Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Δέκα αρχαίες Ελληνικές πόλεις που έχουν πάψει να είναι υπό Ελληνική κατοχή

Δέκα αρχαίες Ελληνικές πόλεις που έχουν πάψει να είναι υπό Ελληνική κατοχή

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως ένας όμορφος τουριστικό προορισμός και ίσως ο καλύτερος προορισμός του κόσμου.

Οι Έλληνες είχαν αποικίσει και κυριαρχήσει στα περισσότερα μέρη του τότε γνωστού κόσμου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν πλέον ένα από τα πιο σημαντικά έθνη όλων των χρόνων λόγω του συμβολικού της εκπληκτικού πολιτισμού της συμπεριλαμβανόμενων και των διαφόρων επιστημών, την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία.

Εδώ είναι οι 10 αρχαίες ελληνικές πόλεις που έχουν πάψει να είναι υπό ελληνική κατοχή:

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Η Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά και παραδοσιακά πολιτιστικά κέντρα στην πόλη της αρχαιότητας. Ονομάστηκε και ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο και παρέμεινε η πρωτεύουσα της βυζαντινής Αιγύπτου της ελληνιστικής, ρωμαϊκής, πάνω από χίλια χρόνια μέχρι κατακτήθηκε το 641 μ.Χ. από τους μουσουλμάνους.
Ένα από τα πιο διάσημα μέρη σε αυτή την πόλη είναι η βασιλική βιβλιοθήκη που είναι η πιο περίφημη και η πιο μεγάλη βιβλιοθήκη στην Αρχαιότητα.

Βυζάντιο (Κωνσταντινούπολη),Τουρκία
Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους το 657 π.Χ. από τα Μέγαρα και ονομάστηκε Βυζάντιον (Βυζάντιο) μετά τη βασιλεία του βασιλιά Βύζα. Διατηρεί το όνομά της σχεδόν χίλια χρόνια μέχρι που ο Κωνσταντίνος αποφάσισε την μετονομάζει. Είναι μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους την Ευρώπη και την Ασία.

Μασσαλία, Γαλλία


Σήμερα καλείται ως Μασσαλία και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας μετά το Παρίσι και έχει το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορικών πλοίων όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Έγινε γνωστή από έλληνες εξερευνητές που την χρησιμοποιούσαν για συναλλαγές και την ονόμασαν Μασσαλία. Εκτός από ότι ήταν διάσημη για την παραγωγή σαπουνιού ήταν και ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια στον αρχαίο κόσμο.

Εμπόριον, Ισπανία


Σήμερα η πόλη είναι γνωστή ως Empuries και ιδρύθηκε το 575 π.Χ. από Έλληνες αποίκους και εξερευνητές από τη Φώκαια, που έγινε «Εμπόριον» που σημαίνει «τόπος διαπραγμάτευσης» για τους Έλληνες.
Εγκαταλείφθηκε λόγω της θέσης της επειδή ήταν πολύ εύκολο για τους κουρσάρους και τους πειρατές να έρχονται στο σημείο. Ωστόσο τα ερείπια που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια θυμίζουν στους τουρίστες και τους ντόπιους το ελληνικό παρελθόν και το ένδοξο εμπόριο της πόλης.

Σύβαρη, Ιταλία


Η πόλη που βρίσκεται σήμερα στην Νότια Ιταλία είχε ιδρυθεί το 720 π.Χ. από Troezenian και Αχαιών αποίκων. Η πόλη είχε γίνει διάσημη για την θέση της στον Κόλπο Ταράντα και έγινε συνώνυμο με την πολυτέλεια και τον πλούτο.

Αλεξάνδρεια στον Καύκασο, Πακιστάν, Ινδία και Αφγανιστάν



Είναι μια άλλη πόλη που το όνομά της το πήρε από τον βασιλιά Μέγα Αλεξάνδρο, ο οποίος κατέκτησε ολόκληρη την περιοχή και βρήκε αυτή την πόλη. Η πόλη γίνεται η πρωτεύουσα του μεγάλου βασιλείου και καλύπτει τα τμήματα των σημερινών χωρών Πακιστάν, Ινδία και Αφγανιστάν.

Αντιόχεια, Ισραήλ


Σήμερα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο Ισραήλ με εκπληκτική θέα στη θάλασσα της Γαλιλαίας που προσελκύει τουρίστες ,αλλά πριν από την αρχαιότητα ήταν μια ελληνορωμαϊκή πόλη και μέρος της «Δεκάπολης», μια περιοχή η οποία έχει δέκα πόλεις που καλύπτει μεγάλες θέσεις όπως είναι η Συρία και η Ιορδανία.

Bouthroton, Αλβανία


Είναι επίσης γνωστή ως Βουθρωτό. Ιδρύθηκε ως μία από τις επίσημες πόλης μεταξύ του έκτου και όγδοου αιώνα π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους και εξερευνητές. Η πόλη είναι μια αρχαία ελληνική πόλη που ρέει η ανθρώπινη δραστηριότητα και αποτελούσε ένα από τα τμήματα του ελληνικού βασιλείου της Ηπείρου.

Ηλιούπολη, Λίβανος


Το 334 π.Χ., η πόλη ονομάστηκε Ηλιούπολη από την ελληνική λέξη της Helios, σημαίνει «ήλιος» και «πόλις» που σήμαινε πόλη.» Ο χαρακτήρας αυτής της πόλης διατηρήθηκε κατά κανόνα ρωμαϊκός και μερικοί από τους ναούς είναι αφιερωμένοι σε έλληνες θεούς και ειδικά στον Δία.

Μυρμήκιο, Ρωσία


Βρισκόταν στις ακτές του Κιμμερίου Βοσπόρου. Σύντομα έγινε η πλουσιότερη πόλη στην περιοχή. Κάτω από την επίδραση των Ελλήνων η πόλη άκμασε σε διαφορετικά επίπεδα και ήταν γνωστή για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού.





Πηγή: