Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

"Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος: «Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι σωστό… Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα»" (Βίντεο)

Το Κυπριακό είναι ένα θέμα στο οποίο εστιάζεται ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, είπε ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ρόουντς απαντούσε σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου – ανταποκριτή του Mega Ελλάδας και συνεργάτη του «Φιλελεύθερου» – γιατί οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Κύπρου. «Έχουμε βαθιά επενδύσει διπλωματικά υποστηρίζοντας τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του προβλήματος. Επιθυμούμε να δούμε την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει κάποια πρόοδο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι στο θέμα εστιάζεται ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Θα δείτε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει την εμπλοκή του στο Κυπριακό αυτό το χρόνο», είπε.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου ανέφερε ότι στο Κυπριακό υπάρχει εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας. «Ξεκάθαρα, το στάτους κβο δεν πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση και επανένωση».

Ο Μπεν Ρόουντς ευχήθηκε αυτή τη χρονιά να δούμε τελικά τη βούληση για να γίνουν αυτά τα βήματα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για την Τουρκία είπε πως έχει προβεί σε βήματα υποστήριξης της λύσης, αλλά θα δούμε πώς θα συνεχιστούν μέχρι τέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ. Ρόουντς ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα σταματήσει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Αθήνα για την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, αλλά δεν θα επιβάλουν οι ΗΠΑ τη λύση. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν τις ιδέες και τη βοήθειά τους με διάφορους τρόπους αλλά δεν θα βρεθούμε στη μέση (των συζητήσεων). «Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη για την επίλυση του ζητήματος γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Ο κ. Ρόουντς αναφέρθηκε στις σημαντικές θυσίες της Ελλάδας και τις σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει, αλλά και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο να δει να επιλύονται τα προφανή δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά θέλει να δει να επανέρχονται και οι ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες, πρόσθεσε ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι ροές προσφύγων επιβαρύνουν την όλη κατάσταση στην Ελλάδα και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, θέμα το οποίο έχουν συζητήσει με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ 58ο ΛΕΠΤΟ





Πηγή:hellasforce.com