Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

"ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΡΑ"

Στη νότια πλευρά του ναού του Ολυμπίου Διός υπήρχε τέμενος αφιερωμένο στη Μητέρα Γη. Μπραστά από το τέμενος βρισκόταν ένα χάσμα, απ' όπου πίστευαν πως έφυγαν τα νερά του κατακλυσμού τον καιρό του Δευκαλίωνα.
Όπως ο Νώε της Βίβλου, έτσι και ο Δευκαλίων και η Πύρρα της ελληνικής μυθολογίας ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι που επέζησαν ύστερα από έναν φοβερό κατακλυσμό.
Όταν πέρασε ο θυμός του Δία, άραξαν στον Παρνασσό, όπου ήρθε μήνυμα από τον θεό πως, αν θέλουν να αναστήσουν το ανθρώπινο γένος, πρέπει να ρίχνουν πίσω τους "τα κόκαλα της μεγάλης μάνας". Ο Δευκαλίων ερμήνευσε την εντολή: μάνα είναι η Γη και τα κόκαλά της οι πέτρες της, Άρχισαν, λοιπόν να ρίχνουν πέτρες πίσω τους και από τις πέτρες του Δευκαλίωνα γεννιούνταν άνδρες, ενώ από αυτές της Πύρρας γυναίκες.
Οι πέτρες με αυτό τον τρόπο ζωντάνεψαν έναν ολόκληρο λαό, γι' αυτό η προιστορική λέξη λας, που σημαίνει πέτρα, δημιουργεί τη λέξη λαός.
Ο λαός αυτός ονομάστηκε Ελληνικός από τον Έλληνα, τον πρωτότοκο γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Ο δευτερότοκος γιός τους, ο Γραικός, δίνει μια δεύτερη ονομασία στους Έλληνες, που τους λένε και Γραικους.

Δείτε επίσης:

"Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα"



Πηγή:
Gianna Kalogeropoulou
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ