Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Ντοκιμαντέρ)

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε.. το 384 π.Χ. , στη μικρή πόλη των Σταγείρων , στη βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής. Ήταν γιος του Νικόμαχου, του γιατρού και φίλου του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα, και είναι πιθανό ότι μέρος της παιδικής του ηλικίας πέρασε στην Πέλλα, στη βασιλική αυλή. Από τον πατέρα του μυήθηκε πολύ νωρίς στις επιστημονικές αρχές της τέχνης των Ασκληπιάδων, στοιχείο καθοριστικό για τις δικές του – κυρίως φυσικές και βιολογικές – έρευνες , αλλά και για το θεωρητικό του προσανατολισμό. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν μικρός, και την κηδεμονία του ανέλαβε ο Πρόξενος.


Δεκαοχτώ χρονών (367 π.Χ.) πήγε στην Αθήνα , μπήκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα , και έμεινε σε αυτή δεκαεννέα χρόνια , ως το θάνατο του δασκάλου του. Έλαβε την καλύτερη παιδεία , που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα εκείνο τον καιρό. Στο πρόσωπο του δασκάλου του, όσο κι αν αργότερα κράτησε κριτική στάση απέναντι στη διδασκαλία του, « πρόσφερε σ’ όλη του τη ζωή το φόρο της πιο ευλαβητικής λατρείας, που την ωραιότερη εκδήλωση της παίρνει στην ελεγεία του βωμού , όπου τον ονομάζει άνθρωπο που ‘’ οι κακοί δεν έχουν δικαίωμα καν να τον επαινούν και που έδειχνε στη ζωή και τη διδασκαλία του, πώς μπορεί να είναι καλός κι ευτυχισμένος μαζί.’’»

Ο Αριστοτέλης – εκτός από μεγάλος φιλόσοφος- ήταν και ο ιδρυτής της επιστήμης της Βιολογίας, υποστηρίζει ο Armand Marie Leroi , καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.
“Οπως αναλύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους κυριακάτικους «Times», «στην ερώτηση «ποιος είναι ο μεγαλύτερος βιολόγος της ιστορίας;», οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι είναι ο Δαρβίνος. Κι όμως τον τίτλο του μεγαλύτερου επιστήμονα της Βιολογίας, ίσως και ολόκληρης της επιστήμης, τον αξίζει ο Αριστοτέλης, αφού δεν έφερε απλώς μια επιστημονική επανάσταση στην βιολογία, αλλά την δημιούργησε».

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι, όση και να έχουν αρετή, είναι αρκετή, ενώ για τον πλούτο, τα χρήματα, την ισχύ, τη δόξα, και όλα τα σχετικά, πιστεύουν πως, όσα και να έχουν, δε φθάνουν.
Ο Αριστοτέλης, σε όλους αυτούς, διαμηνύει να προσέξουν ότι δεν αποκτούν και δεν μπορούν να διαφυλάξουν τις αρετές με τα εξωτερικά αγαθά, αλλά, αντίθετα, εκείνα με αυτές. Την ευτυχισμένη ζωή, είτε υπάρχει στη χαρά, είτε στην αρετή, είτε και στα δυο, περισσότερο τη βρίσκουμε σ’ εκείνους που έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο το ήθος τους και τη διάνοια, ενώ παραμένουν μετριοπαθείς και μετρημένοι όταν πρόκειται για την κτήση εξωτερικών αγαθών' όχι, όμως, σ’ εκείνους που διαθέτουν αγαθά περισσότερα από τα χρήσιμα, ενώ, την ίδια στιγμή, υπολείπονται στο ήθος και τη διάνοια.....



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δείτε επίσης: