Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Glory Days: Γρηγόρης Αυξεντίου: Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν οι Έλληνες (Ταινία)

Ήταν αποφασισμένος ο Γρηγόρης , να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων αποικιοκρατών. Το κρησφύγετο του μαζί με τα άλλα παλικάρια, περικυκλώθηκε από τους Άγγλους. Τους διέταξαν να παραδοθούν.
Ο Γρηγόρης  πρόσταξε τα παλλικάρια του να βγουν έξω και αυτός θα έμενε να πολεμήσει μέχρι εσχάτων. Οι συναγωνιστές του βγήκαν έξω όπως πρόσταξε. Αυτός έριξε μία ριπή και σκότωσε τον στρατιώτη που βρισκόταν κοντά στην είσοδο του κρησφύγετου.


60 Άγγλοι , εναντίων ενός. Οι Άγγλοι έριξαν χειροβομβίδα η οποία είχε εκραγεί κοντά στο στόμιο του κρησφύγετου. Ο Αυγουστής Ευσταθίου τους φώναξε να σταματήσουν και τους είπε πως ο Αυξεντίου ήταν Νεκρός. Μπήκε στο Κρησφύγετο και ο Ζήδρος ήταν ζωντανός παρόλο που αιμορραγούσε .
 Πήρε το όπλο και μαζί με τον Αυξεντίου για περισσότερες από 8 ώρες καθήλωσαν τους Άγγλους. Έριξαν και καπνογόνα και προσπάθησαν να φύγουν από το κρησφύγετο αλλά τα όπλα τους έπαθαν εμπλοκή. Μην μπορούσαν να πιστέψουν οι Άγγλοι πως όλο αυτό θα τους γύριζε μπούμερανγκ καθώς κάλεσαν και Δημοσιογράφους για να αποθανατίσουν την σύλληψη του Γρηγόρη και εφόσον κόντευε να νυχτώσει,  αποφάσισαν να τον κάψουν ζωντανό και το έκαναν. Ο Αυγουστής Ευσταθίου πρόλαβε να βγει έξω από το κρησφύγετο. Ήταν ο τελευταίος που είχε δει λεπτά πριν ανεβεί στο Πάνθεον των Ηρώων τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.

Ήταν Κυριακή 3 Μαρτίου 1957
ΑΘΑΝΑΤΟΣ. 

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε την ταινία για το Γρηγόρη Αυξεντίου και την μάχη στο Μαχαιρά.



Δείτε επίσης:

Ήρωες και Ηρωωκάπηλοι – Το συγκλονιστικό Βίντεο της θυσίας του Γ. Αυξεντίου



Πηγή:
perifanoianorthosiates.net