Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Πως η κάνναβη άλλαξε ριζικά την ζωή του αυτιστικού γιου μου

"Οι άνθρωποι που δεν βιώνουν σοβαρό αυτισμό δεν μπορούν να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει. Είναι η ζωή στη σκιά της κόλασης" λέει η ισραηλινή Abigail Dar, μητέρα του 23χρονου Yuval που ξεκίνησε να εμφανίζει σημάδια αυτισμού στην ηλικία των 18 μηνών.

Ο Yuval είναι ένα ανάμεσα στα παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονται με αυτισμό, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττει 1 στα 160 παιδιά και ένα στα 68 στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ο αυτισμός που γενικά εκδηλώνεται στις ηλικίες μεταξύ 12 και 18 μηνών, χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην επικοινωνία, μια προφανή αδυναμία σχηματισμού ανθρωπίνων σχέσεων, ένα ασυνήθιστα περιορισμένο εύρος ενδιαφερόντων και μη φυσιολογικά αισθητηριακά θέματα.

Στη σοβαρή μορφή του, συνοδεύεται συχνά από διανοητική αναπηρία, τάσεις αυτοτραυματισμού, βίαια ξεσπάσματα, υψηλά επίπεδα άγχους ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και στο 30% των περιπτώσεων από επιληπτικές κρίσεις.

Όπως οι περισσότεροι γονείς, καθώς η κατάσταση του Yuval χειροτέρευε, η Abigail και ο σύζυγός της εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στις επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας που ήταν διαθέσιμες από την ιατρική κοινότητα.

"Ο Yuval είναι πολύ ανήσυχος και έχει πολύ άγχος, οπότε όταν ήταν 12 χρονών ξεκινήσαμε να του δίνουμε αντιψυχωσικά φάρμακα με την σύσταση των γιατρών του. Όμως απλώς χειροτέρευε. Μέχρι την ηλικία των 17 άρχισε να έχει επιληπτικές κρίσεις και έπρεπε να προσθέσουμε και επιληπτικά φάρμακα. Επίσης, γύρω στα 17 απέκτησε αυτοτραυματικές τάσεις χτυπώντας τον εαυτό του μέχρι το σημείο της αιμορραγίας, ενώ μερικές φορές γινόταν πολύ επιθετικός απέναντι σε όσους τον φρόντιζαν ή και απέναντι σε εμένα".

Πεπεισμένοι ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα χειροτέρευαν την κατάσταση του Yuval αποφάσισαν να ψάξουν εναλλακτικές θεραπείες και βρήκαν αδημοσίευτες αναφορές που έλεγαν ότι τα αυτιστικά παιδιά ανταποκρίνονταν καλά στη χρήση κάνναβης.

Ζώντας στο Ισραήλ η οικογένεια Dar είχε την τύχη να διαμένει σε μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για την ιατρική κάνναβη. Πράγματι ο επιστήμονας που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, ο Raphael Mechoulam είναι Ισραηλινός. Η μονάδα Υγείας του Ισραήλ περιλαμβάνει μονάδα ιατρικής κάνναβης στην οποία ασθενείς ανάλογα με τα συμπτώματα, όπως επιληψία, πάρκινσον, μπορούν να πάρουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ιατρική κάνναβη. Παρόλα αυτά για τον αυτισμό, δεν είναι εγκεκριμένη και οι γιατροί είναι γενικά απρόθυμοι να συνταγογραφήσουν την κάνναβη.

"Οταν ξεκίνησαν με τον Yuval, λέει η μητέρα του, έπρεπε να απευθύνω έκκληση για να πάρει την ιατρική κάρτα κάνναβης ( ώστε να ενταχθεί σε τέτοια θεραπεία) γιατί οι γιατροί ενώ του έδιναν χωρίς ενδοιασμό όλα αυτά τα αντιψυχωσικά φάρμακα για να δώσουν εντολή για κάνναβη έπρεπε να πληρεί τις προυποθέσεις μιας "θεραπείας ελέους".

Παρόλα αυτά, μόλις ο Yuval ξεκίνησε να παίρνει κάνναβη το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. "Ηταν σαν μαγικό. Ο γιος μου έγινες ένας ήρεμος άνθρωπος, πιο συγκεντρωμένος , άρχισε να χαμογελά. Μέσα σε ένα χρόνο, δεν έδειχνε πια σημάδια αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ούτε ξεσπάσματα κι αυτό για μένα είναι ένα θαύμα. Άλλαξε όλη μας η ζωή".

Όπως πολλοί γονείς παιδιών που οι ζωές τους μεταμορφώθηκαν από την κάνναβη, η Apigail αποφάσισε να αναλάβει δράση έτσι ώστε κι άλλα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρό αυτισμό να μπορέσουν να ωφεληθούν από την ιατρική κάνναβη.

Ξεκίνησε να κάνει καμπάνιες ώστε να αναγνωριστεί ο αυτισμός σαν ικανή προυπόθεση για λήψη κάνναβης. Στην διαδρομή αυτή συνάντησε το ερευνητή Adi Aran από το ιατρικό κέντρο του Shaare Zedek που είχε ήδη εγκρίνει την μελέτη για τον αυτισμό και την κάνναβη κι άρχισαν να δουλεύουν μαζί.

Η Apigail είχε ήδη δει πως ο γιος της αντιδρούσε καλύτερα σε θεραπεία με ολόκληρο το φυτό της κάνναβης που περιέχει όλες τις δραστικές ενώσεις σε αντίθεση με τα μοριακά εκχυλίσματα μόνο. Ανησυχούσε όμως ότι η αποτελεσματικότητα της έρευνας θα περιοριζόταν από τις οικονομικές πιέσεις που συνδέονται με τις κλινικές μλεέτες και τείνουν να ευνοούν πατενταρισμένα μόρια κάνναβης.

" Αυτή θα είναι η πρώτη κλινική μελέτη για την κάνναβη και τον αυτισμό και πρέπει να δουλέψει επειδή αν έδιναν καθαρή CBD ή απομονωμένα κανναβοειδή και δεν είχε αποτέλεσμα στον αυτισμό, αυτό θα ήταν καταστροφικό γιατί οι άνθρωποι δεν θα έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν τι ακριβώς χορήγησαν οι γιατροί.* Το μόνο που θα διάβαζαν είναι ότι η κάνναβη δεν λειτουργεί για αυτιστικά άτομα".

Αυτή η πίστη της στην ανάγκη να δοκιμάσουν ολόκληρο το φυτό της κάνναβης ασθενείς με αυτισμό, έχει οδηγήσει την Abigail στο να ξεκινήσει κανονική εκστρατεία. "Πρέπει να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 30.000 δολλάρια και ίσως περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσουμε περισσότερες ομάδες και να ελέγξουμε διεξοδικά οτιδήποτε σχετίζεται με ολόκληρο το φυτό ώστε να μάθουμε πως πραγματικά έχει καλύτερα αποτελέσματα ".

Στο μεταξύ, η πρόοδος του Yuval συνεχίζεται κάνοντας έτσι χαρούμενη την οικογένειά του. " Ο γιος μου δεν έχει πια τις αποσπάσεις προσοχής του αυτισμού. Εχει ξεκινήσει να πληκτρολογεί και να λέει τι θέλει. Σήμερα πληκτρολόγησε την φράση "γίνομαι περισσότερο ανεξάρτητος" που είναι απίστευτο.

Πριν φτάσουμε στην κάνναβη, είχαμε κάνει τόση πολλή δουλειά αλλά ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκφράσει τα θέλω του και τις επιθυμίες του.

*Τα κανναβινοειδή ως ξεχωριστές ουσίες είναι πιο εύκολο να πάρουν την πατέντα απ΄ότι εάν είναι σε σύνθετη ένωση.




Πηγή:
collective-evolution.com
Μετάφραση: enallaktikos.gr