Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

"ΜΥΣΤΗΡΙΟ με ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΑΛΜΑ του ΟΣΙΡΙ που ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ του!!!" (video)

Μερικές φορές κάποια πράγματα ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για κάποια αγάλματα ότι είχαν την δυνατότητα να κινούνται ή ακόμα και να μιλούν. Όμως οι σύγχρονοι μελετητές υποστήριξαν ότι αυτό ήταν μία φαντασία ή απλά υπήρχε κάποιο ταχυδακτυλουργικό τρικ. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα άγαλμα κινείται μόνο του μέσα σε ένα μουσείο;...

Το 4000 χρονών,  άγαλμα του Όσιρη ύψους δέκα ιντσών, περιστρέφεται κατά 180 μοίρες και βρίσκεται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου του Manchester. Το περίεργο είναι ότι περιστρέφεται μόνο κατά την ημέρα και όχι κατά τη νύχτα. Αυτό έχει πονοκεφαλιάσει ειδικούς και επιστήμονες. 


Υπάρχουν πολλές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, αλλά όλες περιστρέφονται γύρω από την μαγεία και την δεισιδαιμονία, χωρίς να δίνεται κάποια λογική εξήγηση. Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι όταν μία μούμια καταστραφεί, τότε το πνεύμα του πεθαμένου στοιχειώνει το είδωλό του και αυτό "δρα" σα να έχει μέσα του την ψυχή του αποδημήσαντα.
Ο Αιγυπτιολόγος Campbell Price προσπαθεί να λύσει το μυστήριο (credits dailymail)


Ο τηλεοπτικός καθηγητής φυσικής Brian Cox, έδωσε μία πιο προσγειωμένη θεωρία. Ότι αυτό που προκαλεί την κίνηση είναι πιθανότητα οι δονήσεις που δέχεται το άγαλμα από τους επισκέπτες, από τους κραδασμούς των βημάτων και των ομιλιών τους. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί αυτό να συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο αγαλματίδιο και, κυρίως, γιατί η κίνηση να είναι περιστροφική και ιδίως κυκλική και όχι τυχαία....

Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί -το οποίο στήθηκε επίτηδες από ειδικούς προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο- μέσα από στιγμιαίες φωτογραφίες, καρέ, που σχηματίσουν μία συμπληρωμένη κινουμένη εικόνα (time lapse), το αιγυπτιακό άγαλμα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του χωρίς να το αγγίζει κανείς, αφού έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μέσα σε γυάλινη θήκη.

Spooky! Egyptian statuette spins untouched... από CDemo83
Γράφει ο Σπύρος Μακρής



Πηγή:
diadrastika.com