Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΜΠΛΟΚΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Τι είναι «Κβαντική διεμπλοκή»;
Είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο δύο αντικείμενα που δημιουργούνται ταυτόχρονα, για παράδειγμα δύο ηλεκτρόνια, παραμένουν μεταξύ τους σε επαφή ανεξάρτητα του χώρου που χωρίζει το ένα από το άλλο και ανεξάρτητα από τον χρόνο δημιουργίας τους. Αν στείλουμε το ένα από τα δύο ηλεκτρόνια στις παρυφές του σύμπαντος και επιδράσουμε πάνω στο ένα από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία.
Αυτό δείχνει ή ότι η πληροφορία ταξιδεύει με άπειρη ταχύτητα ή ότι στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή» και είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό λέγεται κατάσταση κβαντικής διεμπλοκής.
Προέκταση της κβαντικής διεμπλοκής αποτελεί η μεγάλη έκρηξη - αν ποτέ έγινε - που μας λέει ότι τα πάντα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα. Επομένως, όλα αυτά συνεχίζουν να είναι ακόμα συνδεδεμένα μεταξύ τους, «αγγίζει», κατά μία έννοια, ακόμα το ένα το άλλο. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων και η ατομικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που προέρχεται από τον τρόπο που το μυαλό μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο της φαινομενικότητας. Όλοι και όλα αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο ενέργειας, μια συνείδηση η οποία βιώνει τον εαυτό της υποκειμενικά. Με αυτήν τη συλλογιστική δεν υπάρχει θάνατος, η ζωή είναι μόνο ένα όνειρο και εμείς είμαστε η φαντασία του εαυτού μας. Επομένως, ο χώρος εμφανίζεται σαν ένα κατασκεύασμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν χωριστά αντικείμενα. Υπό την έννοια αυτή, η «Κβαντική Διεμπλοκή» καταργεί τελείως την εμπειρία που έχουμε για τον χώρο.
Η «Κβαντική Διεμπλοκή»
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ-Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ.
Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί η Διεμπλοκή για την τηλεμεταφορά αντικειμένων και ανθρώπων;
«Αν πιστέψει κανείς ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μια συλλογή ατόμων που συνδέονται μεταξύ τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε θεωρητικά θα ήταν δυνατό να τηλεμεταφερθούμε από ένα μέρος σε ένα άλλο ακαριαία.
Πρακτικά προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω, αφού δεν υπάρχει θεμελιώδης νόμος της φυσικής που να το εμποδίζει», σχολίασε στην εφημερίδα Independent ο καθηγητής Ρόναλντ Χάνσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Ντελφτ της Ολλανδίας που πέτυχε τη διεμπλοκή σωματιδίων.
Την 22-9-2014 ήρθε στο φως το δημοσίευμα του περιοδικού φωτονικής «Nature Photonics» η ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UniGe), υπό τον καθηγητή φυσικής Νικολά Γκιζίν και τον συνεργάτη του Φελίξ Μπουσιέρ που μας ενημέρωνε ότι:
«Στην Ελβετία πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς, καταφέρνοντας να μεταφέρουν την κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου (σωματιδίου του φωτός) σε έναν κρύσταλλο ύλης, μέσω μιας οπτικής ίνας, σε απόσταση άνω των 25 χιλιομέτρων». Όλα αυτά συμβαίνουν στον κόσμο των Κβάντα.
Σε δύο ξεχωριστά άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Physical Review Letters, τρεις ερευνητές υποστηρίζουν πως το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής συνεπάγεται τη δημιουργία μίας σκουληκότρυπας μεταξύ των εμπλεκόμενων σωματιδίων. Στην σκουληκότρυπα αυτή δεν υπάρχει χωροχρόνος, γιατί μηδενίζεται και τα πάντα γίνονται ακαριαία. Αλλάζοντας την κβαντική κατάσταση ενός από τα δύο σωματίδια, επηρεάζουμε ταυτόχρονα και την κατάσταση του άλλου.
Ο ερευνητής Τζούλιαν Σόνερ του ΜIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), καθώς και άλλοι επιστήμονες, δέχονται ότι οι σκουληκότρυπες δημιουργούνται ακόμη και μεταξύ δύο σωματιδίων που έχουν εμπλακεί κβαντικά. Άλλοι ερευνητές χρησιμοποιώντας τεχνικές της θεωρίας των χορδών διαπίστωσαν ότι η δημιουργία δύο κουάρκ (δομικά στοιχεία των πρωτονίων και των νετρονίων) συνεπάγεται και μία ταυτόχρονη δημιουργία σκουληκότρυπας που τα συνδέει.
Με τις σκουληκότρυπες και τα κβαντικά κύματα επικοινωνούν μεταξύ τους οι παράλληλοι κόσμοι και τα παράλληλα σύμπαντα που βρίσκονται σε επαφή με το δικό μας σύμπαν. Θα μπορέσουμε κάποτε να ανταλλάξουμε επισκέψεις αβροφροσύνης μεταξύ μας; Ο χρόνος θα δείξει.
ΒΙΒΛΙΑ Κ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Πηγή:
Grigoris Makrinitsas
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ