Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πώς αποκαλούν την Ελλάδα οι λαοί του κόσμου. Ποιοι μας φωνάζουν Γραικούς, ποιοι Έλληνες και ποιοι Ίωνες

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου αποκαλούν την χώρα μας με ένα όνομα που προέρχεται από τη λέξη Γραικός. Οι Άγγλοι λένε «Greece», οι Γερμανοί «Griechenland», οι Γάλλοι «Grèce», οι Ισπανοί και Ιταλοί «Grecia» και ούτω καθεξής.


Παρόλα αυτά, οι Χαβανέζοι, οι Κινέζοι, οι Νορβηγοί και οι Βιετναμέζοι έχουν κατονομάσει την χώρας μας με βάση το «Ελλάς». Πιο συγκεκριμένα, στην Χαβάη λένε «Helena», στη Νορβηγία «Hellas», στο Βιετνάμ «Hy Lap» και στην Κίνα «Sila» (希臘).

Το τελευταίο μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται ότι δεν έχει κάποια σχέση με τον όρο «Ελλάς» όπως αποτελεί την κινεζική απόδοση του όρου. Το πρώτο ιδεόγραμμα που χρησιμοποιούν προφέρεται «σι» και σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο «λα» και σημαίνει «Δεκέμβριος». Όταν ενώνονται μαζί όμως σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές γλώσσες που αποκαλούν τη χώρα μας με όνομα που προέρχεται από το «Γραικός» έχουν και μια δεύτερη ονομασία που προέρχεται από το «Ελλάς». Για παράδειγμα, ορισμένες φορές οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Ellade», οι Αλβανοί το «Elladhë» και οι Ισπανοί το «Hélada».

Τέλος, αρκετοί λαοί χρησιμοποιούν όρους που προέρχεται από τους Ίωνες, το αρχαίο ελληνικό φύλο. Οι Τούρκοι επί παραδείγματι λένε «Yunanistan» και οι Ινδονήσιοι «Yunani».





Πηγή:
huffingtonpost.gr