Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ιξίων

Ο Ιξίων (που έλεγαν πως είχε πατέρα του τον Άρη) ήταν ένας από τους πρώτους βασιλείς των Λαπιθών, των παλαιότερων ίσως κατοίκων της Θεσσαλίας.

Όταν παντρεύτηκε τη Δία, υποσχέθηκε στον πατέρα της, τον Δηιονέα, πλούσια γαμήλια δώρα. Όταν όμως ο πεθερός του ήρθε να παραλάβει την «προίκα», ο Ιξίων τον σκότωσε ρίχνοντάς τον σ’ ένα λάκκο όπου έκαιγε μια μεγάλη φωτιά.


Οι θεοί οργίστηκαν και τρέλαναν τον φονιά – τον πρώτο θνητό που δολοφόνησε συγγενή του. Αλλά ο Δίας σπλαχνίστηκε τον Ιξίονα, τον έφερε στον Όλυμπο και του χάρισε την αθανασία.

Για μιαν ακόμα φορά ο Ιξίων αποδείχτηκε αχάριστος και ασεβής. Πόθησε την Ήρα και τόλμησε να της εξομολογηθεί τον έρωτα του. Σαν καλή σύζυγος, η θεά ενημέρωσε τον άντρα της.

Θέλοντας να δοκιμάσει τον Ιξίονα, ο Δίας έδωσε σ’ ένα σύννεφο τη μορφή της Ήρας. Ο Ιξίων έσμιξε με τη νεφέλη. Εξοργισμένος, ο Δίας επέβαλε στον ασεβή αιώνια τιμωρία.


Κατασκεύασε έναν ιπτάμενο τροχό (που φλεγόμενος στροβιλιζόταν αδιάκοπα στον αέρα) κι έδεσε πάνω του τον Ιξίονα, υποχρεώνοντάς τον να επαναλαμβάνει ακατάπαυστα τη φράση: «Οφείλεις να είσαι ευγνώμων στον ευεργέτη σου».
Του Γιώργου Β. Μιχαήλ | Πίνακας: José Ribera, Ιξίων


Πηγή: