέντρωσης των τρακτέρ για το Μπλόκο.
Υπ' ατμόν και οι αγρότες Χαλκιδικής
Για δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι αγρότες της Χαλκιδικής το επόμενο διάστημα, ενόψει των εξοντωτικών Φορολογικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού.
Αγρότες την Παρασκευή 8/1 από την Τριγλιά Πορταριά Άγιο Μαμά Κασσάνδρα Σήμαντρα Καλύβες και Φλογητά είχαν συνάντηση με την κυβερνητική βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ιγγλέζη και την οποία ενημέρωσαν για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες, Φορολογικό Ασφαλιστικό για τις πρόσφατες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.
Μετά την συνάντηση με την κ.Ιγγλέζη αποφασίστηκε  όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (Αγρότες,Κτηνοτρόφοι,Αλιείς,Δασοκόμοι και Μελισσοκόμοι)καλούνται στη έκτακτη συνεδρίαση που διοργανώνεται την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 8 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ της Ν. Τρίγλιας για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις των Αγροτών και τους τρόπους αντίδρασης τους.



Μπλόκα στον Προμαχώνα σκέπτονται οι Σερραίοι
Το ενδεχόμενο να βγουν τα τρακτέρ αρχικά στις πλατείες των χωριών και μετέπειτα να μεταβούν στον Προμαχώνα συζήτησαν οι Σερραίοι αγρότες, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου κι ενώ όπως ειπώθηκε θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.
Δείτε σχετικό βίντεο

https://www.facebook.com/tileepiloges/videos/vb.459293850854347/857524891031239/?type=2&theate




Πηγή:
agronews.gr