Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Καρκινογόνος η Nutella;

Σάλος έχει ξεσπάσει με τη γνωστή σε όλους μας Nutella, καθώς έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της, μπορεί να προκαλέσει όγκους.
Η Ferrero, παρασκευάστρια της Nutella, χρησιμοποιεί το φοινικέλαιο για να του δώσει απαλή υφή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και γεύση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, το φοινικέλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι και αναμένεται μετέπειτα απόφαση για το αν θα πρέπει να διακοπεί γενικά η κατανάλωσή του.
Η Nutella από την πλευρά της δεν θέλει να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο με κάποιο άλλο λάδι, όπως το ηλιέλαιο, καθώς υποστηρίζει ότι η παρασκευή της  Nutella με άλλο λάδι θα δημιουργήσει ένα κατώτερο υποκατάστατο, κάτι που είναι ένα βήμα προς τα πίσω.  
Σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση της EFSA, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, το φοινικέλαιο γίνεται επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματός του και για την εξουδετέρωση της έντονης μυρωδιάς του.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ότι προκαλεί όγκους.
Η Ferrero ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο πιο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πολλοί ισχυρίζονται πάντως ότι η γνωστή εταιρεία χρησιμοποιεί το φοινικέλαιο όχι λόγω γεύσης ή υφής αλλά γιατί είναι αρκετά φθηνότερο. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί 185.000 τόνους φοινικέλαιο το χρόνο.
Για την αποκατάστασή της ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει καμπάνια στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια της Nutella. Η μείωση της Nutella στη χώρα προέλευσής της είναι 4% τους τελευταίους μήνες.
Στον αντίποδα, η εταιρεία ζυμαρικών Barilla, κυκλοφορά τα προϊόντα της, αναγράφοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.

Δείτε επίσης:

Σταματήστε να τρώτε μερέντες: Δηλητηριάζετε εσάς & τα παιδιά σας



Πηγή:
emea.gr