Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

FAZ: Επί Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν υπήρχαν Σλαβομακεδόνες

Γερμανική «σφαλιάρα» στα Σκόπια..

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς από την Αθήνα με τίτλο «Η ετοιμόρροπη πύλη του βαλκανικού διαδρόμου». Ο λόγος για την ΠΓΔΜ που έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 για τους πρόσφυγες, πράγμα που ωστόσο δεν εμποδίζει 14.000 το μήνα να φθάνουν ακόμα και σήμερα στη Γερμανία. Η γερμανική εφημερίδα εστιάζει περισσότερο στην εσωτερική κατάσταση στα Σκόπια μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι χωρίς ωστόσο να διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή.



«Με την καίρια παρέμβαση του πρωθυπουργού μιας γειτονικής χώρας, του Αλβανού Έντι Ράμα, τα τρία από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα που μπήκαν στη βουλή και διαθέτουν 20 συνολικά έδρες υπέγραψαν ένα σύμφωνο με επτά αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου ένα αλβανικό κόμμα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Οι Αλβανοί δεν θέλουν πλέον να είναι μια προνομιούχος μειονότητα, αλλά μια ισότιμη εθνική ομάδα, όπως οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο.»

Θα βοηθήσουν οι Αλβανοί τον Ζάεφ;

Τα αιτήματα αυτά δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον συντηρητικό Γρούεφσκι να συνεννοηθεί με τους Αλβανούς που δεν αποκλείεται να στραφούν τώρα για μια κυβέρνηση συνασπισμού στον Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Ένα από τα επτά αιτήματα είναι και η αλλαγή της σημαίας της ΠΓΔΜ, ώστε να περιλαμβάνει και αλβανικά σύμβολα. Η FAZ παρατηρεί: «Η σημαία αυτή όμως, που είναι όντως όμορφη ή τουλάχιστον πρωτότυπη, δεν δείχνει κάποιο εθνικό, αλλά προς εκνευρισμό των Ελλήνων ένα ιστορικό σύμβολο, τον ήλιο της Βεργίνας που μπορεί να θαυμάσει κανείς στα πανάρχαια εμβλήματα της μακεδονικής δυναστείας στο εντυπωσιακό μουσείο της Βεργίνας. Τότε οι Αλβανοί δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί. Και πόσο μάλλον οι Σλαβομακεδόνες.»

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle





Πηγή: