Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Capital controls και στην Τουρκία – Ξαφνική κινεζική παρέμβαση – Υπό διάλυση η τουρκική οικονομία

H τουρκική Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την σταθεροποίηση του νομίσματος καθώς η τούρκικη λίρα καταγράφει απώλειες της τάξης του 12%! Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ κατηγορεί ΗΠΑ, Γερμανία και Moodys για την οικονομική επίθεση που δέχεται η τουρκική λίρα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου του διατραπεζικού δανεισμού στις 11 δισεκατομμύρια λίρες ενώ η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι θα επιβάλει περιορισμούς και στην διατραπεζική αγορά repos στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.


Αναλυτές εκτιμούν ότι έρχονται και άλλα μέτρα για να περιοριστεί η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Στην ουσία τα μέτρα αυτά είναι «μίνι capital controls».
Σε μια απρόσμενη κίνηση το απόγευμα της Παρασκευής, η ρυθμιστική και εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε, ότι η Τράπεζα της Κίνας έλαβε την άδεια να ανοίξει καταθετική τράπεζα σε τουρκικό νόμισμα, προσφέροντας 300 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.
Σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Κίνας αγόρασε το απαραίτητο κεφάλαιο και θα αρχίσει συντομα την λειτουργία της τράπεζας.
Στο μεταξύ ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει στην Κεντρική Τράπεζα και να ακυρώσει τα όποια σχέδια για άνοδο των επιτοκίων.
Ουσιαστικά έθεσε βέτο σε ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού -καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την πολιτική των φθηνών επιχειρηματικών δανείων – λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Κεντρικής τράπεζας θα απορριφθεί αμέσως από την κυβέρνησή του.
Η Moody’s σε νέα έκθεσή της προειδοποίησε για την πορεία της οικονομίας της χώρας.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης μιλά για νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και για πιθανή νέα αύξηση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πέρυσι ο ίδιος οίκος μείωσε σε «junk» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια και καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα καθίσταται δύσκολη η αποπληρωμή τους.
Οι αγορές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια κάτι βέβαια που πάντα γίνονταν στην Τουρκία και όχι μόνο σε αυτήν απλά τώρα οι αγορές θέλουν να το «βλέπουν»

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά στους χρηματιστές νομισμάτων χαρακτηρίζοντας τους “τρομοκράτες” και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι τρομοκράτες με τα δολάρια και οι τρομοκράτες με τα όπλα δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους”.





Πηγή:
pentapostagma.gr