Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

"Οι “Ιρανοί Φρουροί” κατέλαβαν δύο αμερικανικά περιπολικά σκάφη και αιχμαλώτισαν δέκα ναύτες στον Κόλπο"

Επεισόδιο είχαμε πριν λίγο στον Κόλπο όπου σύμφωνα με την ενημέρωση του Πενταγώνου “χάθηκε η επαφή με δύο περιπολικά του αμερικανικου Ναυτικού στον Κόλπο, τα οποία καταλήφθηκαν από ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού του Ιράν”.
“Είμαστε σε επαφή με το Ιράν και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το πλήρωμα και τα σκάφη θα επιστραφούν” είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook.


Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι τα περιπολικά βρίσκονταν μεταξύ Κουβέιτ και Μπαχρέιν όταν οι ΗΠΑ έχασαν επαφή…
Το πλήρωμα ήταν δέκα ναύτες και κρατούνται στο νησί Farsi μεταξύ Μπαχρέιν και Κουβέιτ όπου το Ιράν έχει ναυτική βάση.
Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν πως το πλήρωμα μπήκε στα ιρανικά χωρικά ύδατα και ο ΥΠΕΞ Τ.Κέρι έχει επικοινωνία με τον ομόλογο του ΥΠΕΞ Javad Zarif στην Τεχεράνη.
Επίσης διαρρέουν ότι το “Ιράν κατάλαβε ότι έγινε λάθος από το αμερικανικό πλήρωμα” και θα τους απελευθερώσει τις επόμενες ώρες…
O Λευκός Οίκος είπε ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση επίλυσης της κατάστασης και όλο το αμερικανικό προσωπικό επέστρεψε στις θέσεις του. Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειαςBen Rhodes είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει η κατάσταση να επιλυθεί…
Σημειώνεται ότι η νήσος Farsi στον περσικό Κόλπο έχει έκταση 7,5 τ. χλμ. και φιλοξενεί βάση των «Ιρανών φρουρών της επανάστασης» και η πρόσβασή είναι απαγορευμένη για όποιον δεν έχει ειδική άδεια….
Είναι το δεύτερο θερμό επεισδόδιο εμταξύ Ιράν και ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.
Πριν λίγες ημέρες το αμερικανικό Ναυτικό αποδέσμευσε βίντεο το οποίο δείχνει το ιρανικό Ναυτικό (FIAC) να ρίχνει να ρίχνει ρουκέτες και πυραύλους επιφανείας-επιφανείας πολύ κοντά στο αεροπλανοφόρο Harry S. Truman (CVN-75) και τα συνοδευτικά σκάφη του, το αντιτορπιλικό USS Bulkeley και την φρεγάτας FS Provence τη στιγμή που διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ!
Το ιρανικό Ναυτικό έδωσαν εντολή για τη διενέργεια άσκησης με πραγματικά πυρά προκειμένου να πληγούν στόχοι στη θάλασσα ειδοποιώντας τους αμερικανούς 23 λεπτά πριν ξεκινήσει η άσκηση ενώ οι ρουκέτες έσκασαν 1370 μέτρα από το αεροπλανοφόρο!
Πιο αναλυτικά, το 45 δευτερολέπτων βίντεο από το σύστημα FLIR του ελικοπτέρου Seahawk δείχνει  τους Ιρανούς Φρουρούς να ρίχνουν επαναλαμβανόμενες ρουκέτες δίπλα στο αεροπλανοφόρο Harry S. Truman, το αντιτορπιλικό USS Bulkeley, η φρεγάτα FS Provence στις 26 Δεκεμβρίου.



του Βασίλη Καπούλα



Πηγή:
pronews.gr