Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ - ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ (Ντοκιμαντέρ)

Η γέννηση του πιθανολογείται ανάμεσα στο (592 και το 572 π.Χ.). Σημαντικός αριθμός
ιστορικών ισχυρίζεται ως σίγουρη χρονολογία γέννησης του Πυθαγόρα το (585 π.Χ.).
Το όνομα Πυθαγόρας, του το έδωσαν οι γονείς του προς τιμήν της Πυθίας που
προφήτευσε την γέννηση του. Ο Πυθαγόρας, υπήρξε σημαντικός έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης, θεωρητικός της μουσικής και ιδρυτής της πυθαγόρειας σχολής. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών και δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων, που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις. 
Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος που ονόμασε τον εαυτό του "φιλόσοφο" και ο πρώτος που ανακάλυψε τα μουσικά διαστήματα από μία χορδή.


Η ευφράδεια του λόγου του, η αμεσότητα με την οποία εξέφραζε κάθε καινοτόμα ιδέα του και η μεγάλη εξωστρέφεια του είχαν κερδίσει το σεβασμό των δασκάλων του αλλά και των μεγαλύτερων του. 
Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του, ο Θαλής που είχε αναλάβει τη μαθηματική εκπαίδευση του Πυθαγόρα ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τον καλύτερο μαθητή του. 
Αφού του μετέφερε κάθε πτυχή της γνώσης του, ο Θαλής τον προέτρεψε να ταξιδέψει στην Αίγυπτο και να συμβουλευτεί συγκεκριμένους ιερείς, οι οποίοι θα τον έκαναν «θεϊκότερο και σοφότερο από όλους τους ανθρώπους»...

Για τον Πυθαγόρα, οι αριθμοί είχαν σχεδόν μαγική δύναμη. Κι επειδή έκρυβαν το μυστικό του σύμπαντος, ήταν η ουσία του κόσμου. 
Κι επειδή είμαστε παιδιά του Πυθαγόρα διαποτισμένα από το δικό του τρόπο σκέψης, είναι αδύνατο να φανταστούμε τον εαυτό μας σ' έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν οι θεωρίες του Πυθαγόρα.
Η άποψη του Πυθαγόρα ότι ο κόσμος βασιζόταν σε νούμερα ήταν κάτι που δεν είχε ειπωθεί από κανέναν πριν. Υπήρχαν κάποιοι θρησκευτικοί μύθοι, αλλά κανείς δεν είχε δώσει μια εξήγηση για τον κόσμο.

Ο Πυθαγόρας ήταν ένας πολύ αινιγματικός και παράξενος άνθρωπος, εκκεντρικός και μυστηριώδης, ουσιαστικά ήταν ένας αποκρυφιστής, ίσως ο πιο αποκρυφιστής των φιλοσόφων που θα ακολουθούσαν (με εξαίρεση ίσως τον Εμπεδοκλή). Διέβλεπε στους αριθμούς στα πάντα. Προέβλεπε το μέλλον σε πολλές περιστάσεις, γοήτευε τα φίδια (λένε μάλιστα ότι κάποτε είχε ο ίδιος δαγκώσει έναν «θανατηφόρο όφη» που ήταν η μάστιγα των κατοίκων της Τυρρηνίας, ο όφης του επιτέθηκε, ο Πυθαγόρας τον δάγκωσε, ο όφης πέθανε). Κάποτε, εμφανίστηκε να συνομιλεί με τους μαθητές του ταυτόχρονα στον Κρότωνα και στο Μεταπόντο (ήταν κάτοχος, δηλαδή, του μυστικού της «πολυστασίας»). Άλλοτε, καθόταν σε ένα θέατρο και σηκώθηκε και έδειξε στους θεατές το πόδι του που ξαφνικά είχε γίνει χρυσό!!

Δείτε επίσης:
"Πυθαγόρας ο Σάμιος: Ο μυστικιστής μαθηματικός της αρχαιότητας"

"ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ"


"Ο Πυθαγόρας και η Μουσική των Αριθμών"



Πηγή: