Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

"ΗΠΑ κατά Ισραήλ για τις σχέσεις Τουρκίας-ISIS: Πλήρης κάλυψη στην Άγκυρα"

ΤΟ STATE DEPARTMENT ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΣΕ ΓΙΑΛΟΝ

ΑΜΥΝΤΙΚΟ «ΤΟΞΟ» ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Κατά του Ισραήλ και υπέρ της Τουρκίας τάχθηκαν οι ΗΠΑ αντικρούοντας ***τις προχθεσινές δηλώσεις από ελληνικού εδάφους του Ισραηλινού ΥΠΑΜ ο οποίος αποκάλυψε τις σχέσεις της Άγκυρας με την ισλαμική τρομοκρατία και το ISIS,δηλώσεις οι οποίες έγιναν διεθνές θέμα.

Την κάλυψη προς την Άγκυρα και το «άδειασμα» του Τελ Αβίβ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο Τόνερ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε δει καμιά ροπή για αυτό, καμιά ένδειξη για αυτό».

Προφανώς το μη αμφισβητήσιμο οπτικό υλικό που παραδίδουν οι Ρώσοι την παγκόσμια δημοσιότητα δεν είναι αρκετό για να πείσει την Ουάσιγκτον, αλλά ουτε οι πληροφορίες της  Μοσάντ επαρκούν για αυτό.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μια τέτοια εμπλοκή δεν θα είχε νόημα οικονομικά, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκικής κυβέρνησης», συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο επιδίδεται.

Η δήλωση αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας αναμένεται να υιοθετήσουν Ν.Αναστασιάδης, Α.Τσίπρας και Μ.Νετανιάχου κοινή διακήρυξη στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί την διεκπεραίωση των συμφωνηθέντων σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα λάβει χώρα μετά την παρέλευση έξι μηνών θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, και δεν θα μείνουν στην «σφαίρα» του ευχολογίου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί, σε χωριστές συναντήσεις, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κυβερνητικός επρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την τριμερή ως «την κορύφωση μιας προσπάθειας συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014».

«Θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα και θα  προκύψει και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί , ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.»

Σημειώνεται ότι ο Α.Τσίπρας ο οποίος χθες επισκέφθηκε το Ισραήλ, συνοδεύεται στην Κύπρο από έξι Υπουργούς.


***τις προχθεσινές δηλώσεις
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου



Πηγή:
pronews.gr