Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κάλεσαν το ΔΝΤ στη Γενεύη για τις τεχνικές λεπτομέρειες της «επανένωσης» – Παρέδωσαν την Κύπρο και μιλούν για ιστορική ημέρα!

Παραδίδουν όπως όπως τη Κύπρο καλώντας και το ΔΝΤ στη Γενεύη για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου! Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Εκτός των όσων είπε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αποκάλυψε επίσης πως μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς το ΔΝΤ παρέχει από τις 16 Ιανουαρίου τεχνική υποστήριξη στις δύο κοινότητες (αυτή ήταν η φρασεολογία του) για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου.

Τυχόν επανένωση θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και αυτό είναι η αιτία της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις συζητήσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, έστω και έχοντας έναν ρόλο «συμβουλευτικό».

Χριστοδουλίδης: Ιστορική μέρα για το Κυπριακό
Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.
«Θα συνεχίσουμε στις 6.30 (7.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει μία νέα συνάντηση όλων των συμμετεχότων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πως προχωρούμε» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ” όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.
«Είναι αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και των εναρκτήριων και στο γεύμα: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. “Αρα η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει από ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Και αναλόγως θα δούμε αν φθάσουμε σε μία πιο προχωρημένη στάση ποια θα είναι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».
Τέλος, ο κ. Χριτοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαική εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών-μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας. Ερωτηθείς διέψευσε, επίσης, ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

KE @Christodulides «Kάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων» pic.twitter.com/FUwegftGC3
— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) January 11, 2017

Ταυτόχρονα, δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι: «Η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον τερματισμό της επί 43 ετών διχοτόμησής της, καθώς οι συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη εισέρχονται στην τελική ευθεία και οι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας».
Κάτι που προσθέτει έτσι ότι ειδικό βάρος στην όλη διαδικασία φέρει η συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, καθώς και αξιωματούχων από την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ.
Ένα ακόμα βήμα που έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπογραμμίζει η συντάκτρια, είναι η ανταλλαγή, με άκρα μυστικότητα, χαρτών, όπου η κάθε πλευρά έχει σχεδιάσει το πού είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει να μπει το σύνορο μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών που θα αποτελέσουν την επανενωμένη χώρα, ενώ η διαφορά μεταξύ τους αναμένεται να ανέρχεται μόλις στο 1% του εδάφους.

Ολοκληρώνοντας, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν υπάρχει προθεσμία για τη διεθνή διάσκεψη που ξεκινά σήμερα ούτε αναμένεται μια τελική συμφωνία στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα, αλλά τουλάχιστον, σύμφωνα με τον Eide, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ για ένα νέο πλαίσιο διασφάλισης της ασφάλειας της χώρας και μετά από αυτό οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα πρέπει να εξομαλύνουν τις λεπτότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας, να καταρτίσουν ένα σύνταγμα και να προγραμματίσουν ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα μέσα στους επόμενους μήνες.











Πηγή:
pentapostagma.gr