Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Οι Vegetarian/vegan αδυνατίζουν πιο εύκολα από τους κρεατοφάγους

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Υγιεινής Διατροφής και Ευζωίας, με έδρα στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε συνεργασία με την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Forza Supplements , οι ειδικοί συγκέντρωσαν στοιχεία χρόνων και μελέτησαν τη συγκριτικά, όσους καταναλώνουν κρέας, και όσους ακολουθούν ένα φυτικό πρόγραμμα διατροφής, με στόχο να εντοπιστούν οι διαφορές στο κατά πόσο εύκολα χάνει κάποιος βάρος.


Και τα πορίσματα είναι τα εξής: Όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος τρώγοντας γεύματα με κρέας, μέσα σε ένα μήνα θα χάσει από 900 γραμμάρια, έως 1 κιλό λίπους. (ακολουθώντας κλινικά ελεγχόμενη διατροφή και όχι αυτοσχέδιες δίαιτες)

Σε αντίθεση , ένας που δεν συμπεριλαμβάνει στις τροφές του το κρέας, μπορεί να χάσει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό λίπους, φτάνοντας μέχρι και τα δύο κιλά λίπους.

Το ερώτημα είναι «γιατί γίνεται αυτό;»

Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά με βάση.

Όταν κάποιος κάνει την επιλογή να ακολουθήσει διατροφή χωρίς κρέας, αυτομάτως σημαίνει πως επιλέγει να κάνει σε γενικότερο πλαίσιο έναν πιο καθαρό και υγιεινό τρόπο ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βάζει στη ζωή του και τη γυμναστική.

Ένας φυτοφάγος, η λακτο- αυγο φάγος ( τρώει ζωικά παράγωγα) κατά μέσο όρο ασκείται 5 φορές την εβδομάδα σε αντίθεση με τους κρεατοφάγους που έχουν ναι μεν στη ζωή τους την κίνηση και τη δράση, αλλά σε πιο περιορισμένο βαθμό ( 2 με 3 φορές την εβδομάδα)

Μιλώντας με ποσοστά, το 28% των φυτοφάγων επιδιώκουν την άσκηση, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους κρεατοφάγους πέφτει στο 14%.

Η ίδια τάση για υγιεινή ζωή, φαίνεται και στις αγορές των δύο κατηγοριών, όταν πρόκειται για τροφή.

Οι φυτοφάγοι τείνουν να επιλέγουν δευτερεύοντα τρόφιμα και προϊόντα με λιγότερα λιπαρά απ ότι οι κρεατοφάγοι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αγοράζουν light προϊόντα, αλλά πιο καθαρές τροφές και με λιγότερα «κακά» λιπαρά.

Έτσι κάπως εξηγείται και το γεγονός ότι το fast food είναι λέξη άγνωστη για το 78% των φυτοφάγων ( αν και υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις για trash φαγητό , και γι αυτούς) ενώ το 42% των κρεατοφάγων, δηλώνει ετοιμοπόλεμο στο junk food.

Τέλος, ακόμα ένας λόγος που ενδεχομένως βοηθάει στο να αδυνατίζει κάποιος ευκολότερο όταν δεν τρώει κρέας, είναι το γεγονός ότι δεν επιλέγει να φάει πολλές φορές σε εστιατόρια.

Αν και πολλές χώρες έχουν αρχίσει να υπολογίζουν σοβαρά στο μενού τους, τους μη κρεατοφάγους, ακόμα δεν έχει περάσεις τη συνείδηση τους, ότι θα μπορέσουν να φάνε ωραία γεύματα και όχι εύκολες λύσεις. Κατά συνέπεια, προτιμούν να γευματίζουν σπίτι, που έχουν όχι μόνο την επιλογή, αλλά και τον έλεγχο στην προετοιμασία του γεύματος.

Η χώρα με τους περισσότερους φυτοφάγους είναι η Ινδία, με το 48% του πληθυσμού της να μην τρώει καμία μορφή κρέατος, ενώ οι Αυστραλοί φαίνεται πως δεν μπορούν να κόψουν τη συνήθεια αυτή, καθώς μόλις το 2% κάνει εναλλακτική διατροφή.





Πηγή: