Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κων/νος Μουρούτης - Πως η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε την δεκαετία του 1960 "έγκυρους" επιστήμονες για να...

"ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΠΙ-ΣΤΗΜΗΣ" ή αλλιως..
Πως η βιομηχανια ζαχαρης πληρωσε τη δεκαετια του 1960 "εγκυρους " επιστημονες για να μετουσιωσουν δεδομενα που να σχετιζονται με τα καρδειαγγειακα νοσηματα, προωθοντας το προβλημα στα κορεσμενα λιπαρα και οχι στη χρηση αυτης..

Δημοσιευμενη η ερευνα προσφατως στην JAMA Internal Medicine, απο ενα ερευνητη απο το San Fransisco ( Stanton Glantz, a professor of medicine at U.C.S.F.),συνιστα οτι για 5 δεκαετιες(!) τουλαχιστον, η ερευνα εχει "τροποποιηθει" κατα το πρωτογενες συμφερον της βιομηχανιας ζαχαρεως καθως επισης και οι διατροφικες οδηγιες στο γενικο πληθυσμο...

Χωρις φειδω η αιδώ 3 "εγκυροτατοι" επιστημονες που δημοσιευσαν την ερευνα(αυτο δειχνει το μεγεθος και "αξια " ενος επιστημονα...), εισεπραξαν εκαστος περιπου $50,000 σε σημερινη αξια για να εξεδωσουν μια ερευνα το 1967..με τα προαναφερομενα..

Περσι ενα αρθρο της New York Times αποκαλυψε οτι η Coca-Cola,παρεισχε εκκατομυρια δολλαρια στη παροχη ερευνας για τροποιοηση δεδομενων ως αναφορα το συσχετισμο των σκευασματων τετοιου τυπου με τη παχυσαρκια..

Οι επιστημονες που διεπραξαν την ανιερη ερευνα ηταν απο τη σχολη του Χαρβαρντ ,ο εις εξ'άυτων ηταν ο D. Mark Hegsted, ο οποιος μετεπειτα εγινε και επικεφαλης του τμηματος διατροφης στο υπουργειο γεωργιας των ΗΠΑ!Ο αλλος επιστημονας ηταν ο Fredrick J. Stare,επικεφαλης στο τμημα διατροφολογιας του Χαρβαρντ!

Χωρις να ακυρωνουμε την ενδελεχη και εγκριτη ερευνα,οφειλουμε να ερευνουμε το σκοπο,τα αιτια και το λογο του τελικου αποτελεσματος αυτων..
Δυστυχως ,οσο και αν επιμενουν καποιοι "ειδικοι" να χλευαζουν το ΤΙ και ΠΩΣ πιστευει κανεις για το προσωπικο και κοινωνικο του γιγνεσθαι,αποτελει ισως τον πιο σημαντικο παραγοντα στο ΓΙΑΤΙ θα πραξει ή δε θα πραξει κατι..ΠΩΣ και με ΠΟΙΟΝ τροπο θα διαγει οχι μονο την "ερευνα " του αλλα και ΓΙΑΤΙ θα το προσφερει στο ευρυ κοινο..
Με ολο το σεβασμο απο τουδε ..αποποιουμεθα καθε τιτλοφορηση ως επιστημονες πλεον.
Ο ρολος και σκοπος μας στα της Κοινωνιας και Πολιτειας μας ειναι καθαρα παραινετικος, υποστηρικτικος και ενθαρυντικος..
Αφηνουμε τα της επιστημης σε ολους εκεινους που βαρυγδουπα, εχουν φανερωσει μεχρι τουδε με την ιδα τους τη ζωη( και δη την προσωπική!!) για το πόσο μπορουν να αναταξουν και να γινουν αληθινοι αρωγοι στο ηδη πεφορτισμενο ωμο του καθε συνανθρωπου μας..
Μετάφραση απο The New York Times - Science.
Με σεβασμό προς εσάς..
Κων/νος Μουρουτης.
Δείτε επίσης:

Πηγή:
Konstantinos Mouroutis
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ