Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ευεργετικά βότανα και γιατροσόφια για βήχα και βρογχικά

1) Στις χρόνιες βρογχίτιδες, εξαίρετο φάρμακο είναι το σκόρδο. Πρέπει να τρώγεται ωμό.

2) Σε δύο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ. άνθη και φύλλα δεντρομολόχας (αλθαία) και πίνουμε από ένα ποτήρι του κρασιού πρωί και βράδυ.

3) Σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 5 γρ από τα άνθη (όχι τα φύλλα) του φυτού, που είναι γνωστό με τα ονόματα (βηχάνι, γλυκομάνα και χαμαιλεύκη. Είναι ένα θαυμάσιο βότανο για κάθε είδους βήχα, καθώς και για το «ανεμοπύρωμα».


4) Βράζουμε κουκούτσια κυδωνιών ή τα αφήνουμε να μουσκέψουν αρκετές ώρες στο νερό, χωρίς να βράσουν. Θα σχηματιστεί ένα πηχτό υγρό που μαλακώνει το βήχα. Πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζανάκι του καφέ. Πρέπει να το αποφεύγουν, όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

5) Βράζουμε σε δυο ποτήρια νερό 8 γρ χαμοθρουμπίδι. Όταν το βγάλουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε 8 γρ μενεξέδες και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Προσθέτουμε και μέλι και πίνουμε δυο φορές την ημέρα. Είναι θαυμάσιο φάρμακο για το βήχα.

6) Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας και πίνουμε τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες.

7) Ρίχνουμε 15 γρ φύλλα ευκαλύπτου σε δυο ποτήρια νερό, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Δίνουμε στον ασθενή να πιει ένα φλιτζάνι το πρωί, με μέλι και λίγο λεμόνι. Το βράδυ πριν κοιμηθεί, του δίνουμε να πιει ένα πολύ ζεστό φλιτζάνι απ’ το ίδιο αφέψημα. Σε περίπτωση επίμονου βήχα, χρησιμοποιούμε τον ευκάλυπτο και μ’ άλλο τρόπο. Βράζουμε 100 γρ φύλλα σ’ έξι ποτήρια νερό κι ο ασθενής κουκουλωμένος με μια χοντρή πετσέτα που σκεπάζει και το σκεύος με το καυτό αφέψημα, στέκεται από πάνω απ’ το σκεύος και προσπαθεί να εισπνέει τους υδρατμούς, όσο πιο βαθιά μπορεί.

8) Για βήχα σπασμωδικό, όταν ο άρρωστος βασανίζεται να βγάλει τις βλέννες και γενικά για τα βρογχικά, θα χρησιμοποιήσουμε ένα φυτό, γνωστό με τα ονόματα ασπροπρασιά, σκουλόχορτο, καλάνθρωπος, μαρμαράκι. Ρίχνουμε 15 γρ του φυτού αυτού και 15 γρ δεντρομολόχας σε δυο ποτήρια καυτό νερό και μετά από ένα τέταρτο, τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε και μέλι, επειδή η γεύση τους είναι πολύ πικρή. Πίνουμε δυο φλιτζάνια τη μέρα.

9) Ωφέλιμος για τα βρογχικά κι εξαιρετικά μαλακτικός και αποχρεμπτικός είναι ο μαϊντανός. Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια σε γάλα, προσθέτουμε και μέλι και πίνουμε το αφέψημα ζεστό.

10) Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα σιρόπι, που καθαρίζει τους βρόγχους. Κοπανίζουμε φρέσκο λάχανο κι ύστερα το στύβουμε σε τουλπάνι να βγει ο χυμός, ή το περνάμε από αποχυμωτή. Ρίχνουμε μέσα λίγο μέλι και δίνουμε στον ασθενή να πιει το αφέψημα.

11) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ άνθη και φύλλα μανιζουράνας και τα αφήνουμε δέκα λεπτά. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού μέλι και πίνουμε ένα πολύ ζεστό φλιτζάνι απ’ το αφέψημα την ημέρα κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

12) Βράζουμε χαρούπια, προσθέτουμε μέλι στο αφέψημα και πίνουμε πολλές φορές τη μέρα.

13) Βράζουμε 3-4 γρ φύλλα μποράντσας σ’ ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε και λίγο μέλι και το πίνουμε ζεστό, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Είναι θαυμάσιο αντιβηχικό, αλλά ωφελεί και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

14) Ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό φύλλα και άνθη του φυτού, που στην κοινή γλώσσα λέγεται μπετόνικα ή πριονίιης και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε ένα ποτηράκι κρασιού το πρωί.

15) Σε δυο ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε 10-12 γρ από άνθη του φυτού, που είναι γνωστό με τα ονόματα φλομόχορτο, φλόμος, μελίσαντρος, καλάνθρωπος, αλεπούσι, αλεπουκιά. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε. Πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού απ’ το αφέψημα με λίγο μέλι, τη ημέρα κι ένα φλιτζάνι το βράδυ, προτού κοιμηθούμε. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα βρογχικά.

16) Σε τρία ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε 40 γρ ξερά φύλλα από πολυτρύα, τα αφήνουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Πίνουμε το έγχυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι θαυμάσιο φάρμακο για το βήχα και ξεφλογίζει τα βρογχικά.

17) Σε δυο ποτήρια νερό, βράζουμε 12 γρ από το φυτό, που είναι γνωστό με τα εξής ονόματα: ακόνιζα, νεροκόνυζος, νεροκολλησιά, κρεμνόχορτο, μάτι του Χριστού, αγριοσκάρφι, ψυλλήθρα. Πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού (όχι εντελώς γεμάτο) απ’ το αφέψημα την ημέρα. Δεν πρέπει να υπερβούμε αυτή τη δόση. Είναι θαυμάσιο για τις φλογώσεις των βρόγχων και για το βήχα, για μας βοηθάει να βγάζουμε τις βλέννες.

18) Εξαίρετο επίσης για τα βρογχικά και το βήχα είναι το σαλέπι.

19) Σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γρ τρυφερές κορφές πεύκου και τις αφήνουμε για δέκα λεπτά. Δίνουμε στον ασθενή που πάσχει από βρογχικά ένα ποτήρι το πρωί κι ένα το βράδυ. Κάνει πολύ καλό στους ασθενείς με ευαίσθητους βρόγχους.

20) Οσοι υποφέρουν από βρογχικά συνιστάται να τρώνε πράσο, επειδή είναι μαλακτικό για τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος.



Πηγή:

lakonika-proionta.gr